Zodiak on käynnistänyt Zodiak-nuoret-koululaiskiertueen. Kiertueen aloittaa Uudellamaalla kevätlukukaudella 2022 koreografi ​Janina Rajakankaan ja nuorten yhdessä tekemä teos Teini.

Tuomme nykytanssia tutummaksi nuorelle koululaisyleisölle ja madallamme kynnystä teosten katsomiselle tuomalla teokset ilmaiseksi suoraan kouluihin. Teos soveltuu yläkouluihin, lukioihin ja ammattioppilaitoksiin. Esityksen lisäksi tarjoamme myös työpajoja, joilla teoksen katsomisen voi liittää osaksi opetussisältöjä. Kts. lisätiedot esityksen ja työpajojen tilaamisesta alla! 

Teini on taideteos maailman tilasta. Teoksessa mietitään miltä näyttää teinin sisällä. Siinä sekoittuu sekasorto ja kauneus, epäoikeudenmukaisuus ja harmonia. Mä tykkään susta, mutta sä ootkin fuckboy. Miksi mulla on niin outo olo? Mitä toi ukkeli töllää? Miksi kaikilla muilla on niin kivaa? Esiintyjät luovat Rajakankaan kanssa absurdin maailman, joka parhaiten kuvastaa sitä, miltä heistä tuntuu.

Nuorten tulevaisuus on seurausta aikaisempien sukupolvien päätöksistä; maailma on ojennettu heille elettäväksi, täynnä sotaa ja katastrofeja. Näyttää siltä kuin joku ois tehnyt massiivisen pierun ja sitten lähtenyt, ja mun pitäis elää siinä hajussa.

Teoksesta nousevia teemoja – itsensä ja toisten hyväksymisestä, identiteetistä ja tulevaisuuden uskosta – voi käsitellä mm. äidinkielen, elämänkatsomustiedon, psykologian, filosofian, liikunnan, terveystiedon tai taideaineiden tunnilla. Teoksen käsittelyä varten on mahdollista tilata työpaja tai tehtäväpaketin.

Vierailuesitykset toteutuvat periaatteella ”teiniltä teinille”, jossa teini-ikäiset ovat mahdollisimman paljon äänessä aikuisten taiteilijoiden sijaan. Teoksen esiintyjät ovat 14–18-vuotiaita nuoria ja teoksen yleisötyöstä ja työpajoista vastaavat juuri tanssitaiteilijaksi valmistunut Ella Holappa ja viestinnän opiskelija Arina Laubert.

 

 

Näin tilaat ilmaisen Teini-teoksen koulullesi

Teoksen esityspaikka: koulunne liikunta- tai juhlasali
HUOM! Tarvitsemme salin käyttöön koko esityspäiväksi klo 8.30–16.00

Esitysajat: klo 11 ja klo 14 (tai sopimuksen mukaan).

Katsojamäärä: 90–100 katsojaa/esitys

Esityksen kesto 70 min (sisältää teosalustuksen ja keskustelun)

  • Teosalustus 10 min erillisessä tilassa ennen esityksen alkua.
  • Teini-teos 40 min
  • Keskustelu esityksen jälkeen 20 min

Esityspäivät 2022

Ma 17.1.
Ti 18.1. 
To 20.1. 
Pe 21.1. 

Ma 14.2.
Ti 15.2.

To 12.5.
Pe 13.5.
Ma 16.5.
Ti 17.5.
To 19.5.
Pe 20.5. 

Valitse esityspäivä ja varaa tämän linkin kautta:
https://forms.gle/jiwEU5cP2QaRirt48

Esitykset ja työpajat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä, joten toimittehan pian!

Teini-työpajat koululla 45–60 min

Esityksen lisäksi tarjoamme koululle yhden 45–60 minuutin mittaisen työpajan, johon voi osallistua enintään 30 oppilasta. Lisätyöpajat maksavat 100 € / 60 min työpaja.

HUOM! Kaikki työpajat onnistuvat parhaiten liikuntaan sopivassa tilassa, mutta ne voidaan pitää myös isossa luokkatilassa, josta on mahdollista siirtää pöydät ja tuolit syrjään. Työpajojen kuvaukset ilmoittautumiskaavakkeessa.

Identiteetti-työpaja

Työpajassa käydään yksinkertaisten harjoitusten, keskustelun ja kirjoittamisen kautta läpi teoksessa esille tulevia teemoja nuorten identiteetin rakentumisesta ja ilmaisemisesta.

-->Työpaja sopii osaksi mm. terveystiedon/seksuaalikasvatuksen ja psykologian oppisisältöjä.

Autofiktio-työpaja

Miten oman elämän tapahtumista tai tunnetiloista tehdään taidetta? Työpajassa tutustutaan Teini-teoksen työtapoihin kokeillen itse yksinkertaisia liike- ja kirjoitustehtäviä.

-->Työpaja sopii osaksi mm. äidinkielen ja taide- ja ilmaisuaineiden oppisisältöjä.

Etätyöpaja opettajille (30 min) ennen teosvierailua

 Työpaja on opettajille, jotka tuovat oppilaansa katsomaan esitystä. Työpajassa käydään opettajien kanssa lyhyesti vierailun käytännön järjestelyt ja annetaan vinkkejä siitä, kuinka teoksesta voi keskustella nuorten kanssa esityksen jälkeen tai kuinka teoksen katsomisen voi integroida osaksi omaa opetusta.

Mitä on nykytanssi? -työpaja

Työpajassa tutustutaan nykytanssin perusteisiin itse kokeillen ja esimerkkivideoiden avulla. Lisäksi käydään oppilaiden kanssa läpi heidän Teini-teoksen katsomiskokemustaan.

-->Työpaja sopii osaksi mm. liikunnan, äidinkielen ja taide- ja ilmaisuaineiden oppisisältöjä.

Valittuun oppiaineeseen teemoitettu työpaja

Voimme räätälöidä työpajan ryhmän tarpeisiin äidinkielen, elämänkatsomustiedon, psykologian, filosofian, liikunnan, terveystiedon tai taideaineiden tunneille yhteistyössä ryhmän oman opettajan kanssa.

Empatia ja vuorovaikutustaidot -työpaja

Työpajassa tehdään ryhmäytymis- ja luottamusharjoituksia. Lisäksi käydään oppilaiden kanssa läpi heidän Teini-teoksen katsomiskokemustaan.

Tehtäväpaketti

Tehtäväpaketti, jonka avulla voi tutustua nykytanssiin taidemuotona ja analysoida Teini-teosta.

Varaa työpajat tämän linkin kautta:
https://forms.gle/et5msZe3CUiWZ3Dx6