Olet täällä

Residenssihankkeet

Nykytanssin kansainvälisen residenssitoiminnan kehittämishanke

Zodiak – Uuden tanssin keskus on tärkein uuden suomalaisen nykytanssin tuottajataho, jonka pitkäjänteinen ja tavoitteellinen kansainvälinen toiminta ulottuu esitysviennistä kansainvälisiin yhteistuotantoihin ja laajaan verkottumiseen. Toiminta-muotojensa runsauden ja tanssintekijäkentän kattavuuden ansiosta Zodiak on ainoa suomalaisorganisaatio, joka kykenee hoitamaan kansainvälistä toimintaa sen koko laajuudessa.

Zodiak toteuttaa ja kehittää vuosina 2011–13 kansainvälistä residenssitoimintaa. Tavoitteena on nykytanssin residenssitoiminnan vakiinnuttaminen Suomessa sekä kotimaisten tanssitaiteilijoiden kansainvälisen toiminnan lisääminen.

Kehittämishankkeen kautta tarkoituksena on kehittää residenssitoiminnasta kattava kokonaisuus joka tukee Zodiakin ydintoimintoja tanssitaiteessa: tanssiteosten tuottamista, esittämistä, kierrättämistä, täydentävää koulutusta sekä yleisö- ja yhteisötyötä.

Zodiak on vuonna 2011 saanut residenssiohjelman kehittämiseen tukea Koneen säätiöltä.

Residenssiohjelman puitteissa Zodiak toteuttaa sekä yksittäisiä taiteilijaresidenssejä että residenssivaihtokokonaisuuksia.

 

DANCE LINK – Zodiakin ja HIAPin yhteistyö

Vuosina 2011-2012 Zodiak toteuttaa pilottiprojektina kansainvälisen residenssiprojektin DANCE LINK yhteistyössä HIAPin (Helsinki International Artist-in-residence Program) kanssa. Zodiak vastaa hankkeen taiteellisesta toteutuksesta ja kansainvälisistä partnereista ja HIAP vastaa residenssien järjestämisestä Helsingissä.

Vuonna 2011 yhteistyön puitteissa mm. virolaiskoreografi Mart Kangro ja hänen työryhmänsä työskentelee Helsingissä elokuussa. Kangron residenssissä valmistama ryhmäteos Talk to Me esitetään Pannuhallissa osana Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

 

Saksalais-suomalainen residenssiohjelma Goethe-Instituutin kanssa

Zodiak ja Goethe-Instituutti ovat käynnistäneet saksalais-suomalaisen residenssiohjelman, joka tarjoaa työskentelyresidenssin Suomessa saksalaisille tanssitaiteilijoille. Saksalaistaiteilijat tekevät residenssin aikana maksuttomia työpajoja suomalaistanssijoille ja/tai työstävät uusia tanssiteoksia yhdessä suomalaistekijöiden kanssa.Residenssi toteutetaan yhteistyössä HIAP:n (Helsinki International Artist-in-residence Programme) kanssa, osana DANCE LINK -pilottiprojektia.

Vuonna 2011 saksalaistaiteilijat Jared Gradinger ja Angela Schubot vierailevat Zodiakissa residenssissä ja työskentelevät yhdessä suomalaistanssijoiden kanssa. Residenssi toteutetaan yhteistyössä berliiniläisen Nordwind-festivaalin kanssa. Suomesta Eeva Muilu työskentelee vastavuoroisesti Norwind-residenssissä Berliinissä loppuvuonna 2011.