Olet täällä


"Olen oppinut sitä taitoa, että vaikka muut (kaverit) eivät tykkää niin silti voi itse tykätä." (Palaute, 2013)

 


"[Opin] esiintymisvarmuutta ja itsensävoittamista." (Palaute, 2013)

 


"[Opin, että] on mahdollista, että ryhmä tuntemattomia ihmisiä saavuttaa nopeasti luottamuksen tilan, jossa jokainen uskaltaa tulla näkyväksi omana itsenään ja muut hyväksyvät hänet." (Palaute, 2013)

 


"[Opin, että] olemalla oma itsesi ikään, sukupuoleen, ihonväriin, kansalaisuuteen katsomatta yhteys erilaisiin ihmisiin löytyy." (Palaute, 2013)

 

Yhteystiedot:

Yleisötyövastaava:
Katja Kirsi
katja.kirsi@zodiak.fi
050 343 9302

Kurssitiedustelut:
Inari Pesonen
inari.pesonen@zodiak.fi
050 412 7116

Minun nimeni on

Minun nimeni on -hanke
– Zodiakin taideprojekti Kaarelan alueella.

Jo viidettä vuotta Helsingissä Kaarelan alueella arkea elähdyttänyt Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taidehanke Minun nimeni on (MNO) tuo alueelle monipuolista taidetoimintaa, yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä helposti lähestyttäviä mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen. MNO toimii eri-ikäisten Kaarelan alueen asukkaiden kanssa painopisteessään liike ja tanssi, mutta työskentelyssä hyödynnetään myös monimuotoisesti taiteen eri keinoja.

Vuonna 2017 hankkeen tiimoilla työnnetään kädet multaa, voimaannutaan puutarhan hoidosta, jalkaudutaan tanssimaan puutarhoille sekä lähestytään puutarhan tapahtumia kehon aistien kautta ja liikkeen keinoin. 

MNO:ssa toimitaan Helsingin kulttuurikeskuksen käynnistämän alueellisen ja osallistavan kulttuurityön mallin eli Helsingin mallin mukaisesti. Mallin tavoitteena on tuoda Helsingin keskustassa toimivat kulttuurilaitokset lähiöihin ja taide kaikkien helsinkiläisten ulottuville. Projektin toiminta on kaikille avointa ja täysin maksutonta, eikä osallistuminen vaadi ennakkotaitoja ­– utelias ja iloinen mieli riittää.

Sari Palmgrenin tanssiteos 
Elokuussa alueen puutarhat muuttuvat tarinoiden, salaisuuksien ja tanssin näyttämöksi koreografi Sari Palmgrenin uuden teoksen puitteissa. Elokuussa ensi-iltansa saava esitys on kävelyteos alkaa kaupunkilaisten yksityisistä puutarhoista ja niihin kätketyistä tarinoista. Matkan aikana salaisuudet paljastuvat, luoden tilan yhteiselle olemiselle. Esityksen eri polut päätyvät lopuksi yhteiseen juhlaan Malminkartanon hedelmätarhaan.Teoksen esiintyvän ryhmän runko muodostuu paikallisista asukkaista. Teokseen voi osallistua myös ilmoittamalla puutarhan esityksen näyttämöksi sekä jakamalla puutarhaan liittyvän tarinan, muiston tai ajatuksen teoksen rakentamismateriaaliksi. Esitys on Kanneltalon 25-vuotisjuhlateos sekä osa Zodiak – Uuden  tanssin keskuksen ja Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa. 
Esitykset: ensi-ilta 24.8., muut esitykset 26.8., 27.8., 29.8., 30.8. ja 31.8. klo 19
Paikka: Kannelmäen alueella, lähtö Sitratorilta
Koreografia: Sari Palmgren
Äänisuunnittelu ja musiikki: Tuomas Norvio ja Esa M. Mattila

Urbaaniluonto-viljelytalkoot
Yksi tärkeä työskentely- ja tapahtumapaikoista hankkeessa on kauppakeskus Kaaren taakse sijaitsevalle Antinniitylle perustettu 10 aarin kokoinen yhteisöllinen puutarha, jossa järjestetään hankkeen kaupunkiviljelyprojekti Urbaaniluonto. Puutarhalla alueen asukkaat voivat kokoontua yhteen nauttimaan puutarhanhoidosta puutarhuri Janne Länsipuron opastuksessa. Tule mukaan viljelemään hyötykasveja, tonkimaan multaa ja oppimaan puutarhanhoidosta puutarhuri Janne Länsipuron johdolla! Projekti alkaa huhtikuussa taimikasvatuksella Kanneltalon aulassa ja jatkuu toukokuussa Antinniityn yhteisöllisellä puutarhalla, kun taimet voidaan istuttaa ulos. Antinniitty on myös paikka taiteelle, elämyksillä ja esityksille. Viljelyn rinnalla puutarhalla järjestetään projektin yhteistyökumppanin Helsingin Taiteilijaseuran taidetyöpajoja sekä koreografi Jenni Koistisen Puutarhatanssit-työpajoja, joissa puutarhaa lähestytään kehon aistien kautta ja liikkeen keinoin. Syyskuussa Antinniityllä järjestetään taidetapahtuma satokauden kunniaksi. Juhlassa nautitaan puutarhan sadosta valmistettua ruokaa ja nähdään esityksiä, joita kokoonnutaan seuraamaan puutarhalle nuotion äärelle loppukesäisen illan tunnelmaan. Yhteistyössä: Helsingin Kulttuurikeskus, Kanneltalo, Fiskars, Pavunvarsi, Pirilän Kukkatalo, Hyötykasviyhdistys, Kannelmäen peruskoulu ja Kauppakeskus Kaari.
Aika: viikoittaiset ohjatut talkoot tiistaina 4.4. klo 17-20 satokauden loppuun asti.

Paikka: kauppakeskus Kaaren 2. kerroksen aula (Kantelettarentie 1, 00420 Hki)) ja Antinniitty (Antinniitynpolku, 00420 Hki)
Ohjaaja: puutarhuri Janne Länsipuro
Ilmoittautuminen: mukaan voi tulla missä vaiheessa tahansa. 

Kylvötapahtuma Kanneltalossa ja kauppakeskus Kaaressa
Urbaaniluonto-projekti laukaistaan käyntiin kaikille avoimilla kylvötapahtumilla. Puutarhuri Janne Länsipuro on paikalla koko päivän opastamassa siementen kylvämisessä, taimien kasvatuksessa ja puutarhan hoidossa sekä antamassa vinkkejä alkavaa kasvukautta varten. Tule mukaan kylvämään valitsemiesi kasvien siemeniä ja vie kasvi kotiin kasvamaan! Kasvin voit tuoda osaksi Antinniityn yhteisöpuutarhaa myöhemmin keväällä. Tapahtuma on hyvä tilaisuus kuulla lisää Antinniityn yhteisöpuutarhasta sekä osallistumaan sen toimintaan ja suunnitteluun. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton – tervetuloa aloittamaan kasvukausi ja  kevään kylvöt ikkunalaudallasi!
ti 28.3. klo 12-18 | Kanneltalon aulassa (Klaneettitie 5, 00420 Hki) ja
ke 26.4. klo 14-18 | kauppakeskus Kaaren 2. kerroksen aula (Kantelettarentie 1, 00420 Hki) 

Antinniityn kyntö
Tule kokemaan pala perinnehistoriaamme Antinniitylle! Yhteisöllinen puutarha kynnetään ja äestetään hevosvoimin, jotta kasvualustasta saadaan pehmeä ja hedelmällinen. Perinteiset kevättyöt tulee tekemään sympaattinen suomenhevosruuna Uuras.
Aika: 2.5. klo 9-15
klo 9-13 puutarhan kyntö
klo 13-13:30 tauko
klo 13:30 perinteinen valjastus
klo 14-15 äestys
Paikka: Antinniitty (Antinniitynpolku, 00420 Hki)

Puutarhatanssit
Puutarhatanssit palaavat Antinniitylle! Koreografi Jenni Koistisen ohjaamassa työpajassa lähestytään kasvukauttaan aloittavaa Antinniityn puutarhaa kokemuksellisena, kehollisena, aistillisena ja esityksellisenä paikkana. Tanssin ja puutarhan hoidon kautta haetaan vuorovaikutteista suhdetta puutarhaan monimuotoisena ja moniaistisena ympäristönä. Millaista liikettä puutarha juuri tänään ehdottaa? Puutarhatanssit-työpaja järjestettiin ensimmäisen kerran touko- ja elokuussa 2016. Suosittuun työpajaan ovat tervetulleita sekä viimevuotiset osallistujat että uudet tanssijat. Työpaja sopii sekä aloittelijoille, että tanssin ammattilaisille.
Aika: tiistaisin 2.5.-6.6. klo 18-20
Paikka: Antinniittyn puutarha (Antinniitynpolku,). Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan Kanneltalon aulassa.
Ohjaaja: Jenni Koistinen
Ilmoittautuminen: 25.4. mennessä osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi

Sadonkorjuujuhlat ja Mamuska Helsinki goes wild
Syyskuussa Antinniityllä järjestetään Urbaaniluonto-projektin päätökseksi tunnelmallinen sadonkorjuujuhla, jota toteuttamassa ovat myös Kannelmäen peruskoulu oppilaat. Puutarhalla nähdään oppilaiden toteuttamia esityksiä ja kuvataidetta, nautitaan lasten kanssa valmistetusta ruuasta sekä järjestetään kaikille avoimia työpajoja. Illalla osana sadonkorjuujuhlaa järjestetään Mamuska Helsinki, rento, viihtyisä ja yllätyksellinen esitystaideilta, joka antaa tilan villeille ideoille, lyhyille mestariteoksille sekä taiteellisille tutkimusretkille. Mamuskaan haetaan maksimissaan 10  minuutin mittaisia esityksiä avoimella haulla. Elokuun Mamuska jalkautuu Antinniityn puutarhalle ja esityksiä seurataan puutarhalla elävän tulen äärellä: esitysillan yhteydessä järjestetään Helsingin taiteilijaseuran piirrustustyöpaja, jossa pajunoksia poltetaan nuotiolla piirustushiileksi.
Aika: 16.9.2017
Paikka: Antinniityn puutarha (Antinniitynpolku, 00420 Hki)
Ilmoittautuminen: avoimet hakemukset 1.5. alkaen osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi

Jos haluat saada suoraan sähköpostiisi ilmoituksia työpajoista sekä tapahtumista, lähetä sähköpostiosoitteesi otsikolla MNO/postituslista osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi

Mitä puut tekevät toukokuussa?
Tanssiteos Mitä puut tekevät toukokuussa? on matka urbaanista luontoon. Se istuttaa ajatuksia puiden, ihmisten ja kaiken elollisen yhteiselosta. Se on versonut työryhmän kiinnostuksesta luontoon tanssin kohteena, osallistujana sekä tanssisalina ja saanut innoituksensa muinaisskandinaavisen mytologian maailmanpuusta

Yggdrasillista sekä esihistorian elävistä toteemipaaluista. Esityspaikka on kaunis keväinen Malminkartanon metsä, jonne kävellään opastetusti Sitratorilta. Esityksen on toteuttanut vuoden 2016 aikana MNO:n mentoroima työryhmä, Triitanssijat. Teos nähtiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2016.

Aika La-su 27.-28.5. klo 18
Paikka: Lähtö Sitratorilta (Klaneettitie 5, 00420 Hki)
Tanssi ja koreografia: Liina Nevalaita, Anne Harju, Ulpu Korpi
Mentori: Jenni Koistinen
Lukijat: Anmol Kumar, Dimitri Gogolashvili, Fred Baube
Hinta: maksuton
Esitys ei ole esteetön.

Toiminnasta voi lukea lisää
MNO:n blogi-sivuilta sekä facebook-sivuilta.
Yhteyttä voi ottaa myös tuottaja Terhi Pursiaiseen.

MNO-hankkeen tavoitteet
Minun nimeni on -hankkeessa työskennellään Helsingin lähiöissä. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laajalti eri-ikäisiä alueen asukkaita ja tarjota mahdollisuus osallistua taiteelliseen prosessiin. Projekti haluaa integroitua alueen arkeen ja tarjota jotakin uutta ja helposti lähestyttävää, mahdollistaa kohtaamisia ja uusien yhteisöjen syntymistä. Työpajat osallistavat sekä antavat kurkistuksen taiteilijan työhön ja työkaluihin.

Projektin tärkeänä tavoitteena on eri ihmisryhmien yhteen saattaminen ja mahdollisuus väliaikaisen, totuttuja rajoja rikkovan yhteisön muodostamiseen taideprojektiin osallistumisen kautta. Erityisen tärkeäksi nousi tavoite maahanmuuttajataustaisen ja kantaväestön yhteen tuomisesta. Tavoitteena on yksilöiden tarinoiden ja toiminnan kautta saattaa ihmiset toimimaan yhdessä. Yksilöön tutustumisen kautta voidaan poistaa ennakkoluuloja, jotka ovat tunnetusti rasismin otollinen kasvualusta.

Projektin tärkeänä lähtöajatuksena on myös, että siihen osallistuvat ihmiset ovat yhtä lailla projektin tekijöitä kuin heidän kanssaan työskentelevät taiteilijat. Osallistujat eivät ole passiivisia vastaanottajia, vaan aktiivisia tekijöitä, joille tarjotaan mahdollisuus tuoda itsensä kokonaisvaltaisina yksilöinä mukaan luovaan prosessiin. Jatkotavoitteena onkin kannustaa osallistujia oma-aloitteisuuteen niin, että jatkossa ihmiset löytävät itsenäisesti uusia ideoita ja tekemisen muotoja yhteisöllisyyden rakentamiseksi.

 

Hankkeen taustaa

Minun nimeni on -hanke on syntynyt Helsingin kulttuurikeskuksen yhteisöllisten kehityshankkeiden puitteissa. Ensimmäinen projekti toteutettiin syksyllä 2012 Vuosaaren ja Itäkeskuksen alueella. Syksystä 2013 lähtien olemme työskennelleet Kannelmäen ja Pohjois-Haagan alueella. Hankkeen aikana on toteutettu erilaisia työpajoja ja esityksiä, joissa on tanssittu, valokuvattu, videoitu, kirjoitettu ja tehty musiikkia ja koreografiaa. Yhteensä työpajoihin ja esityksiin on osallistunut vuosina 2012-2014 492 osallistujaa ja 4935 katsojaa.

Tarkemmat tiedot hankkeesta MNO-blogista.

 

Minun nimeni on –hanke on osa Helsingin Kulttuurikeskuksen Helsingin mallia.