Olet täällä

Festivaali
PAIKALLISMAISEMIA

Vapaa pääsy

Kuva: Annika Miettinen

Paikallismaisemia Valokeilassa koillinen -hankkeen verkkosivuilla

Festivaalin Facebook-tapahtuma

TAPULIKAUPUNKI

20.9.2019 16:00 21.9.2019 11:00 22.9.2019 12:00

Paikallismaisemia-festivaali

– Lähiympäristöihin sijoittuvien esitysten festivaali

Syyskuussa 2019 Tapulikaupungissa järjestettävällä Paikallismaisemia – festivaalilla syvennytään kävelyesityksiin. Kävellessä tulemme osaksi paikkoja, katuja ja reittejä sekä osallistumme esityksen liikkeeseen omassa kokevassa kehossamme.

Festivaalin ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautuminen kaikkiin tapahtumiin tästä: https://zodiak.gruppo.fi/online-applications/index.php/657319/lang-fi

Festivaalilla koetaan lastenteatteriesitys, neljä Tapulikaupunkiin sijoittuvaa kävelyesitystä tai konseptia, aiheeseen pureutuva seminaari ja työpaja, jossa kävelystä tehdään tanssia. Festivaalin ohjelmisto sijoittuu kaupunkitilaan ja julkisiin tiloihin Tapulikaupungissa.

Teokset 

Perjantaina festivaalin avautuessa Urban Hitchhiking liftaa jalankulkijoitten kyytiin kaupunkitilassa. Urban Hitchhiking soveltaa perinteisen liftaamisen ideaa urbaanissa sillä erotuksella, että nyt ei liftata ajoneuvon kyytiin, vaan kanssakävelijän seuraan. Tämä tapahtuu asettumalla jalankulkijoiden keskelle ja nostamalla peukalo pystyyn. Tarkoituksena on kohdata satunnainen ohikulkija ja jakaa hänen kanssaan pieni hetki elämää.

Festivaalin lasten ohjelmistossa esitetään perjantaina Helsingin Kaupunginteatterin yhdessä päiväkotilaisten kanssa valmistama lastenteatteriesitys Olipa kerran lapsi.

Illan aikana saa myös ensiesityksensä ääniteos Jälkiä Tapulikaupunki, joka käsittelee sitä, millaisessa vuorovaikutussuhteessa olemme ympäristömme kanssa. Teoksen tarkoitus on virittää ekologista herkkyyttä ja luoda kokemus kuulumisesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa tilaan, jossa elämme. Jälkiä Tapulikaupunki on osa Circus Maximuksen tuottamaa, Petra Vehviläisen ja Aino Juutilaisen 14-osaista ääniteossarjaa, joka levittäytyy ympäri Helsinkiä vuosina 2019-2021.

Lauantaina iltapäivällä seminaarin jälkeen nähdään kokemuksellinen kävelyesitys Kulmilla, jossa kävelyn oppaina toimivat paikalliset asukkaat. Kävelyssä historialliset tapahtumat ja erityiset paikat kutoutuvat yhteen henkilökohtaisten muistojen ja kehollisten yhdessäolon muotojen kanssa. Kävelyn kokoaa yhteen koreografi Kati Raatikainen oppaiden ja asukkaiden tarinoita ja kokemuksia kunnioittaen.

Sunnuntaina festivaalin päättävä Riina Hannukselan teos Sharing on ehdotus tulevasta. Sen sijaan, että kävely toisi eteemme sen, mitä on nyt, se lähtee hienovireisesti tutkimaan sitä, mitä voisi olla huomenna. Sharing on hiljentymistä ja herkistymistä muiden läsnäololle ja yhdessä kulkemiselle. Teoksen aikana valmistamme ja nautimme yhdessä aterian.

Festivaaliklubi 

Perjantaina 20.9. festarin iltaklubilla Bar Tapulin Pianossa ohjelmassa on mm. flamencotanssia, rumpaleita ja karaokea klo 20 alkaen.

Seminaari

Lauantaina 21.9. klo 11-15 Tapulin kirjastolla järjestetään seminaari, jossa keskustellaan kävelyesityksiin liittyvästä taiteellisesta praktiikasta ja sen mahdollisuuksista nostaa esiin osallisuuden kokemuksiin liittyviä kysymyksiä. Puhujina tanssi- ja yhteisötaiteilija Riina Hannuksela, tanssija ja Hima & Stradan katuopas Paula Pura ja uskontotieteilijä ja kaupunkiaktivisti Lauri Jäntti ”Urban Hitchhikers”-konseptista.

Työpaja

Sunnuntaina klo 12-13.30 1, 2, 3 askeleista tanssiksi – työpaja. Työpajan vetää tanssitaiteilija Anna Koskela. Sään salliessa työpaja järjestetään ulkona.

Festivaalin ohjelma

Kaupunkitilassa tapahtuvan ohjelman ja kävelyiden lähtöpaikat tarkentuvat viikolla 37. Lisäykset ohjelmaan mahdollisia.

pe 20.9

  • klo 16 Urban Hitchhiking / Lauri Jäntti ja Tuuli Malla, kaupunkitila
  • klo 18 Olipa kerran lapsi / Helsingin kaupunginteatteri, Leikkipuisto Tapulin paviljonki
  • klo 19 Jälkiä Tapulikaupunki ääniteos / Aino Juutilainen ja Petra Vehviläinen Circus Maximus, kaupunkitila
  • klo 20 – Festivaaliklubi / ohjelmassa mm. musiikkiperformanssi, flamencotanssia ja karaokea, Bar Tapulin Piano

la 21.9.

  • klo 11-15 Kävelty kaupunki -seminaari / puhujina tanssi- ja yhteisötaiteilija Riina Hannuksela / tanssija ja Hima & Stradan katuopas Paula Pura / uskontotieteilijä ja kaupunkiaktivisti Lauri Jäntti
  • klo 16 Kulmilla kävelyesitys paikallisten oppaiden johdolla / Kati Raatikainen, kaupunkitila

su 22.9

  • klo 12-13.30 1, 2, 3 askeleista tanssiksi työpaja / Anna Koskela, ulkotila tai Tapulin seurakuntakoti
  • klo 15 Walk me talk me – Sharing, osallistumiseen kutsuva kävelyteos ja yhteinen ateria / Riina Hannuksela, kaupunkitila / Tapulin seurakuntakoti

 

Paikallismaisemia-festivaali on osa Valokeilassa koillinen -hanketta, joka on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke.

Hankkeen tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019–2021. Valokeilassa koillinen on osa Helsingin mallia, joka kuuluu kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

www.valokeilassakoillinen.fi