Olet täällä

Eeva Muilu palkittiin

Zodiakin house-koreografille myönnettiin tämän vuoden Kritiikin kannukset -palkinto.

Zodiakin house-koreografi Eeva Muilu sai tämän vuoden Kritiikon Kannukset -palkinnon sooloteoksestaan Loppuunmyyty, joka nähtiin Zodiakin ohjelmistossa tammikuussa.

Suomen arvostelijain liitto ry jakaa vuosittain Kritiikin Kannukset -palkinnon. Se myönnetään suomalaiselle vuoden aikana merkittävän taiteellisen läpimurron tehneelle, nuorelle taiteilijalle. Kritiikin Kannukset -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1962. Tanssija-koreografi Eeva Muilu on järjestyksessään 47. Kritiikin Kannusten saaja.

Palkinnon perusteluiksi sanottiin seuraavaa:
"Nostamme esiin taiteilijan, joka saattaa häiritä ja joka on aidosti epäsovinnainen, yllätyksellinen ja hämmentävä. Kyseessä on herkkä uuden tanssin etsijä, löytäjä ja esittäjä.
Eeva Muilu tekee taidetta itseään säästämättä. Palkittavana on tanssija ja koreografi, joka liittää tanssin osaksi esittävää taidetta ja inhimillistä kohtaamista. Performatiivisuutta hyödyntävässä tanssissa yhdistyy humaani liikekieli ja äänimaailma. Esitykset eivät kaihda taiteessa usein niin harvinaista koomisuutta tai huumoriakaan.
Eeva Muilu tekee taiteessaan henkilökohtaisesta yhteiskunnallista ja poliittista. Teoksessaan Loppuunmyyty hän syventää sitä, minkä soolossaan Vermiculus (2005) aloitti. Loppuunmyyty kertoo pienestä rakkaudesta median syövereissä. Medialisoituneessa maailmassa kauppaa käydään ihmisen epävarmuuksilla ja tyydyttämättömillä tunteilla. Tarjolla on tutkielma mediamuilutuksesta ja halvalla tai kalliilla maksetusta itsepetoksesta. Toisin kuin oikeassa elämässä Muilun esityksessä on kuitenkin onnellinen loppu."

Palkittavasta päättää Suomen arvostelijain liiton kevätkokouksen nimeämä lautakunta, joka edustaa laajasti eri taiteenaloja. Vuoden 2008 Kritiikin Kannukset -lautakuntaan kuuluivat Marjo-Riitta Simpanen (puheenjohtaja), jäsenet Jukka Kangasjärvi, Eeva Kauppinen, Elina Lappalainen, Marita Nyrhinen, Jussi Suvanto ja Kari Yli-Annala sekä varajäsenet Jouko Huru ja Pertti Terho.