Olet täällä

Keskusteluja Francescon kanssa

Zodiakissa esitettiin 10.12. – 13.12. tanssija-koreografien Francesco Scavettan ja Sanna Myllylahden yhteisteosta Sincerely Yours

Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti ja tiedottaja Jaana Tamminen keskustelivat Francescon kanssa teoksesta ja todellisuuden valheellisuudesta.

TAITEILIJAHAASTATTELU:


Francesco Scavetta

Francesco Scavetta & Sanna Myllylahti:
SINCERELY YOURS
Esitykset Zodiakissa:
10.–13.12.2009 

Lue lisää teoksesta Zodiakin verkkosivuilta!

Keskustelu Francesco Scavettan kanssa, Zodiak 8.12.2009
Taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti, tiedottaja Jaana Tamminen / Zodiak – Uuden tanssin keskus

Tapaamme rennon ja nauravan Francescon Zodiakin back stagella kesken Sincerely Yours -teoksen lavasteiden rakentamisen. Lavastaminen sanan varsinaisessa merkityksessä onkin keskeistä teokselle. Alamme saman tien puhua näyttämöteoksen luomasta illusorisuudesta... ja koko todellisuuden fiktiivisyydestä.

Teoksen lavastuksessa käytetään paljon pahvia, josta luodaan kokonainen maailma huonekaluineen. Sen voi helposti kuvitella jatkuvan ulospäin, pihan puihin, koko ympäristöön. Lavastuksen rakentamista katsoessaan ei voi olla miettimättä, eikö koko havaintomme ympäröivästä maailmasta ole tietyllä tavalla fiktiivistä. Maailma valehtelee meille, koska havaintomme ovat tahtomattamme valikoivia ja täydennämme huomaamattamme havaintojen puuttuvia osia mielikuvituksella. Sekä teoksen lavasteet että äänisuunnittelu "vihjaavat" todellisuudesta – ja luovat todellisuutta, Francesco sanoo. Siinä mielessä vilpittömästi valehteleva tanssiteos Sincerely Yours on lähellä myös teatteria ja teatterin asettamia kysymyksiä esittämisestä.

Teatteria teoksessa lähestytään myös siinä, miten koreografi-tanssijat Francesco ja Sanna leikkivät odotusasenteillamme ja miten tilanteet kääntyvät yhä uudestaan päälaelleen ja yllättävät meidät. Mikään ei ole varmaa... Teoksessa sanotun ja tehdyn välillä on jatkuvia ristiriitoja. Mitä meidän pitäisi uskoa? Se, mikä on totta, onkin kunkin katsojan oma päätös. Vai onko mikään totta? Francescon sanoin: this is about honest lying. Francesco muistuttaa, että erään tutkimuksen mukaan me kaikki valehtelemme noin kaksi kertaa päivässä. Valehtelu läpäisee arjen, politiikan ja yhteiskunnan. Valheet aloittavat jopa sotia. 

Sincerely Yours -teos on syntynyt melkein kokonaan Suomessa. Harjoitukset alkoivat noin kaksi vuotta sitten Amsterdamissa ja jatkuivat Outokummussa ja Kajaanissa. Teoksen ensi-ilta oli Täydenkuun Tanssit -festivaalilla vuonna 2008. Zodiakissa 10.12.2009 alkaen nähtävän uusintaensi-illan harjoitukset alkoivat juuri. Täältä teos on menossa seuraavaksi Kajaaniin Roudan ohjelmistoon sekä Osloon Dansens Husiin.

Sanna taas aloittaa tammikuussa 2010 tanssijantyön lehtorina Teatterikorkeakoulussa. Hänet tunnetaan pidettynä ja kysyttynä tanssin opettajana Keski-Euroopassa; Helsinkiin hän tuli suoraan Salzburgista SEAD:sta. Tänä syksynä hän valloitti Zodiakin yleisöt uudella teoksellaan Closer to Heaven. Kun siinä Sannan rooli oli koreografin, Sincerely Yours -teoksessa hänet nähdään myös lavalla yhdessä ainakin Francescon kanssa. Teoksestahan on puhuttu duettona, mutta onko se...?

Sincerely Yours...

Normal.dotm
0
0
1
371
2118
Zodiak ry
17
4
2601
12.0

0
false

21

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}