Olet täällä

Kevätkausi alkaa

Zodiakin kevät alkaa Ervi Sirénin ihanan Viidan uusintaensi-illalla Stoassa 14.1. Runsas kevätohjelmisto sisältää kantaesityksiä, kansainvälisen Sivuaskel-festivaalin helmikuussa, uusintaesityksiä, Kekoni-pienoisfestivaalin, Mamuska Helsinki -klubi-illan sekä avoimia work-in-progress -esityksiä. Tule mukaan myös moni-ilmeisille ja -muotoisille kursseille ja työpajoihin!

Lue taiteellisen johtajan Harri Kuorelahden tervetulotoivotus kevääseen 2010!

Ja sinä iltana hurmaannuin ylllättävästä teoksesta....

(Esipuhe Zodiakin kevätesitteessä 2010)

 

"Uskomaton suoritus!" Näin kuulee usein kuvailtavan tanssijan työpanosta jossakin teoksessa. Samaa voi nykypäivänä kuulla mistä tahansa työtehtävästä puhuttaessa. Eriarvoistuva yhteiskunta vaatii yksilöiltä paljon, ja vähän enemmänkin.

Suorituspaineinen, kiihkeää tahtia ja tulosta korostava yhteiskunta heijastuu meihin kaikkiin. Kaikista ammattiryhmistä – opiskeiljoista, koululaisista, työttömistä, kotityötä tekevistä, syrjäytyneistä, eläkeläisistä, niin elämän murjomista kuin ruuhkavuosiaan elävien parista – löytyy meitä, jotka kokevat ahdistusta tai kiirettä, ajan puutetta tai puutetta sisällöstä elämässään. Tämän päivän maailma vaatii meiltä nopeutta ja huippusuorituksia, uusia ennätyksiä ja tulosta, trimmattua otetta kaikkeen. Enemmän, nopeammin, laadukkaammin – ja virheettä, kaikilla elämän eri osa-alueilla.

Maailma heijastuu myös Zodiakiin. Olen pohtinut sitä, miten tanssitaide voisi auttaa pientä ihmistä. Zodiak on kasvanut vuosien työn myötä monipuoliseksi ja rohkeaksi tanssinalan moniosaajaksi ja Suomen suurimmaksi tanssin tuotantotaloksi sisältörikkaalla ja ajassa kiinniolevalla ohjelmistollaan. Yleisötyö ja kurssitoiminta on monipuolista ja ennakkoluulotonta. Uusia mielenkiintoisia aluevaltauksia syntyy koko ajan, aluevaltauksia nimenomaan alan taiteilijoiden työssä sekä katsojien osallistumisessa.

Luovia ideoita ja taiteellisesti mielekästä tulosta ei synnytetä pakottaen. Zodiakissa annetaan aikaa, aikaa asioiden syntyä! Olemme päättäneet tehdä kalentereihimme tilaa. Zodiakin henkilökunta on koreografin ja työryhmän tukena teoksen koko suunnittelu- ja valmistamisprosessin aikana. Taiteellinen johtaja on koreografin käytettävissä keskustelukumppanina ja tukena teoksen harjoituksissa, ja koreografille tarjotaan ulkopuolista mentoriapua. Pyrimme myös tukemaan Zodiakin tanssituotantojen jatkoelämää varsinaisen esitysperiodin jälkeenkin. Myös Zodiakin oma henkilökunta tukee toistensa työtä aikaa säästelemättä.

Me uskomme tähän. Uskomme että näin annettu aika saapuu, ei vain uskomattomina suorituksina, vaan ensisijaisesti kirkkaina, persoonallisina ja hyvin ajateltuina tanssiteoksina myös sinun, katsojan, koettavaksi. Koettavaksi uusina oivalluksina, yllätyksinä, voimaannuttavana energiana ja ihan vain puhtaana ilona!

Mikä olisikaan myös työyhteisölle tai yrityksen henkilökunnalle parempi tapa hakea uutta virtaa ja energiaa, pitää yhteinen brainstorming tai ratkoa pulmia kuin yhdessä jaettu kokemus ajatuksia ravistelevassa elävässä esityksessä tai kurssilla mielen ja kehon liikkeen äärellä! Zodiakissa voimme laatia tähän räätälöidyn työpajan esityskokonaisuuden kera. Tämäkin voi olla pieni suuri teko yksilölle omassa yhteisössäsi.

Zodiakin toiminta monipuolistuu edelleen, ja tätä työtä jatkamme. Kaiken kiireen keskelläkin, koska tämän työn tulokset voivat tarjota yksilölle tärkeän muutoksen aihion, aluksi ehkä huomaamattomankin. Sen tärkeän pelastusrenkaan!

Voimaa kevätkauteen 2010! Tervetuloa avaamaan uusia ovia, kokemaan kehon- ja mielenliikkeitä Zodiakissa!

Harri Kuorelahti

Taiteellinen johtaja