Olet täällä

Z-luennolla Akseli Virtanen

22.5.2010 klo 15

Kaikille avoimet luennot

Zodiakin Liiketalouksien koreografiaa -luentosarjassa on kevään viimeisellä luennolla vieraana kauppatieteen tohtori Akseli Virtanen. Hän puhuu aiheesta Mentaalinen ekologia tiedon ja huomion taloudessa. Vapaa pääsy!

KAIKILLE:


Liiketalouksien koreografiaa – Vieraana Akseli Virtanen

Aika: Lauantaina 22.5.2010 klo 15
Paikka: Zodiakin Studio C4, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C-porras, 4. krs.

Vapaa pääsy.


Lisätietoja: tiedottaja Jaana Tamminen, jaana.tamminen (at) zodiak.fi 

Talouselämää koskettavat kysymykset ovat väistämätön osa taidetta ja taiteen tekemistä. Nämä kulttuuri-ilmiöt ja osaamisalueet kietoutuvat vahvasti yhteen.

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kaikille avoimessa talousalan asiantuntijoiden luentosarjassa kuullaan nykyhetken luovaa, kriittistä talousajattelua, joka voi auttaa jäsentämään taiteen tekemisen, markkinoinnin ja kokemisen tai kotitalouksien ja kuluttajien sekä laajemmin kulttuuritalouden arkea ja globaaleja näkymiä. Z-luennoilla pohditaan mahdollisuuksia avata uusia näkökulmia ja työmahdollisuuksia taiteentekijöille. Koreografia-käsitteen laajentuminen maailmassa olevan monimuotoisen liikkeen käsittelyksi voi puolestaan merkitä talouskysymysten entistä laajempaa tietoista avaamista tanssitaiteessa. Talous on arvojen, rytmien, hahmojen tai tulevaisuuden toivekuvien kehoissakin tuntuvaa liikettä ja kulttuuriosaamista.

Z-luennot ovat edellisvuosina käsitelleet monipuolisesti tanssitaiteen filosofiaa, tanssin ja muiden taiteiden rajapintoja, kriittisen ajattelun historiaa, ekologista maailmankuvaa sekä sosiaalisen koreografian mahdollisuuksia. Luennot ovat virittäneet tanssijoiden ja koreografien uutta ajattelua sekä avanneet tanssiyleisölle kiinnostavia katsomiskulmia.

Tule virkeän ajattelun, keskustelun ja pienen tarjoilun äärelle!

Toukokuun luennolla vieraana on kauppatieteen tohtori Akseli Virtanen
La 22.5. klo 15
Akseli Virtanen: Mentaalinen ekologia tiedon ja huomion taloudessa

Mentaalisen ekologian uudet epätasapainoilmiöt (kyynisyys ja opportunismi, masennus ja paniikki, subjektiviteetin ja sen ympäristöjen eroosio) ovat elimellinen osa talouden mutaatiota, jossa tuotannon rakenteet ja riskit ovat siirtyneet merkitysten, mielentilan, halujen ja vuorovaikutuksen rakenteisiin. Kysymys ajattelun, tunteiden, mielentilan ja vuorovaikutuksen "lajien" ympäristöstä ja tulevaisuudesta on tänään yhtä oleellinen kuin kysymys näkyvän luonnonympäristömme ekologiastakin. Ongelma ei ole enää jotain meille "ulkopuolista", vaan löytyy jo sisältämme, sydämistämme, mielentiloistamme, vuorovaikutuksemme muodoista, ystävistämme. Kuinka kytkeytyä toiseen ilman tilallista läheisyyttä ja yhteisen olemassaolon ajallista jatkuvuutta, siis ilman ehtoja, jotka muodostavat yhteisön? Kuinka kytkeytyä toisiin, kun etäisyyden tunteista, kyynisyydestä ja opportunismista, yhteistyön mahdottomuudesta näyttää tulleen olennainen osa elämäämme? Miten taide voi työstää ja välittää sellaista mitä ei voi sanoa, ja sellaisena luoda yhdessätuotannon ja toiseen kytkeytymisen myötätuntevia tiloja?

Kauppatieteen tohtori Akseli Virtanen tutkii abstraktin työn ja sen tekijöiden mahdotonta yhteisöä. Hän on Mollekulaarisen organisaation perustajajäsen ja työskentelee parhaillaan prekariaatin investointipankki Robin Hoodin parissa. Hän myös opettaa uutta poliittista taloustiedettä ja organisaation filosofiaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hänen viimeaikaisia töitään ovat mm. Johdanto Bracha Ettingerin yhdessätuotantoon (2009), Mutaation alue. Vagus, Nomos, Multitudo (2007), Biopoliittisen talouden kritiikki. Modernin talouden loppu ja mielivallan synty (2006), Uuden työn sanakirja (2006).

TERVETULOA!