Olet täällä

Z-luennolla Terike Haapoja

17.4.2010 klo 15

Kaikille avoimet luennot

Zodiakin Liiketalouksien koreografiaa -luentosarjassa on huhtikuun luennolla 17.4. klo 15 vieraana kuvataiteilija, teatterintekijä Terike Haapoja. Hän puhuu aiheesta Lisääntyviä ruumiita – Taide, eläinteollisuus ja väestönkasvu. Vapaa pääsy!

KAIKILLE:


Liiketalouksien koreografiaa – Vieraana Terike Haapoja

Aika: Lauantaina 17.4.2010 klo 15
Paikka: Zodiakin Studio C4, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C-porras, 4. krs.

Vapaa pääsy.


Lisätietoja: tiedottaja Jaana Tamminen, jaana.tamminen (at) zodiak.fi 

Talouselämää koskettavat kysymykset ovat väistämätön osa taidetta ja taiteen tekemistä. Nämä kulttuuri-ilmiöt ja osaamisalueet kietoutuvat vahvasti yhteen.

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kaikille avoimessa talousalan asiantuntijoiden luentosarjassa kuullaan nykyhetken luovaa, kriittistä talousajattelua, joka voi auttaa jäsentämään taiteen tekemisen, markkinoinnin ja kokemisen tai kotitalouksien ja kuluttajien sekä laajemmin kulttuuritalouden arkea ja globaaleja näkymiä. Z-luennoilla pohditaan mahdollisuuksia avata uusia näkökulmia ja työmahdollisuuksia taiteentekijöille. Koreografia-käsitteen laajentuminen maailmassa olevan monimuotoisen liikkeen käsittelyksi voi puolestaan merkitä talouskysymysten entistä laajempaa tietoista avaamista tanssitaiteessa. Talous on arvojen, rytmien, hahmojen tai tulevaisuuden toivekuvien kehoissakin tuntuvaa liikettä ja kulttuuriosaamista.

Z-luennot ovat edellisvuosina käsitelleet monipuolisesti tanssitaiteen filosofiaa, tanssin ja muiden taiteiden rajapintoja, kriittisen ajattelun historiaa, ekologista maailmankuvaa sekä sosiaalisen koreografian mahdollisuuksia. Luennot ovat virittäneet tanssijoiden ja koreografien uutta ajattelua sekä avanneet tanssiyleisölle kiinnostavia katsomiskulmia.

Tule virkeän ajattelun, keskustelun ja pienen tarjoilun äärelle!

Huhtikuun luennolla vieraana on kuvataiteilija, teatterintekijä Terike Haapoja

La 17.4. klo 15
Terike Haapoja: Lisääntyvät ruumiit – Taide, eäinteollisuus ja väestönkasvu

Vuoteen 2050 mennessä maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan nykyisestä 6,8 miljardista 9,2 miljardiin ihmiseen. Samaan aikaan muut lajit elävät ennen näkemättömän sukupuuttoaallon aikaa, jonka suurimpana syynä on lajien eläinalueiden katoaminen lisääntyneen maankäytön seurauksena. 2010-luvulle tultaessa kestävän kehityksen ideologia on tullut valtavirtaan. Keskustelu uusiutuvista energiamuodoista ja ekologisemmasta tavarantuotannosta on rantautunut myös taidepuheeseen. Kuitenkin taidepuhe ja taiteen käytännöt usein sivuuttavat ympäristökriisin taustalla vaikuttavat, väestönkasvuun, eläinteollisuuten ja kulutuskulttuuriin kytkeytyvät syyt.

Luennollaan Haapoja tarkastelee taiteen asemaa eläinoikeuskeskustelun, energiakysymyksen ja väestönkasvun valossa. Miten 1900-luvun taiteen pyrkimys immateriaalisuuteen suhteutuu elävien ja kuolleiden ruumiiden materiaaliseen todellisuuteen?

Luento liittyy läheisesti koreografi Sari Palmgrenin Animal Motion -teokseen, jonka ensi-ilta on yhteisillassa videotaiteilija Anna Estarriolan In & Others -teoksen kanssa Zodiakissa 27.4.2010.

Terike Haapoja (1974) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja teatterintekijä. Haapojalla on tutkinto sekä Kuvataideakatemiasta että Teatterikorkeakoulusta. Haapojan tohtorintyö Kohtaamisen teknologioita (Kuvataideakatemia, 2007-) käsittelee tieteen, teknologian ja ympäristöetiikan vaikutuksia taiteeseen.

TERVETULOA!

www.terikehaapoja.net