Olet täällä

Valotilanteita – taidetta bussinodottajille ja ohikulkijoille!

Kurvissa, Hämeentie 31:n tyhjässä liiketilassa vuorottelee joulukuun alkupuoliskolla kuusi valo-, ääni- ja tilateosta. Zodiakin osatuottaman Galleria Kandelan Valotilanteita-sarjan teokset ovat sananmukaisesti helposti lähestyttäviä – niitä katsotaan suoraan kadulta! Näyttelyllä ei ole aukioloaikoja, pääosin teokset ovat toiminnassa aina pimeän aikaan.

Osa teoksista pohjautuu tekijöiden aiemman näyttömövalosuunnitelman yhteen valotilanteeseen, johon hän on halunnut palata tai joka jäi syystä tai toisesta tekemättä. Osa teoksista on toteutettu aiemmin ja ne saavat nyt uuden muodon uudessa tilassa. Teokset ovat kevytrakenteisia ja ne vaihtuvat muutaman päivän välein. Tekijöinä on valo- ja äänisuunnittelijoita, tilataiteilijoita ja lavastajia, opiskelijoista lehtoreihin.

Galleria Kandela on kolmen valosuunnittelijan muodostama ryhmä, joka on syntynyt Zodiak - Uuden tanssin keskuksen suojissa ja tuottanut erilaisia valoteoksia ja -tapahtumia vuodesta 2006. Kandelalla ei ole omaa vakituista tilaa ja sen tuottamia teoksia onkin nähty metroasemilta museoihin.

www.galleriakandela.net

 

1.-2.12. Jenni Kääriäinen: Unikuva #1

Hallitsen nukkumalla julkista näkymää Helsingin Sörnäisissä. Unen aikana aivojeni sähköistä toimintaa tullaan mittaamaan ja tätä tietoa syötetään reaaliaikaisesti valoinstallaatioon. Tuotan jatkuvasti muuttuvaa visuaalista ainesta ympäristöön olematta itse tietoinen näistä muutoksista. Untani voidaan seurata ulkoapäin. Aktio on osa Aivomusiikkilaboratorion toimintaa. Kääriäinen on valosuunnittelija ja lavastaja.

 

3.-4.12. Raisa Kilpeläinen: Kolme muotokuvaa

Teos on ehdotus esitykselliseksi installaatioksi. Siinä elävät esiintyjät ja heistä otetut muotokuvat muodostavat triptyykin, jossa reaalitila ja tilanne rinnastuvat tallennetun tilan ja tilanteen kanssa. Poikkitaiteellinen teos yhdistää elementtejä muun muassa teatterista, tanssista, kuvataiteesta ja performanssista. Teosta on esitetty Master of Arts -kantaesityksen lisäksi mm. Hangö Teaterträffenissa ja Praha Quadrennialessa. Esiintyjät läsnä teoksessa alkuillasta 4.12. Kilpeläinen on valosuunnittelija ja lavastaja.

 

5.-8.12. Jari Kauppinen: Instant Replay / Mia Kivinen: 1-0, le fin

Instant Replay: Jari Kauppinen
Teos estetisoi kaupunkimelua ja nyrjäyttää arkiolemista sen verran että kuulija havahtuu siihen, millaisessa ääniympäristö juuri nyt on. Teos kuuntelee reaaliaikaisesti äänimaisemaa ja tekee siitä muokatun version, joka kuullaan kadulla parin sekunnin päästä alkuperäisestä, aktuaattoreilla ikkunan pinnasta välitettynä. Kauppinen on äänisuunnittelija ja Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen äänisuunnittelun lehtori.

1-0, le fin: Mia Kivinen
Liisa Pentin tanssiteoksen 1-0, materiel du coeur loppukuvaan perustuva valoinstallaatio, illan viimeinen hetki tilassa, jossa kenties kummittelee. Kivinen on valosuunnittelija.

 

9.-11.12. Kaisa Salmi: Tie Taivaaseen

Tuhannet valkoiseksi maalatut, käytetyt kengät heijastavat kadulle kirkasta hehkua. Runollinen kenkäinstallaatio loistaa tasa-arvoisuuden puolesta vierailtuaan Virossa, pysähtyessään taas Helsingissä matkallaan kohti Ruotsia ja Meksikoa ensi vuonna. Taiteilija Kaisa Salmi on Suomen Viron-instituutin Vuoden 2011 taiteilija.

 

12.-14.12. Meri Ekola: Rakkauteni sinuun

Rakkauteni sinuun on tilallinen asetelma, johon sekoittuu yllätäen ilmestyvät ja katoavat kuvat. Teoksen keskiössä on tunteiden kommunikointi. Näyttämöllinen kokeilu ilmentää rakkautta ja erityisesti sen kuvaamisen tuskastuttavaa mahdottomuutta on siirtynyt nyt teatterin illuusiosta arjen mittakaavaan. Työn innoittajana on ollut arkkityyppisen romanttisen rakkauden kuvaus ja sen kyseenalaistaminen. Tavoitteena on muuttaa ilmiön käsitteellisyys edes hetkeksi henkilökohtaiseksi.