Olet täällä

Zodiakin Australia-hanke käynnistyy

 australiacritical_path_maijahirvanen_by_pirjettamulari

PICNIC ON THE EDGE: International Dance Exchange 2014-2015 Finland/Australia on Zodiakin ja sydneyläisen Campbelltown Arts Centren yhdessä toteuttama taiteilijavaihto-ohjelma. Vaihto-ohjelman ensimmäinen vaihe, kolmen suomalaisen ja kolmen australialaisen tanssitaiteilijan kolmiviikkoinen residenssi Sydneyssä on juuri alkanut.

PICNIC ON THE EDGE -hanketta on valmisteltu jo pari vuotta. Taiteilijalähtöisen vaihto-ohjelman sisältöä ja käytäntöjä on ollut mukana suunnittelemassa alusta alkaen myös taiteilijoita. Ohjelmassa keskitytään taiteilija- ja osaamisvaihtoon kahdella tasolla: suomalaisten ja australialaisten tanssitaiteilijoiden vaihtoon Helsingin ja Sydneyn välillä sekä yhteisöä osallistavissa projekteissa tarvittavan tieto-taidon lisäämiseen.

Taiteilijavaihdon ensimmäinen työskentelyjakso tapahtuu Sydneyssä maaliskuussa. Kuusi taiteilijaa/koreografia – Maija Hirvanen, Satu Herrala ja Jarkko Partanen Suomesta sekä Jane McKernan, Lizzie Thomson ja Tim Darbyshire Australiasta – työskentelevät yhdessä 3.–22.3.

- Olemme saanet järjestäjätahoilta vapaat kädet työskennellä residenssien aikana ilman ennalta asetettuja tavoitteita. Tämä on harvinainen, mutta taiteilijoiden kannalta hedelmällinen tilanne, hankeen toinen vastuutaiteilija Maija Hirvanen toteaa.

- Työskentelymme lähtökohtana on vaihdon (exchange) käsite. Mitä yleensä materiaan liitetty vaihto voi olla tanssissa, joka on aineetonta?

Residenssijaksoon sisältyy prosessin avaus Campbelltown Arts Centressä sekä vastuutaiteilijoiden Jane McKernanin ja Maija Hirvasen vetämä avoin keskustelusalonki sydneyläisen koreografisen tutkimuskeskuksen Critical Pathin tiloissa. Taiteilijat jatkavat työskentelyään Helsingissä marras–joulukuun taitteessa.

Vaihto-ohjelman toinen vaihe käynnistyy huhtikuussa, kun esteettömän tanssin asiantuntija Philip Channells Australiasta ohjaa Zodiakissa viisipäiväisen kurssin. Kurssi antaa käytännön työskentelyn kautta nykytanssin ammattilaisille ja tanssin opiskelijoille välineitä työskennellä esteettömän tanssin keinoin.

PICNIC ON THE EDGE: International Dance Exchange 2014-2015 Finland/Australia -taiteilijavaihto on osa laajempaa Suomen ja Australian välistä taiteilijavaihtohanketta. Kokonaishankkeen koordinaattoreina ja tukijoina toimivat Australia Council ja Tanssin Tiedotuskeskus.