Olet täällä


"Tämä kannustaa hakeutumaan vastakin esiintymään yleisön edessä." (Palaute, FOG)

 


"Todella turvallinen, todella kannustava ilmapiiri." (Palaute, FOG)

 


"Luottamukseni omaan fyysiseen kehooni parani." (Palaute, FOG)

 


"Ilmapiiri oli kannustava, tasa-arvoinen, miellyttävä ja ajoittain humoristinen." (Palaute, FOG)

 

Yhteystiedot:

Yleisötyövastaava:
Katja Kirsi
katja.kirsi@zodiak.fi
050 343 9302

Kurssitiedustelut:
Inari Pesonen
inari.pesonen@zodiak.fi
050 412 7116

Fields of Glory - Kunnian kentät

Fields of Glory – Kunnian kentät syntyi osana Zodiakin yleisötyön 10-vuotisjuhlasyksyä. Se kantaesitettiin 19.-21.8.15 Eläintarhan kentällä osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. 

Fields of Gloryn esiintyjät valittiin avoimen haun perusteella. Esiintyjiä etsittiin muun muassa RAY:n tukemien järjestöjen kautta. Lähtökohtaisesti ketään ei suljettu pois. Mukaan päätyi noin 50 tavallista suomalaista miestä. Teoksen harjoitusprosessi käynnistyi huhtikuussa 2015 Liikkuva mies: Fields of Glory -teoskurssilla, johon osallistui 20 miestä. Jarkko Partasen ohjaamalla kurssilla kokeiltiin ja suunniteltiin tulevan teoksen liikemateriaalia. Varsinaiset teosharjoitukset 50 miehen voimin alkoivat heinäkuussa 2015.

Urheilukentät ovat perinteisesti ennätysten ja atleettisten voimannäyttöjen areenoita. Partanen ja työryhmä pohtivat mitä muuta näillä, myös poliittisilla näyttämöillä voisi esittää. Syntyi ajatus fiktiivisistä kisoista ja niiden avajaisseremoniasta, jossa juhlitaan eri näköisten, kokoisten ja ikäisten kehojen moninaisuutta. Teoksessa 50 erilaisesta miehestä muodostui yksilöiden yhteisö, joka selviää vain puhaltamalla yhteen hilleen. Näyssä on jotain haavoittuvaista, liikuttavaa – ja myös jotain toivoa antavaa.

Juhlaviikkojen esitysten jälkeen Fields of Glory esitettiin syyskuun alussa Kuopiossa paikallisten osallistujien voimin. Fields of Glory Kuopio nähtiin Väinölänniemen stadionilla lauantaina 5.9.15 osana ANTI-festivaalin ohjelmistoa.

Fields of Glory – Kunnian kentät on osa RAY:n ja Helsingin juhlaviikkojen laajempaa yhteistyötä ja Hyvän tahdon taidetta -hanketta. Esityksen ensi-ilta on myös osa RAY:n Inhimillisten uutisten kesäkiertuetta. 

Kokemuksia teosprosessista

"FOGissa ainutlaatuista oli, että koko homma tehtiin miesten kesken. Meitä oli hyvinkin erilaisia miehiä ja olisi ollut mukava tutustua lähemmin. [...] Yhteinen tavoite lähensi kummasti, jopa aivan konkreettisesti fyysisellä tasolla."

"Täytyy myöntää, että aika pitkään harjoitusten kuluessa epäilin ja ihmettelin, että kuka tämmöistä esitystä tulisi katsomaan. Etenkin tämä koski verkkaista alkua.  Sitten kun päästiin ensimmäisiin läpimenoihin kentällä, alkoivan epäilykset haihtua. Tunne oli mahtava saavutetusta yleisömenestyksestä. Tuttavien henkilökohtaiset kannustukset ja kiitokset kruunasivat onnistumisen tunteen. Sama päti kollektiivisesti meidän esiintyjien kesken."

"Oli todella hienoa päästä seuraamaan Jarkon taiteellista prosessia koreografina. [...] Pääsin kokeilemaan asioita, joita en olisi muuten kokenut, ja muistan kyllä tämän puolialasti-Eläintarhan-kentällä-kokemuksen loppuelämäni."

"Lähdin mukaan, koska FOGissa kiinnosti asenne miehisyyteen: sitä haluttiin tarkastella monipuolisesti ja erilaisista näkökulmista. Lisäksi halusin katsella hieman sisältäpäin minulle ennen niin vierasta taidemuotoa eli nykytanssia."

"Projekti toi lisää uskoa siihen, että miehisyys tai ylipäänsä ihmisyys voi yhteiskunnassamme olla moninaista ja erilaisenakin hyväksyttävää. Voin hyvin kuvitella, että tulevaisuudessakin osallistuisin johonkin yhteisölliseen tekemiseen."

"Tapasin miehiä jotka ovat kokeneet perinteisen mieskuvan liian rajoittavana ja ovat omia itsejään vapaammin, sain kannustusta ja näin että voin itsekin olla välittämättä juurikaan todellisista tai kuvittelemistani miehisyyden normeista, jos koen ne vieraiksi."

"Kokemus oli aivan mahtava! Huomasin olevani luontevasti osana ryhmää ja motivoituvani kerta kerralta enemmän. Esiintymisjännitystä koin kenraalissa, mutta muihin esityksiin syntyi luottamus osaamisesta ja positiivinen odotus siitä, koska aloitetaan ja minkälainen yleisön saamme." 

Teoksesta kirjoitettua

"Esityksessä elää todellisen spektaakkelin tuntu, joka eritoten Jussi Matikaisen mahtipontisissa pop-purkauksissa mukailee Superbowlin väliaikaesitysten imukykyä. Spektaakkeli ei itsessään ole hirviömäinen massaviestin, vaan viestintäkeino, jolla on poikkeuksellisen herkistävä vaikutus ja joka voidaan täyttää kriittisillä arvoilla. Fields of Glory jäljittää spektaakkelimuodon mahdollistaman suuren tunteen, josta aistii sen ainutlaatuisuuden." (Niko Hallikainen Okulaari-blogissa, lue koko teksti täältä)

Hufvudstadsbladetin kritiikki

Helsingin Sanomien kritiikki

Kujerruksia-blogin teksti  

RealTime Arts Magazinen teksti Kuopion FOGista

Raymond-verkkolehden teksti 

Raymond-verkkolehden teksti