Olet täällä

Sivuaskel

 

SIVUASKEL 2017 -FESTIVAALI:
Elintärkeiden elämysten piiri

Tänä vuonna Sivuaskel kokoaa Helsinkiin kuusi esitystä kuudelta taiteelliselta työryhmältä, joiden moniulotteiset teokset herättävät kyteviä tarpeita nykyhetkessä. Olemme kaivaneet esiin teoksia, joiden läpi ei kuljeta pikaisesti kohti niiden unohtamista. Olemme etsineet tansseja, joiden välitön syvyys aukeaa, kun ne kohtaa. Esityksiä, jotka pysäyttävät kaiken ja vaativat katsojalta syventymistä ja jäsentelyä. Nämä ovat poliittisia vaatimuksia nykyajassa, kun populismivetoinen kulttuuri lipsuu yhä helppotajuisempiin yksinkertaistuksiin.

Sivuaskel-ohjelmistolle on vuosien ajan ollut ominaista teosten aukeaminen sekä välittömällä pintatasolla että monisyisellä vaikuttavuudella. Festivaali on myös pitkään ollut viehättynyt shokeista, mutta haluamme nyt ajatella maailmaa toisin; vastaamalla ihmisyydessä huutavaan yhteen tulemisen tarpeeseen. Festivaali hahmottelee tanssia, joka uusii omaa muotoaan ja muodollisia mahdollisuuksiaan.

Teokset ovat vaikuttavuudeltaan kylläisiä. Niiden kokeminen synnyttää vahvoja reaktioita hetkessä ja samalla ne jäävät kypsymään pidemmäksi aikaa elämyksestä kokemukseksi. Teosten rikotuilla katsomorakenteilla pyrimme ehdottamaan toisenlaisia kokemisen ja järjestäytymisen tapoja ajassa, jossa myös politiikan rappeutuminen hajottaa yhteisöjä.

Sivuaskel tuottaa tiloja, jotka elävät merkittävissä muutoksissa ja päästävät kokijat anteliaasti taiteensa sisään. Katsojat ja taiteilijat kohtaavat teoksen yhdessä. Teoksista tulee kokoontumisen ja muodostumisen paikkoja. Näiksi kerääntymisen kohdiksi festivaali tarjoaa esimerkiksi ringeiksi lähentyviä teatteritiloja, galleriatilan kanssa flirttailevan tanssinäyttämön ja tilan, joka muuttuu tärisevästä tanssiteoksesta tasa-arvoa juhlivaksi klubi-illaksi.

Teoksista näkee myös, miten tärkeäksi ja viihdyttäväksi taiteilijat työnsä kokevat. Teokset osoittavat inspiroivasti, miten hauskaa uusien toimintatapojen ja rakenteiden luominen ja niillä leikkiminen on. Leikkisyydessä avautuu fantasioinnin tärkeys nykyhetkessä. Festivaalin teokset peräänkuuluttavat rohkeutta kuvitella toisenlaisia maailmoja ja rikkoa rakenteita uusiksi.

Lisäksi kaikki esitykset syventyvät äänitaiteen ja installaation kentille. Teoksissa näyttämö puhkeaa visuaaliseksi ilmestykseksi. Tämän kuvan ohittaminen vaatii sen vahvaa kokemista. Tämänvuotiset esitykset ovat pysäyttäviä tilanteita, joiden hienonnetun visuaalisuuden alta paljastuu odottamattomia sisältöjä ja elintärkeitä hetkiä.

Uskomme yhä uusiin yhteisöllisyyden muotoihin, uusin rakenteisiin ja haastavan syvään sisältöön. Ohjelmisto teoksineen on yksi nykytanssin mahdollinen politiikka. Kuva, joka paljastuu syvyydeksi, tai kuva, joka viettelee silmän sisältöön. Keräännymme vahvan näyn ympärille, ja kun sen kuva uusiutuu kasvavaksi sisällöksi, näemme ja koemme sen äärellä ennen kaikkea toisemme.

Vuoden 2017 festivaalin koreografivieraat ovat Ian Kaler (AT), Stina Nyberg (SE), Tove Sahlin (SE), Julian Weber (DE), Helgebostad / Wigdel / Berstad (NO) ja Rodrigo Sobarzo (CL / NL). Esitysten lisäksi ohjelmaan kuuluu festivaaliklubi, taiteilijatapaamisia, kaksi luentoa, paneelikeskustelu sekä tietysti Ihana Baari!

Tervetuloa Kaapelitehtaalle kokemaan ja jakamaan tämän hetken tanssitaidetta ja sen ehdottamia muutoksia ajankuvaamme.

Taiteellinen työryhmä
Harri Kuorelahti
Niko Hallikainen
Eeva Muilu

Kuva: Casper Hedberg / Stina Nyberg: Horrible Mixtures