Jyrki Karttusen Heittäydy liikkeeseen - nykytanssia kaikille -kurssilla tutustutaan kunkin osallistujan omaan tapaan tuntea ja havainnoida liikkumistaan ja tanssiaan sekä löytää uudenlaisia näkökulmia näihin.

Kurssityöskentelyssä korostuu tanssijuuden ja esiintyjyyden laadullinen näkökulma, jossa oleellista ei ole niinkään se mitä tehdään, vaan miten tehdään. Työskentelyssä korostuu tietynlaisen auktoriteetin omaksuminen omaa liikkumista kohtaan, jonka Karttunen näkee olevan yksi esiintyjyyden peruspilareista. Karttunen on sulattanut opetukseensa paljon vaikutteita työskentelystään Deborah Hayn kanssa, mutta myös muista vaikutteista pitkän taiteilijanuransa varrelta. Kurssilla tehdään myös tilanteen niin mahdollistaessa erilaisia koreografisia harjoitteita.

Jyrki Karttunen kertoo urastaan: 
Aloitin tanssijanurani vuonna 1989 Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmässä. Vuodesta 1993 alkaen olen työskennellyt pääasiassa freelancer-tanssijana ja sittemmin koreografina ollen yksi Nomadi-tuotannon perustajajäsenistä. Vuonna 2008 aloitti toimintansa Karttunen Kollektiv, jonka taiteellisena johtajana toimin 2008-2012. Vuosina 2013-17 työskentelin Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana sekä vuosina 2017-19 Helsingin Kaupunginteatterin pääkoreografina.

Näyttämötuotannoistani mainittakoon Keiju (2002), Human Imitations (2005), Jeminan monta elämää (2012) sekä Keijukaisneuvos Koo (2014). Teoksiani on esitetty myös laajalti ulkomailla. Teatterikoreografioista nostan esiin tuotannon Rikinkeltainen taivas Kansallisteatterissa vuonna 2019 (ohj. Juhana von Bagh).


Vuodesta 2018 alkaen olen etsinyt uudenlaisia muotoja työskentelylleni tanssin parissa ja toisaalta olen halunnut palata myös takaisin ”alkuun” tanssijaksi ja esiintyjäksi. Valmistuin sosionomiksi (AMK) varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuudella syksyllä 2021 tarkoituksenani laajentaa työnkuvaani myös lasten ja nuorten parissa toimimiseen.

* * * * *

Heittäydy liikkeeseen - nykytanssia kaikille -kurssikokonaisuus vuodelle 2022 on rakennettu Zodiakin kurssi- ja työpajaosallistujilta saatujen toiveiden pohjalta. Toiveiden pohjalta myös jaksojen pituutta on kasvatettu kuuteen viikkoon.