Zodiak Laboratory on Zodiakin residenssikonsepti. Tammikuussa 2024 ZodLab-residenssissä ovat Burning bridges nimen alla työskentelevä työpari Pipsa Enqvist ja Camilla Rantanen.

Työskentelemme työparina (Pipsa Enqvist/ Camilla Rantanen) Burning bridges nimen alla. Meidän oli luotava kollektiivi, koska halusimme löytää aikaa taiteelliselle hengailulle ja ajattelulle. Ihmisinä meitä yhdistää dramaturgian koulutuksen lisäksi jaettu käsitys esseemäisestä näyttämöestetiikasta, ehdoton rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja yhteiset viholliset. Burning bridgesin työ liittyy luontevasti ja osittain näihin teemoihin. Tavoitteemme on löytää työtapa, joka sekä perustuu arvoihin että käsittelee niitä sisällöllisesti ja esteettisesti. Residenssissä kirjoitamme pratiikkaamme manifestiksi:

Meille feminismi ei ole mikään performanssi, jonka avulla saa huomiota, sääliä tai lisää seuraajia sosiaaliseen mediaan. Jos et ole valmis kantelemaan, protestoimaan, boikotoimaan, nostattamaan myrskyä, kantamaan vastuuta tekemisistäsi ja lietsomaan tulta, et voi istua pöytäämme. Meidän pöydässämme jokainen on menettänyt kontakteja, ystäviä ja maineensa, sen puolesta mikä on oikein..” (Ote kollektiivimme työn alla olevasta manifestista)

Vaalimme poikittaista estetiikkaa, joka ei alistu draamalle, jollekin tietylle liikelaadulle tai tekniikalle. Tavoitteenamme on tehdä esityksiä, joissa dramaturginen ajattelu, tanssi, mahtipontisuus, esseemäinen teksti, täysien kuvien rinnakkaisuus, liike ja huvi sulavat toisiinsa niin että alkaa pyörryttää. Residenssissä työskentelemme myös seuraavan näyttämöteoksemme Hard Things to Swallow lähtöjen parissa:

“Nielemisen ajaksi hengitys pysähtyy”

Hard Things to Swallow -teoksessa pelkuruus ja asioiden riitauttaminen kulkevat kantavina teemoinamme sekä nieleminen toistuvana toimintona. Yritämme vastata siihen, mikä on liikaa, mitä ei voi niellä ja mitä sen sijaan voi, vaikka se olisikin sietämätöntä. 

Liikeelliset lähtömme ovat vaikeilta näyttävät ja tuntuvat teot. Contortion (notkeusakrobatia) on perinteikäs sirkuslaji, jonka ytimessä on ihmiskehon esittely kulmista, joista sitä ei olla totuttu näkemään.

Vaikka contortionissa pyritään suorittamaan liikkeet vaivattomalta näyttävällä tavalla, meitä kiinnostaa kuitenkin ährääminen ja hikipukkarin estetiikka. Pyrimme pois helppouden illuusiosta. Mitä jos esiintyjä harjoittelee näyttämöllä temppua, jota ei ehkä koskaan tule hallitsemaan? Mitä jos kaikista suurinta rohkeutta vaativa teko epäonnistuu kliimaksin hetkellä?

Kehollisiin materiaaleihin yhdistetään teksti ja puhe. Vaikeasti hallittavan, joskus ulos yökittävän, joskus vatsassa heikosti sulavien aiheiden puhetulva on väistämätön. Se mitä ei voi niellä on syljettävä tai oksennettava ulos.

Demossa näytämme väläyksiä residenssissä syntyneistä havainnoista.