Portugalilaisen taiteilijaparin Ana Borralhon ja João Galanten Atlas Helsinki -teoksen työprosessi pyörähti käyntiin Pannuhallissa tiistaina 14.8. Kevään ja kesän aikana avoimella haulla mukaan valitut 100 eri-ikäistä, eri ammatti- ja elämäntaustoista tulevaa helsinkiläistä osallistujaa kokoontuivat aloitustapaamiseen odottavaisin mielin. Lissabonissa vuonna 2011 lanseerattu, eri ammattien kirjon kautta yhteiskuntaa kuvaava esitys toteutuu nyt Suomessa Zodiakissa, osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

diary_Atlas0

Päivää aikaisemmin portugalilainen työryhmä oli vastaanotettu Eläintarhan huvilan viehättävään taiteilijaresidenssiin.

diary_Atlas1

Kun taitelijavieraat kotiutuivat huvilalle, aloittivat Kaapelitehtaan Pannuhallissa Zodiakin Anna ja Jussi jo teoksen puitteiden rakentamisen.

diary_Atlas2

Varsinaiset harjoitukset aloitettiin kolmessa ryhmässä viikon puolivälissä. Mukana harjoituksia kuvaamassa ovat Atlas -esityskonseptin eri maissa kiertämisestä dokumenttia kokoava videokaksikko Helena Inverno ja Veronica Castro.

diary_Atlas3

Esittelykierrosten jälkeen päästiin harjoituksissa heti kovaan vauhtiin.

diary_Atlas4

Sadan hengen koordinoinnissa on omat haasteensa, joten projektikoordinaattori Jenni Sainio pystytti liikkuvan toimistonsa myös Pannuhalliin.

diary_Atlas5

Viikon viimeisenä iltana tunnelma alkoi selvästi nousta ja kolmen päivän päässä häämöttävä ensi-ilta tuntua olevan himpun verran lähempänä, kun kaikki kolme noin 33 hengen ”pienryhmää” koottiin yhteen ja osallistujat saivat oman esiintymisvuoronsa numeron. Neljän suomalaisen avustavan koreografin Jenni Koistisen, Sari Palmgrenin, Maija Mustosen ja Jarkko Partasen työpanos on tarpeen! Tästä on tulossa massiivinen esitys.

diary_Atlas6