Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kevään 2024 kausiohjelmisto on nyt julkistettu. Ohjelmassa nähdään viisi kantaesitystä sekä kolmen työryhmän residenssidemot. Kantaesityksistä neljä nähdään Zodiak Stagella ja yksi Tanssin talon Pannuhallissa.

Kevään kantaesitysten tekijöitä ovat Margrét Sara Guðjónsdóttir, Sara Grotenfelt ja Selma Reynisdóttir; Esa Kirkkopelto, Alen Nsambu sekä Wilhelm Blomberg ja Akim Bakhtaoui / Will Funk For Food.

- On suuri ilo ja kunnia antaa näille tekijöille ja taiteellisille tulemille mahdollisuus saapua maailmaan, vaikuttaa ja toimia meissä taiteen keinoin. Ehkä nyt jos koskaan on syytä olla ylpeä, niin Zodiakissa kuin koko kentällä toimivista esitystaiteen tekijöistä, jotka sitkeästi uskovat taiteen voimaan, sen purevaan mahdollisuuteen luoda uudenlaista ajattelua ja yhteistä kokemusta, toteaa Zodiakin taiteellinen johtaja Jenni-Elina von Bagh.

Kevään ohjelmiston tekijät ja työryhmät kattavat niin eri ikäpolvia kuin erilaisia tyylillisiä lähestymistapoja nykyesitykseen. Teokset raivaavat kukin omalla tavallaan tilaa tapahtumille, jotka syntyvät marginaalista tai reunamilta, mutta kurottavat kohti leikkisiä ja monimuotoisia ulostuloja. 

- Yhteistä kevään ohjelmistossa ovat erilaiset genrenylitykset ja tyylilliset hybridit. Luvassa on tinkimätöntä ja syvältä kumpuavaa tarvetta luoda näkyä uudenlaisista todellisuuksista ja tutkia sitä, miten havainnot maailmasta tiivistyvät ainutlaatuisiin esitysmuotoihin, von Bagh summaa.

Suomalais-islantilainen helmikuu 

Vuoden 2024 ensimmäinen kantaesitys, islantilaisen Berliinissä vaikuttavan koreografin Margrét Sara Guðjónsdóttirin teos Boundless Ominous Fields, nähdään osana Sivuaskel-festivaalia. Esitys on ensimmäinen osa sen esittäjien Karolina Ginmanin ja Marlon Moilasen tuottamasta teostrilogiasta. Boundless Ominous Fields nähdään Zodiak Stagella Sivuaskelen ohjelmistossa kolmesti 1.–3.2. Teoksen esityskausi jatkuu 14.–19. toukokuuta viiden esityksen verran.

Myös helmikuun toisessa kantaesityksessä nähdään suomalais-islantilainen työryhmä. HOPP on Sara Grotenfeltin ja Selma Reynisdóttirin ensimmäinen yhteisteos. 

HOPP on naruhyppelyesitys. Se on nostalgista oleilua mielikuvituksen leikkikentällä lapsuuden pihaleikin äärellä ja kurotus kohti vanhojen liikkeiden uusia merkityksiä. Työryhmään kuuluvat lisäksi Alina Pajula, Diego Manatrizio, Ella Snellman, Oscar Dempsey ja Riikka Lakea. Teoksen ensi-ilta on 28. helmikuuta Zodiak Stagella.

Kokemusta ja ensikertalaisia

Maaliskuun kantaesityksessä astutaan affektiiviseen sekamelskaan ohjaaja Esa Kirkkopellon teoksessa Saatana on kuollut. Neljälle tanssijalle ja harpistille luotu teos nähdään Zodiak Stagella 26.3. alkaen. Esitys, joka on samalla Kirkkopellon ensimmäinen teos Zodiakissa, on osa Kirkkopellon taiteellista tutkimusta koskien ruumiillista esiintymistä posthumanistisessa tilanteessa. Lavalla nähdään Leila Kourkia, Leena Nordberg, Elina Pirinen, Rasmus Slätis sekä harpisti Katri Tikka.

Huhtikuussa Zodiak Stagella saa puolestaan ensi-iltansa koreografi ja esiintyjä Alen Nsambun ensimmäinen kokopitkä koreografinen näyttämöteos NEON BEIGE. Teoksessa Nsambu työryhmineen lähestyy mielikuvitusta ja unelmointia teknologiana, salaisena supervoimana ja marginalisoitujen yhteisöjen selviytymisstrategiana.Työryhmään kuuluvat Nsambun lisäksi Aino Kontinen, Nori Kin, Susi Siriya Orenius, Ritni Ráste Pieski ja Titus Torniainen.

Kevään viimeinen kantaesitys nähdään Tanssin talon Pannuhallissa ma 3. kesäkuuta. Suomen maineikkaampiin katutanssiryhmiin kuuluva Will Funk For Food luo Suomen ensimmäisen kokoillan Locking-katutanssiteoksen nimeltään A Fistful of Funk. Teoksen inspiraationa ovat western-elokuvien hypermaskuliinisuus ja toksinen machismo sekä genren sisältämä hahmojen kavalkadi.

Westerniä käytetään esityksessä ponnahduslautana keskusteluille ystävyyden ja veljeyden teemoista, sekä leikkisästä kilpailusta katutanssikulttuurille ominaisten kaksintaistelujen, eli battlejen muodossa. Lavalla nähdään Will Funk For Foodin jäsenistä teoksen koollekutsujat Wilhelm Blomberg ja Akim Bakhtaoui, sekä ryhmän jäsenistä Teemu Korjuslommi, Jeffrey Kam ja Sami Pajari.     

Residensseissä kolme työryhmää

Kevään aikana Zodiak tarjoaa kolmelle työryhmälle mahdollisuuden työskennellä Zodiak Laboratory -residenssissä. Residenssikonseptiin kuuluu kaksi yleisölle avointa demotilaisuutta jakson lopuksi. Keväällä 2024 ZodLab-residensseissä työskentelevät Burning bridges -nimen alla työskentelevä työpari Pipsa Enqvist ja Camilla Rantanen, Anne Naukkarinen työryhmineen sekä Yumi-kollektiivi.

Burning bridgesin tavoitteena on löytää työtapa, joka sekä perustuu arvoihin että käsittelee niitä sisällöllisesti ja esteettisesti. Työpari työskentelee tammikuun residenssissään myös tulevan näyttämöteoksensa lähtökohtien parissa.

Koreografi ja kuvataiteilija Anne Naukkarinen työryhmineen työskentelee residenssissä maaliskuussa Viiva-teoksen parissa. Työskentelyn lähtökohtana on viiva-elementti, joka toimii työryhmälle työvälineenä kohti liikkeen tuntuja sekä kuvallisia ja tilallisia fantasioita ja tunnelmia.

Breakdance-taustaisista monialaisista taiteilijoista muodostuvan Yumi-kollektiivin residenssi toukokuussa tulee keskittymään ryhmän improvisaatiopraktiikan harjoittamiseen. Kollektiivi työskentelee parhaillaan improvisaaatioon perustuvan performanssiteoksen parissa.

Zodiakin kevään 2024 kantaesitykset

Margrét Sara Guðjónsdóttir: Boundless Ominous Fields, Zodiak Stage, 1.–3.2. & 14.–19.5.

Sara Grotenfelt – Selma Reynisdóttir: HOPP, Zodiak Stage, 28.2.–9.3.

Esa Kirkkopelto: Saatana on kuollut, Zodiak Stage, 26.3.–13.4.

Alen Nsambu: NEON BEIGE, Zodiak Stage, 26.4.–7.5.

Will Funk For Food: A Fistful of Funk, Tanssin talo / Pannuhalli, 3.–8.6.