Zodiak Laboratory on Zodiakin residenssikonsepti. Joulukuussa 2023 Z-Lab-residenssissä työskentelevät Keithy Kuuspu ja Liisa Saaremäel.

Työskentelemme Zodiakin residenssissä seuraavan esityksemme Body Slam: Raw kanssa. Olemme kaksi virolaista taiteilijaa, jotka työskentelevät esitystaiteen ja kuvataiteen rajapinnassa. Body Slam on yhteisnimi kahden aiemman teoksemme sarjalle, jossa keskityimme saven ja naisvartalon materiaalisuuteen ja haurauteen.

Tämä tuleva esitys on sarjan kolmas teos, jossa painopiste siirtyy keramiikasta eli uunissa käsitellystä savesta raakasaven käsittelyyn. Raakuus on myös avainasemassa siinä, miten aiomme lähestyä teoksen muita osia, kuten liikettä, tekstiä, tilaa ja yleisökokemusta. Käsittelemme ironian keinoin lapsenomaisuutta, perversioita ja feminiinisyyttä MTV:n parissa ja kädet mudassa kasvaneen sukupolvemme näkökulmasta. Saven suhde ihmiskehoon ja niiden välinen runollinen alue on meille arvokasta työskentelyaluetta.

Kaksi naista, joita ei kiinnosta tavoitella turvallisuuden tunnetta sen enempää näyttämöllä kuin sosiaalisessa elämässä, tutkivat materiaalin ja kehon välistä suhdetta ja antavat hauraudelle muodon.

Meitä kiinnostavia aiheita ovat:

  • saven ja ihmiskehon materiaalisuus
  • teksti tekstiilinä 
  • raaka savi, karkea puhe
  • lapsenomaisuus ja saven liukas kosteus suhteessa tekstin tuottamiseen
  • kulttuurinen ymmärrys pyhästä ja maanläheisestä – savi ihmiskunnan alkuperänä MTV-kasvatuksen saaneiden tyttöjen käsissä

Jokin on edelleen pyhää tässä raa'an saven paskamyrskyssä. Mitä kuvastavat puhtaat kyyneleet heidän likaisilla poskillaan.

Pyrimme siirtämään painopisteen fyysisestä kehosta sanalliseen viestintään. Keskitymme materiaalisuuden purkamiseen, odottamattomuuteen, haurauteen, raakuuteen.