Zodiak on nykytanssin tuotantokeskus ja VOS-teatteri. Vakituisen henkilökunnan lisäksi Zodiakilla on vuosittain yli 400 produktiokohtaista taiteilija-työtehtävää. Zodiakin tuotantoihin, hankkeisiin ja yleisötyötehtävien pariin voi päästä töihin erilaisten väylien kautta.

Teostuotannot

Järjestämme avoimen tuotantohaun vuosittain syys-lokakuussa. Esitysohjelmiston kuratointi ja valinnat pohjautuvat pääasiassa tähän avoimeen hakuun.

Zodiak toimii ohjelmistoon valittujen teosten osatuottajana ja solmii osatuotantosopimuksen teoksen koreografin tai koollekutsujan ja Zodiakin välille. Zodiak tukee osatuotantoympäristössä työskenteleviä työryhmiä ja taiteilijoita sekä toimii keskustelukumppanina tuotantoprosessissa. Zodiak ei omista teosta ja taiteelliset tekijänoikeudet ovat teoksella.

Zodiakin osatuotantosopimukset muuttuvat vuoden 2021 alussa. Jatkossa CoCommission- ja CoProduction-osatuotantosopimuksia ei tehdä yksityishenkilöiden kanssa, vaan Zodiakin sopimuspartnerina tulee olla oikeustoimikelpoinen rekisteröitynyt yhteisö, joka voi laskuttaa osatuotantotuen Zodiakilta. Zodiak Laboratorystä voidaan maksaa palkkio myös yksityishenkilölle.

CoCommision ja CoProduction-tuotantoihin valituilla työryhmillä tulee olla osatuotantosopimuksen solmimishetkellä (noin ½ vuotta ennen esityskautta) taustallaan tai kumppaninaan esimerkiksi yhdistys, toiminimi, osuuskunta tai osakeyhtiö. Huom! Ohjelmistoon voi hakea, vaikka tällaista taustayhteisöä ei vielä ole. Zodiak tukee ohjelmistoon valittuja työryhmiä tarvittaessa taustayhteisön löytämisessä tai luomisessa.

Lue lisää osatuotantomallin muutoksesta ja sen taustoista toiminnanjohtajan blogikirjoituksesta.

Esitysten kooollekutsujat/koreografit kokoavat itse työryhmänsä. Joskus Zodiakin osatuottamien teosten esiintyjiä haetaan koetanssien kautta. Ilmoitamme näistä verkkosivuillamme Uutisissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Kurssiohjaus

Zodiak järjestää kursseja ja työpajoja sekä harrastajille että tanssin ja muun esittävän taiteen ammattilaisille. 

Kurssi- ja työpajatoiminnan tarkoituksena on laajentaa tanssitaitelijoiden työskentelymahdollisuuksia, tutustuttaa harrastajia nykytanssiin myös oman tekemisen kautta ja tarjota jaettu alusta nykytanssin praktiikoiden käsittelyyn.

Ammattilaistyöpajat tarjoavat lisäkouluttautumismahdollisuuksia ammattissa jo toimiville tanssitaiteilijoille. Ne keskittyvät yleensä johonkin nykytanssin praktiikkaan tai avaavat ohjaajan taiteellista työskentelyä. Osa kurssitoiminnasta on sidoksissa Zodiakin esitysohjelmistoon.

Työpaja- ja kurssi-ideoita voi lähettää Zodiakin tuotantohaun kautta sekä suoraan sähköpostitse tuottaja Elina Hauta-aholle. Työpajat voivat kuulua teosideaan tai olla erillinen kokonaisuus. Sähköpostitse voi myös ilmoittautua olevansa käytettävissä ohjaajana tai sijaisena Zodiakin kaikille avoimilla kursseilla.

Erillishankkeet

Zodiak toteuttaa erilaisia hankkeita niin esitystoiminnan kuin yleisökasvatuksen tiimoilta. Hankkeeseen palkattavia työntekijöitä haetaan yleensä joko avoimen haun kautta tai joskus myös suorarekrynä. Avoimista työpaikoista informoidaan Zodiakin verkkosivuilla ja uutiskirjeissä.