Zodiakin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu koreografi Jenni-Elina von Bagh. Von Bagh aloittaa tehtävässä helmikuussa 2023.

Jenni-Elina von Bagh vakuutti hakemusprosessin aikana tuotantoympäristön tuntemuksellaan, visiollaan ohjelmistotyöstä ja vuorovaikutustaidoillaan. Hänellä on koulutuksensa, työelämäkokemuksensa ja mentorointikokemuksiensa pohjalta erinomaiset mahdollisuudet kehittää Zodiakin taiteilija- ja yleisösuhdetta.

– Jenni-Elina tunnisti ja suhteutti ajatteluaan Zodiakin seuraavien vuosien strategisiin haasteisiin. Hänellä oli kirkas näkemys taiteellisten sisältöjen tasapainoisesta kehittämisestä ja niiden suhteesta erilaisiin yleisöihin, toteaa Zodiakin hallituksen puheenjohtaja Nina Numminen.

Jenni-Elina von Bagh on työskennellyt tanssijana ansioituneiden koreografien työryhmissä, sekä ollut kiinnitettynä merkittäviin tanssiryhmiin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Koreografina hän on luonut nykyesityksen kieltä, joka kiinnittyy nykytanssin ja -esityksen moniin praktiikoihin ja dramaturgisiin keinoihin. Ohjelmistotyössä von Bagh hakee radikaalia uutta ajattelua muodoissa, jotka kiinnostavat myös taideyhteisön ulkopuolella.

- Suomen nykytanssin kenttä on ainutlaatuinen ja Zodiak on tehnyt hienoa työtä sen eteen. Taiteellisen linjan tulisi Zodiakissa artikuloitua taiteen itseisarvon merkityksessä sekä rohkeassa ja uudenlaista ajattelua mahdollistavassa taiteessa. Uskon että nykytanssin asema Suomessa tulee vahvistumaan ja syvenemään; se saavuttaa yhä laajempia katsojakuntia ja myös vankemman rahoituspoliittisen aseman, Jenni-Elina von Bagh linjaa.

Taiteellisen johtajan tehtävään haki yhteensä kuusi henkilöä, kolme naista ja kolme miestä. Taiteellisen johtajan vuoden 2023 alussa alkava toimikausi on kolme vuotta, kahden lisävuoden optiolla.

 

Jenni-Elina von Bagh
Kuva: Ilkka Saastamoinen