Zodiak on mukana Helsinki Biennaalin ohjelmistossa kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen yhteistyönä toteutettavalla toiminnallisella taideteoksella Muuri.

Muistona ammoisten aikojen kukoistuksesta kertovat enää vain maasta pilkistävät marmorikivilohkareet. Kivet, jotka muinoin muodostivat maisemaa halkovan muurin, on aika nyt nakellut hujan hajan maahan. Muinaiset voimainponnistukset ovat käyneet turhaksi muurin luhistuttua, mutta mitä tapahtuu raunioilla? 

Joni Kärkkäisen ja Jukka Tarvaisen Töölönlahdelle sijoittuva teos Muuri kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman tulkinnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta. Koreografi Tarvainen myös ohjaa Muurin yhteyteen esityksen Alas sieltä – ja muita huomautuksia, jossa esiintyy ammattitanssijoiden ja ammattiparkouraajien lisäksi tanssin harrastajia.

Kärkkäinen ja Tarvainen löysivät teoksen idean Vallisaaresta. Saaressa vaellellessaan he kiinnittivät huomiota sen luonnolliseen tilaan sekä kahtiajakautuneeseen luonteeseen: saaren toiseen osaan saa mennä, toiseen ei. Ajatusleikki toiselle puolelle menemisestä – rajan ylittämisestä – alkoi kiehtoa heitä.

Vanhan sotalinnoituksen muurien viereen on nykyään pystytetty matalampia ja keveämpiä aitoja, joiden tarkoitus ei ole enää suojella Finlandiaa vihamielisten valloitusyrityksiltä. Keveän rakenteensa ansiosta ne lähinnä kehottavat ihmisiä pysymään poissa luonnontilassaan herkiltä rantarämeiltä, joissa hauraat ja uhanalaisiksi käyneet linnut, hyönteiset ja kasvit ovat alkaneet viihtyä.

Tekijöiden mielessä alkoi muovautua visio, jossa osa Vallisaaren rakennelmien kohtalosta tuotaisiin maihin. Heidän mielestään saaren tarina on opettavainen; sama kohtalo odottaa kaikkia kaupunkimme jylhiä rakennelmia, niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Teos käsittelee mielikuvituksemme rajoja ja yli-inhimillisiä aikajänteitä, sekä kysyy samalla minkälaisia muureja ja esteitä meidän kannattaa asettaa mieleemme ja rakentaa maailmaan?

Biennaalikesän aikana teoksen yhteydessä järjestetään kaikille avoimia työpajoja sekä kuvataiteilija James Prevettin organisoima Patsastellaan – Parties for Public Sculpture -tapahtuma. Teos toimii myös Flow Finland -parkourkiertueen tapahtumapaikkana.

 

Jukka Tarvainen ja Joni Kärkkäinen
Kuva: Helsinki Biennaali

Ohjelmisto