Zodiak on mukana Helsinki Biennaalin ohjelmistossa kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen yhteistyönä toteutettavalla toiminallisella taideteoksella Muuri. Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy vuodella eteenpäin.

Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021. Töölölahdelle pystytettävä Muuri on teos, johon saa koskea ja jota saa käyttää.

Ramppeja, liuskoja ja seinässä ammottava reikä: ne kaikki antavat vierailijalle keinon ylittää, alittaa ja kiertää Muuri. Joni Kärkkäisen ja Jukka Tarvaisen teos kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman toiminnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta.

Koreografi Tarvainen ohjaa Muurin yhteyteen lisäksi elokuun lopussa esityksen Alas sieltä – ja muita huomautuksia, jossa ammattitanssijoiden ja ammattiparkouraajien lisäksi esiintyy tanssin harrastajia. Esiintyjähaku aloitetaan vuoden 2021 alussa.

Muurilla tulee olemaan erilaisia tapahtumia läpi kesän. Tarkempi tapahtumakalenteri julkaistaan kevään 2021 aikana. Seuraa siis Zodiakin some-tiedotusta tai tilaa uutiskirjeemme!

Muuri oli yksi kolmesta teoksesta, jotka valittiin Helsinki Biennaalin ohjelmistoon Helsingin kaupungin yleiset kulttuuripalvelut -yksikön kanssa toteutetun avoimen ideahaun kautta.

Taiteilijat

Joni Kärkkäinen (s. 1988) on uransa alussa oleva kuvataiteilija, joka opiskelee parhaillaan kuvanveistoa Helsingin Kuvataideakatemiassa. Kärkkäinen tutkii maailmaa taiteellaan pyrkien ymmärtämään ympäröiviä rakenteita ja tarjoamaan vaihtoehtoisia näkemyksiä todellisuudesta veistäen, maalaten, valokuvaten ja videoiden. Ideat teoksiin syntyvät Kärkkäisen mukaan löydetyistä matriaaleista sekä niiden tarinoista.

Jukka Tarvainen (s. 1979) on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien ja ohjaajien teoksissa. Tanssijan töiden ohella hän on toiminut myös koreografina. Tarvaisella on vahva tausta akrobatiassa ja parkourissa, jonka parissa hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhtenä mielenkiinnon kohteenaan ovat teatteritilan ulkopuolella tapahtuvat esitykset sekä liikkuminen julkisessa tilassa.

Jukka Tarvainen, Joni Kärkkäinen
Jukka Tarvainen, Joni Kärkkäinen / Kuva: Helsinki Biennaali