Zodiak on mukana Helsinki Biennaalin ohjelmistossa kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen yhteistyönä toteutettavalla toiminallisella taideteoksella Muuri. Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy vuodella eteenpäin.

Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021. Töölölahdelle pystytettävä Muuri on teos, johon saa koskea ja jota saa käyttää.

Muistona ammoisten aikojen kukoistuksesta kertovat enää vain maasta pilkistävät marmorikivilohkareet. Kivet, jotka muinoin muodostivat maisemaa halkovan muurin, on aika nyt nakellut hujan hajan maahan. Muinaiset voimainponnistukset ovat käyneet turhaksi muurin luhistuttua, mutta mitä tapahtuu raunioilla?

Kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja koreografi Jukka Tarvaisen Muuri kannustaa kaupunkilaisia lähestymään taidetta oman tulkinnan, olemisen, keksimisen, tutkimisen ja liikkeen kautta.

Koreografi Tarvainen ohjaa Muurin yhteyteen lisäksi elokuun lopussa esityksen Alas sieltä – ja muita huomautuksia, jossa ammattitanssijoiden ja ammattiparkouraajien lisäksi esiintyy tanssin harrastajia. Esiintyjähaku aloitetaan keväällä 2021.

Muurilla tulee olemaan erilaisia tapahtumia läpi kesän. Biennaalikesän aikana teoksen yhteydessä järjestetään muun muassa kaikille avoimia työpajoja sekä kuvataiteilija James Prevettin organisoima Patsastellaan – Parties for Public Sculpture -tapahtuma. Teos toimii myös Flow Finland -parkourkiertueen tapahtumapaikkana.

Tarkempi tapahtumakalenteri on nyt julkaistu. Löydät sen täältä. Seuraa myös Zodiakin some-tiedotusta tai tilaa uutiskirjeemme!

Muuri oli yksi kolmesta teoksesta, jotka valittiin Helsinki Biennaalin ohjelmistoon Helsingin kaupungin yleiset kulttuuripalvelut -yksikön kanssa toteutetun avoimen ideahaun kautta.

Taiteilijat

Joni Kärkkäinen (s. 1988) on uransa alussa oleva kuvataiteilija, joka opiskelee parhaillaan kuvanveistoa Helsingin Kuvataideakatemiassa. Kärkkäinen tutkii maailmaa taiteellaan pyrkien ymmärtämään ympäröiviä rakenteita ja tarjoamaan vaihtoehtoisia näkemyksiä todellisuudesta veistäen, maalaten, valokuvaten ja videoiden. Ideat teoksiin syntyvät Kärkkäisen mukaan löydetyistä matriaaleista sekä niiden tarinoista.

Jukka Tarvainen (s. 1979) on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien ja ohjaajien teoksissa. Tanssijan töiden ohella hän on toiminut myös koreografina. Tarvaisella on vahva tausta akrobatiassa ja parkourissa, jonka parissa hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhtenä mielenkiinnon kohteenaan ovat teatteritilan ulkopuolella tapahtuvat esitykset sekä liikkuminen julkisessa tilassa.

Jukka Tarvainen, Joni Kärkkäinen
Jukka Tarvainen, Joni Kärkkäinen / Kuva: Helsinki Biennaali