Tanssiteos Leikkinä lumeen valtakunta käsittelee leikin ja pelaamisen ilmentymiä. Koreografi Katarina McAlesterin luotsaama taiteilijatyöryhmä kysyy kysymyksiä leikin ja pelin kokemisesta. Onko leikki lumeen iloinen valtakunta? Miten leikki koettelee rajoja ja onko se vaarallista? Uhkaako leikki todellisuutta? Kasvattaako leikki rohkeutta, poistaako pelkuruutta ja avaako portin vapaudelle? Voiko leikki muuttua voimattomaksi ja voiko leikkiä kesyttää?

Teoksen työryhmään kuuluvat taiteilijat omaavat kukin omat kulttuuriset ja taiteelliset lähtökohtansa tanssin tekemiseen ja haluavat asettaa nämä erilaiset näkökulmat tietoiseen ristivaloon suhteessa toisiinsa. Katarina McAlester on Suomi-palkinnon saanut koreografi, joka on toiminut monipuolisesti suomalaisessa teatteri- ja tanssielämässä. Mirva Mäkinen jaIlona Kenova (Tsekin tasavalta) ovat olleet vahvoina jäseninä kansainvälisessä kontakti-improvisaatioyhteisössä, Andrius Katinas(Liettua) on Suomessa ja Liettuassa toimiva koreografi-tanssija, joka on yhdistänyt työssään tanssitaiteen ja laajemmin esitystaiteen näkökulmia.Eero Vesterinen on tullut tanssiyleisölle tutuksi eri koreografien teosten vahvana tulkitsijana ja Henna Holma taas on oululainen, useassa JoJo – Oulun tanssin keskuksen tuotannossa esiintynyt tanssija. Yhdessä nämä taiteilijat kokeilevat, millainen on leikin paradoksaalinen, arvoituksellinen ja käsistä karkaava luonne.

"Juttu alkaa pitkällä, yliriehakkaalla tikanheittokilpailulla, jonka lomassa esittäjät juttelevat yleisölle ikään kuin spontaanisti. Sitten kuullaan esittäjien kokemuksia muista seurapeleistä. Joukkueurheiluun ja seuraleikkeihin viittaavat myös sinänsä toimivat varsinaiset tanssipätkät." (Jukka O. Miettinen, Helsingin Sanomat 20.4.2009)

"..välillä tanssijat ottavat suoraa kontaktia yleisöön kertomalla lapsuuden lempileikeistään. Omassa mielikuvamaailmassaan lähes unenomaisesti liikkuvia tanssijoita keskeyttää ja häiriköi välillä Eero Vesterisen esittämä mankkaa kanniskeleva hahmo, joka tuo mieleen 60-luvun kesämökkiläiset. Fragmentaarisuutta lisää McAlesterin koreografinen tyyli, jossa liikkeet näyttävät kuin sattumalta syntyneiltä. Yhdessä kohtauksessa leikki muuttuu lähes kiusanteoksi, kun Ilona Kenova naulataan tikkataulun tikoilla mekostaan kiinni seinään.." (Annikki Alku, Uutispäivä Demari)

Koreografiaja ohjaus Katarina McAlester
Tanssi Henna Holma, Andrius Katinas, Ilona Kenova, Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen
Valosuunnittelu William Iles
Äänisuunnittelu Kristian Ekholm
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, JoJo – Oulun tanssin keskus, MAD Tanssimaisterit