Sivuaskel-festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Yleisölle juhlavuottaan viettävä Sivuaskel on runsasohjelmainen ikkuna tämän ajan kansainväliseen tanssi- ja nykyesitystarjontaan.

Sivuaskeleen rooli on reflektoida, mitä kansainvälisessä tanssissa parhaillaan tapahtuu suhteessa kotimaiseen nykyesityskenttäämme. Festivaalin tarkoitus on ravistella kokemusta tämän ajan tanssitaiteesta.

Sivuaskel syntyi 20 vuotta sitten omaehtoisissa ja rahattomissa puitteissa. Aluksi joka toisena vuonna järjestetty tapahtuma sai alkunsa tanssintekijöiden halusta luoda keskustelukulttuuri, jossa taiteilijat määrittelevät itse tanssin suuntia ja lähtökohtia. Festivaalin suunnittelusta vastasi ensimmäisinä vuosina työryhmä, johon kuuluivat tuotantoyhdistys Zodiakin 80-luvun perustajajäsenet ja pioneerit Soile Lahdenperä, Kirsi Monni, Liisa Pentti ja Raija Ojala, sekä hieman myöhemmin mukaan liittynyt Riikka Theresa Innanen.

Sivuaskeleen ensimmäisen kymmenvuotiskauden punaisena lankana toimi 1960- ja 70-lukujen avantgardististen ja postmodernien Judson Dance Theaterin tekijöiden töiden esittely. Sittemmin, eritoten Yvonne Rainerin ja The Forsythe Companyn vierailuvuoden jälkeen, Sivuaskel on kasvanut hyvin erilaisten katsojataustojen kohtaamispaikaksi. Vuonna 2010 perustajaryhmä siirsi festivaalikapulan nuoremmalle sukupolvelle.

Festivaalin nykyinen taiteellinen johto on ohjelmistokokonaisuuksia laatiessaan vaalinut taiteilijoita, joiden työt ovat pitkälle vietyjä niin näyttämön vahvassa visuaalisuudessa kuin tekijöiden ehdottomassa praktiikassakin. Se on koonnut yhteen taiteilijoita, joilla on rohkeus olla tinkimättömiä ja anarkistisia omassa taiteessaan. Taiteilijoita yhdistää voimakkaasti tyylitelty teoskieli, jossa he käyttävät tuttuja keinoja luodakseen täysin uutta. Sivuaskel on hakenut uskallusta haastaa.

Yhtenä kantavana ajatuksena festivaalin viimeisen kymmenen vuoden ajan on myös ollut halu esitellä teoksia joiden kaltaisia  ei ole aiemmin koettu Helsingissä, tai jotka rikastuttavat teostarjontaa avaamalla uusia näköaloja nykytanssin moninaisuuteen Zodiakin vuosiohjelmiston rinnalla.

Vuonna 2023 festivaali järjestetään 20. kerran ja Sivuaskel on jälleen uuden edessä. Tanssin talon näyttämöiden myötä festivaali voi esitellä aiempaa monipuolisemmin nykytanssin kansainvälistä nykyisyyttä. Lisäksi seuraava, vuoden 2024 festivaali kootaan uuden taiteellisen johdon alaisuudessa.