Tässä hankkeessa Zodiak kehittää ja laajentaa toimintaansa ikääntyvien ihmisten kanssa. Hankkeessa koulutetaan tanssikavereita, jotka vierailevat sekä hoivalaitoksissa että kotona asuvien vanhusten luona.

Kohtaamiset tanssikavereiden kanssa vastaavat ikäihmisten tarpeisiin olla vuorovaikutuksessa, liikkua fyysisesti, ja liikuttua taiteen keinoin. Vapaaehtoisiksi tanssikavereiksi koulutetaan eri-ikäisiä tanssinharrastajia, mutta pääosin aktiivisia ikäihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vapaaehtoistyössä vertaistensa kanssa.

Tanssikavereiden työkaluksi suunnittellaan ja toteutetaan digitaalinen video-opas, joka sisältää erilaisia tanssi- ja läsnäolo- ja kohtaamisharjoitteitta sekä taiteellista sisältöä. Videoitu opas tulee toimimaan koulutusvälineenä tanssikavereille ja lisäksi sitä voidaan käyttää osana etä- tai lähitapaamisia.

Koreografi Janina Rajakangas kehittää oppaaseen harjoitteita ja kouluttaa ensimmäiset vapaaehtoiset tanssikaverit yhdessä tanssijoiden Kauri Sorvarin ja Tuure Kaukuan kanssa. Videot kuvaa Antti Ahokoivu. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan, HelsinkiMission, Koskelan monipuolisen palvelukeskuksen, Käpyrinne ry:n, Lauttasaaren senioritalon, Tukimet Oy:n ja Enter ry:n kanssa.

Oppaan taiteellista sisältöä voidaan katsoa ja siitä voidaan jutella yhdessä tai nähdyn pohjalta voidaan tehdä kehollisia harjoitteita. Janina Rajakankaan valmisteilla olevasta esityksestä Niitty kuvataan videomuotoon pienoisteos. Lisäksi koreografi Kira Riikonen luo digioppaaseen Minun paikkani -nimisiä videoteoksia eri puolilta Helsinkiä. Teokset syntyvät haastattelemalla iäkkäitä ihmisiä heille merkityksellisistä paikoista Helsingissä.

Vierailut ikäihmisten luona aloitetaan maaliskuussa 2022 ja ne jalkautuvat myöhemmin osaksi Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaa. Valmistuttuaan videoitu opas tulee olemaan ilmainen ja kaikkien käytettävissä.

Tanssikaverit-hanke totetuu Helsingin kaupungin myöntämän, iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseen tarkoitetun avustuksen turvin.
 

Taiteilijat

Janina Rajakangas (s. 1978) on koreografi ja esiintyjä. Janinan praktiikkaan kuuluu olennaisena osana  tanssin ja koreografian opettaminen ja yhteisötaide. Seuraavissa teoksissaan Janina purkaa patriarkaatin arkisia rakenteita. Hän tarttuu isäsuhteeseen (Niitty 2021) ja teinitytön erotisointiin (Venus 2022). Aikaisempia teoksia ovat muun muassa Dinosaurus 2015, Teini 2017, Kanarialintu 2018 ja Over Your Fucking Body 2019. Janina Rajakangas Projektin teoksia ovat tuottaneet Zodiak – Uuden tanssin keskus, Liikkeellä Marraskuussa festivaali, Kiasma teatteri ja The Place Theatre London.

Kira Riikonen (s. 1973) on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti koreografina sekä esiintyjänä niin omissa, kuin eri koreografien ja ohjaajien teoksissa reilun 20 vuoden ajan. Kira on kiinnostunut moninaisesta liikkeestä, joka ponnistaa kunkin teoksen teemasta.  Hänen töissään vaikuttaa taustalla iyengar-jooga ja joogafilosofia, jotka löytyvät myös hänen arkensa taustalta.