Tuomas Laitisen käsikirjoittama ja ohjaama Yleisöruumis on esitys ilman esiintyjiä; kuin kirja, joka on eksynyt teatterin tilaan ja aikaan.

Teatterit läpi Euroopan ovat jakautuneet kahtia: toisella puolella on yleisö, toisella taiteen tekijät. Jotta taidetta syntyisi, taiteilijan on astuttava näyttämölle tekemään jotain. Tekeminen herättää huomiota; niin syntyy yleisön ruumis. Mutta miten tämä ruumis muodostuu ja mitkä ovat sen olemisen ehdot?

Yleisöruumis on esitys ilman esiintyjiä; kuin kirja, joka on eksynyt teatterin tilaan ja aikaan. Siinä on sivuja. Käärö. Rakkauskirje. Paikka. Aika. Uppoaminen. Tuho. Järjestys. Sotku. Käytäntö. Teoria.

Esitys on Tuomas Laitisen tohtorintutkinnon tarkastettava taiteellinen osa. Tutkinto suoritetaan Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Esitys on kehittynyt taiteellisten kokeilujen sarjana, joka on alkanut vuonna 2018. Esitys on koettavissa sekä suomeksi että englanniksi.

 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuomas Laitinen

Yhteistyössä:
Valosuunnittelija Nanni Vapaavuori
Graafinen suunnittelija Visa Knuuttila
Äänisuunnittelija Carolina Jinde
Tilasuunnittelija Alexander Furunes Eriksson

Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus
Tuotanto toteutettu yhteistyössä: Liikkeellä marraskuussa
Zodiak – Uuden tanssin keskuksen tuella 


Esitystä ovat tukeneet: Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Koneen säätiön Saaren kartanon residenssi, Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke, TTOR – Taiteellisen tutkimuksen ohjausryhmä, Taideyliopisto; Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Brother

KANTAESITYS