Berliiniläiskoreografi Jana Unmüßigin ryhmäteos Colour, Colour saa kantaesityksensä Zodiakissa 20.3. Teos on kiehtova matka minimalistisen liikkeen ja komposition merkitykseen koreografiassa. Pienten liikkeiden takana on ajatus aistimusten ja kokemisen avaamasta kokonaisesta maailmasta.

"Aistit avaavat aisteja. Mielestäni ydinajatus on kokeminen tai näkeminen (perception). Teoksen nimeen ei liity mitään sen suurempaa tarinaa. Keskeistä ei ole esimerkiksi väri, vaan miettiä,  miten koemme tai näemme värin. Väriä ei ole oikeastaan mahdollista nähdä, se on mahdollista kokea. Otsikko viittaa kuitenkin visuaalisuuden tärkeyteen. Tarkoitan sillä kuitenkin enemmän kokemusperäistä kuin optista visuaalisuutta", Unmüßig sanoo.

Teoksen työryhmään kuuluvatkin tunnetut visualisoijat, Suomi-palkinnon 2012 saanut valosuunnittelija Heikki Paasonen sekä Suomen tunnetuimpiin vaatesuunnittelijoihin kuuluva Janne Renvall. Jylhä Pannuhalli muodostaa teokselle lavastuksellisen näyttämön, joka yhdessä Paasosen ja Rennvallin visualisoinnin kanssa muodostaa kiehtovan vastaparin Unmüßigin minimalistiselle liikekielelle.

"Puvustus muodostaa toisen kerroksen koreografialle ja alleviivaa teoksen aistillista ulottuvuutta. Kun kaksi ihmistä kohtaa, mitä heidän vaatteensa merkitsevät? Mitä lisää kohtaamisesta kertovat nämä materiaalit ja värit?"

Unnmüßig on tunnettu erityisesti pelkistetyn tanssin tutkijana ja tekijänä. Hänen teoksensa puhuttelevat katsojaa pienin keinoin; hiljaisuuden, kompositioiden ja herkän ilmaisun kautta. Niissä annetaan katsojalle ja esiintyjille aikaa - vaikka koreografi itse ei sanonnasta pidäkään.

"Ajan käsite on itselleni keskeinen. Sekin liittyy kokemiseen: miten koemme aikaa? En halua sanoa, että otetaan aikalisä tai annetaan tälle aikaa. Mielestäni aikaa ei voi ottaa tai menettää. Aika on enemmänkin tulevaisuudesta menneisyyteen ja nykyisyyteen jatkuvasti keriytyvä prosessi."

Colour, Colour -teoksessa yksinkertaista liikettä seuraa suhteiden, ajatusten ja tapahtumien verkosto. Hienovaraisen tunnelman välittää ilmaisuvoimainen tanssijaensemble, Hanna Ahti, Gabriela Aldana-Kekoni, Eeva Muilu ja Sofia Simola. Teos on syntynyt tiiviissä yhteistyössä esiintyjien sekä aiemminkin naistanssijoille teoksia tehneen Unnmüßigin välillä.

"Minulla ei ole tiettyä metodia työskentelyyn. Pyrin kuuntelemaan tanssijoita, työskentelen ennen kaikkea ihmisten kanssa. Empatia on paras väline tai metodi."

video

Colour, Colour on Zodiakin ja Hampurin Kampnagelin yhteistuotanto. Helsingin jälkeen esitys jatkaa Hampuriin.  Jana Unmüßig on työskennellyt useissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan tanssikeskuksissa residenssitaiteilijana ja koreografina. Hän tekee parhaillaan taiteellista tohtorintutkintoa Teatterikorkeakoulussa.

 

Jana Unmüßig: Colour, Colour 20.–27.3.2013, Pannuhalli

Katso esitystiedot täältä

 

Kuva: Jana Unmüßig

Video: Timo Wright