Sivuaskel / Side Step Festival 2013 kokosi mahtavan määrän tanssin ja esitystaiteen ystäviä Kaapelitehtaalle 6.–10.2. Tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa järjestetyllä Sivuaskel-festivaalilla todistettiin festivaalihistorian suurin yleisömenestys: kansainvälisistä vierailuesityksistä koostuva pääohjelmisto myytiin loppuun ja sen näki noin 1300 katsojaa. Festivaalipasseja myytiin huimat 156 kpl.

Uusien festivaaliystävien lisäksi Sivuaskel oli tärkeä kohtaamispaikka alan ammattilaisille ja Zodiakin vakikävijöille. San Franciscosta saapuneen koreografi Keith Hennessyn ja ranskalais-palestiinalaisen äänitaiteilija Jassem Hindin yhdessä vetämän ammattilaiskurssin Performing Queer Failure yleisölle avoimeen presentaatioon osallistui suuri määrä tanssijoita, koreografeja ja muita tekijöitä.

Tunnelma C4 Studiossa nousi festivaaliperjantaina kattoon ja hulvaton meno vapautti niin kurssilaiset kuin katsojatkin.

Pannuhallissa pukeuduttiin torstaina ja perjantaina sadetakkeihin ja väisteltiin teatterisavua korvatulpat korvissa...

... kun festivaalin yleisömagneetiksi nousseessa Mermaid Showssa newyorkilaistaitelija Ann Liv Young uudelleen tulkitsi Pienen merenneidon tarinan.

Kuten Hannele Jyrkkä osuvasti Helsingin Sanomien arviossa kirjoittaa (9.2.): "Merenneidon ja kolmen merimiehen performanssissa katsojan reaktiot ovat olennainen osa esitystä. (...) Itsenäinen, pitelemätön hahmo pakenee määritelmiä. Kun muovialtaassa levottomasti liikehtinyt pitkäkutrinen merenneito saa valtavan pyrstönsä yli laidan, tuntuu kuin vapaaksi olisi päässyt outo, uhkaava eläin. Feministisesti katsellen raameistaan irti riistäytyvä nainen voi näyttäytyä jopa villieläimenä, joka ei ole kontrolloitavissa."

Teoksen lopuksi katsojat pääsivät kalantuoksuiselle näyttämölle ostamaan matkamuistoja aina fanipaidoista suolasirottimiin ja kuvauttamaan erillistä maksua vastaan itsensä disneymäisen viattomasti hymyilevän merenneidon kanssa.

Lauantaina Ann Liv Young veti lisäksi Sherry-hahmona ryhmäsherapiasession Pannuhallin alakerrassa. Todellisuutta ja fiktiota taitavasti yhdistelevä blondi sai katsojat niin osallistumaan, liikuttumaan, huvittumaan kuin ärtymäänkin. Olemaan läsnä ja käsittelemään maailmaa. 

Viikonloppuna Pannuhallissa esitetty (M)IMOSA puolestaan saattoi yleisön hurmioon huikealla yli kaksi tuntia kestäneellä lavashowlla, jossa virtuoottiset koreografi-esiintyjät Cecilia Bengolea, Fançois Chaignaud, Trajal Harrell ja Marlene Monteiro Freitas leikittelivät identiteeteillä ja sukupuolirooleilla sekä ajatuksella siitä, mitä olisi tapahtunut jos Harlemin voguing-skene olisi 60-luvulla tullut New Yorkin keskustaan esiintymään Judson Churchin varhaisten postmodernistien kanssa. Alla olevassa kuvassa esityksen jälkeen Monteiro Freitasin kanssa poseeraavat Sivuaskel 2013 -festivaalin ohjelmiston kuratoineet Jenni Koistinen, Eeva Muilu ja Harri Kuorelahti.

Lämmin kiitos kaikille festivaalikävijöille, taiteilijoille ja työntekijöille!

 

Kuvat: Timo Wright