Tarja Ervastin ja Sirje Ruohtulan valoa ja kuvamaailmaa yhdistävät tilataideteokset avautuvat yleisölle Teatterimuseon Studioissa perjantaina 21.11. Teokset päättävät valon ja äänen nykytekijöitä esitelleen Galleria Kandela -näyttelysarjan. Galleria Kandela avoinna 11.1.2009 asti.

Tarja Ervasti: Portti ja muita heijastuksia - Sirje Ruohtula: Silta
Teatterimuseon Studioissa 21.11.2008-11.1.2009

Kahden valosuunnittelijan, Tarja Ervastin ja Sirje Ruohtulan valoa ja kuvamaailmaa yhdistävät tilataideteokset avautuvat yleisölle Teatterimuseon Studioissa perjantaina 21.11.2008. Teokset päättävät valon ja äänen nykytekijöitä esitelleen Galleria Kandela -näyttelysarjan.

 

Tarja Ervasti: Portti ja muita heijastuksia

 

Tilateoksessa valon ja videokuvan heijastuminen lasien ja peilien kautta muodostaa muuttuvan ja katoavan kuvamaailman. Ajoittain kuvat tarkentuvat selkeiksi hahmoiksi, ajoittain ne hajoavat tilaan muistoiksi ja aavistuksiksi.

s08_kandela_portti.jpg

Teoksen materiaaleja ovat mm. videoprojisointi, valo, lasi ja joutsenen sulat. Valokuvien ja videon päähenkilöinä on Enäjärven salmella asustava joutsenpari, jonka elämää Ervasti on seuraillut kotinsa lähellä. Viime keväänä salmelta löytyi tapaturmaisesti kuollut joutsen, sähkölankaan lentäneenä. Syksyn kuvissa joutsenleski ui salmella yksin.
Tarja Ervastin taiteessa valo on teosten keskeinen materiaali ja samalla sisällön ydin. Valo on ajatusta, voimaa ja kommunikaatiota. Hänen valonäkemystään voi luonnehtia platonilaiseksi - auringon valo vertautuu hyvyyteen, valo on kosmisen maailmankaikkeuden ajatuksen ilmentymä, emootioiden perusta ja fyysisen elämän ehto.

 

Sirje Ruohtula: Silta


"12.9.1989
Hei! Lähetin sinulle postikortin, saitko jo sen?
Mutta valo on jäänyt tänne, ja kulkee nyt joka ilta Pont de l'Almalta Pont d'Austerlitzille ja takaisin, keskiyöhön asti.
T. Sirje"

s08_kandela_silta.jpg

Voiko valoa siirtää? Onko se värien ja suuntien ääretön kaleidoskooppi, vai voisiko se olla absoluuttinen, mitattava ja toistettava tuote, jonka erityisominaisuudet eivät liity siihen itseensä, vaan paikan muihin olosuhteisiin? Tai sitten kysymyksessä on hetki ilman paluuta, erottamaton kokonaisuus, jolla on merkitystä vain sille, joka sen koki.

Silta on pieni valotilateos, jossa Ruohtula pohtii valon muuntuvuutta ja leikkii diakuvilla. Teoksen lähdemateriaali on kuvattu eri aikoina Pariisin siltojen alla.




GALLERIA KANDELA

Galleria Kandela on vuonna 2006 Zodiak – Uuden tanssin keskuksen suojissa syntynyt valo- ja äänitaiteen foorumi. Sen konsepti on tarjota ensisijaisesti valo- ja äänitaiteilijoille mahdollisuus esitellä taiteellista työtään esitysten ulkopuolella. Tärkeää on myös tutkiva ja kokeellinen näkökulmaa. Galleria Kandela pyrkii tuomaan esille nimenomaan valoa taiteenmuotona. Näyttelyt voivat toimia samalla isompien teosten tutkimusosioina, joissa keinoja on mahdollista tutkia ilman ohjaajan, esiintyjien ja käsikirjoituksen paineita ja vaatimuksia.

Teatterimuseon valon teemavuoden ohjelmassa nähtävä, valon, äänen ja kuvasuunnittelun nykytekijöitä esittelevä Galleria Kandela -sarja on toteutettu Galleria Kandelan, Teatterimuseon ja Zodiak - Uuden tanssin keskuksen yhteistyönä.

 

www.galleriakandela.net