1.-18.10.2009

TAPAHTUMA 

Zodiak valloittaa kaupunkitilan

 

Helsinki liikkeessä

Koreografit: Anu Rajala, Jaakko Simola ja Jenni Koistinen
Elokuvataiteilija: Sanni Priha

Tilasuunnittelija: Elina Vainio

Äänisuunnittelija: Pasi Siitonen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus ja työryhmä


Helsinki liikkeessä

N
Näyttely avoinna Lasipalatsin näyttelytilassa 1.10.–18.10. (Mannerheimintie 22-24)



Lisätietoja myös:
http://hkiliikkeessa.blogspot.com


Helsinki liikkeessä
on koreografian, liikkeen ja ihmiselle merkityksellisten paikkojen vuorovaikutusta tutkiva tanssitaiteen projekti. Kolme koreografia ja elokuvataiteilija ovat vuoden ajan tutkineet helsinkiläisiä kaupunkitiloja ja omaa arkeaan kaupungissa liikkeen, havainnoinnin, videokuvaamisen ja kirjoittamisen keinoin. Nämä havainnot ja tutkimustulokset kootaan näyttelyksi Lasipalatsin galleriaan.

Näyttelyn lisäksi yleisölle on tarjolla kodikas foorumi toisten kohtaamiseen ja näkemysten jakamiseen arjen ympäristöstä. Mukaan on kutsuttu arkkitehtuurin ja ympäristöalan huippututkijoita, taiteilijoita sekä arkkitehtuurikasvatuksen lasten ja nuorten ryhmiä. Lisäksi työryhmä ohjaa kokemuksellisia työpajoja, joissa osallistujat tekevät liikkeellisiä tutkimusmatkoja kaupunkiympäristöön.

Projektin koreografit Anu Rajala, Jaakko Simola ja Jenni Koistinen kuuluvat Zodiakin koreografikollektiiviin Z-scoreen ja siitä muotoutuneeseen, sosiaalisen koreografian lähtökohdista työskentelevään UNIT-ryhmään.

HELSINKI LIIKKEESSÄ -TAPAHTUMAN OHJELMA 1.10. – 18.10.2009
Lasipalatsin näyttelytila (Mannerheimintie 22–24)

Helsinki liikkeessä -näyttely avoinna ti-su klo 12-18

Pysyvä näyttely rakentuu Sanni Prihan Helsinki liikkeessä -dokumenttielokuvasta, projektin blogista ja kirjallisuudesta. Lisäksi yksi seinä on varattu tyhjille Helsinki-postikorteille, joihin kävijät voivat piirtää omaa kaupunkiaan ja lähettää terveisiä.

Helsinki liikkeessä -elokuva
Dokumentaarinen elokuva ihmisen ja kaupungin, havainnoinnin ja liikkeen välisistä vuorovaikutuksista.
"Vuoden 2008 ajan tutustuimme Helsinkiin uudestaan ja ensimmäistä kertaa vaistonvaraisesti valittujen paikkojen johdatellessa meitä näkemään, kuulemaan, tunnustelemaan, liikkumaan ja kuvaamaan kaupungin ja siinä läsnä olevan ihmisen tilaa. Paikat ja niissä dokumentoidut koreografiat kertovat samanaikaisesti tämänhetkisestä kotikaupungistamme, sen kokemisesta ja tuon kokemuksen välittämisestä."

Konsepti: Helsinki liikkeessä -työryhmä
Kuvaus ja leikkaus: Sanni Priha
Äänisuunnittelu: Pasi Siitonen

Katso näytteitä Helsinki liikkeessä -elokuvasta!


Näyttelyyn liittyvät tapahtumat


Välitöntä koreografiaa kaupunkitilassa
Helsinki liikkeessä -työryhmä tekee kutsuttujen vieraidensa kanssa Lasipalatsin edustalle rajattuun katutilaan lyhyitä koreografioita, jotka syntyvät välittömästi hetkessä tilaa havainnoimalla. Päivittäin vaihtuvat vieraat edustavat tanssien kaupunkilaisia, joilla kullakin on omakohtainen suhteensa Helsingin tuttuihin, muuttuviin ja yllättäviin paikkoihin. Anu Rajalan, Jaakko Simolan ja Jenni Koistisen vieraina ovat mm. Harri Kuorelahti, Maria Nurmela, Sari Palmgren, Jukka Ristolainen, Liisa Risu, Leena Rouhiainen, Virva Talonen ja Paula Tuovinen. Projektin yhteistyökumppaneina ovat myös mm. Sibelius-lukion tanssilinja ja Uudemaan CP-yhdistyksen tanssikerho. Tapahtuma ei toteudu rankkasateessa. Tapahtuman kesto on noin 1 tunti.

Aikataulu:
1.10. klo 18 Avajaiset
2.10. klo 16 Virva Talonen
4.10. klo 12 Anna Maria Häkkinen, Maria Nurmela, Jarkko Partanen
6.10. klo 13 Jenni Koistinen, Satu Tuittila
7.10. klo 15 Liisa Risu
8.10. klo 17 Harri Kuorelahti, Paula Tuovinen
9.10. klo 16 Sari Palmgren
10.10. klo 15 Sibelius-lukion tanssilinja
13.10. klo 17 Uudenmaan CP-yhdistyksen tanssikerho
15.10. klo 17 Leena Gustavson, Jukka Ristolainen
16.10. klo 16 Pia Karaspuro, Leena Rouhiainen
17.10. klo 15 Sibelius-lukion tanssilinja

Asiantuntijan puheenvuoro
Kolme suomalaista oman alansa huippuasiantuntijaa avaa puheenvuoroissaan näkökulmia tilaan ja paikkaan kertoen myös omakohtaisesta suhteestaan Helsinkiin. Tapahtuman kotoiseen näyttelytilaan on mukava tulla jakamaan erilaisia kokemuksia omasta ympäristöstä. Vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti!

Aikataulu:
8.10. klo 18 Arkkitehti Juhani Pallasmaa
13.10. klo 18 Elokuvataiteen professori Kanerva Cederström
15.10. klo 18 Estetiikan professori Arto Haapala

Nuori Helsinki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki rakentaa näyttelytilaan Helsinki-installaation, joka on avoinna kaksi lauantaita. Siinä Lasipalatsin alue muuntuu pienoismalleiksi ja tutuissa rakennuksissa on hipaus fantasiaa. Välitöntä koreografiaa kaupunkitilassa on silloin myös täynnä nuorta energiaa Sibelius-lukion tanssilinjan voimin.

Aikataulu:
10.10. ja 17.10.
Näyttely avoinna klo 12-18
Tanssivierailut klo 15