Galleria Kandelan näyttelysarjassa valo- ja äänisuunnittelun uranuurtajan juhlanäyttely Teatterimuseossa 15.8.-21.9.2008.

Suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun uranuurtajan, Ilkka Volasen 40-vuotistaiteilijajuhlanäyttely on avoinna Teatterimuseossa 15.8.-21.9. Volasen retrospektiivinäyttely Palava jää esittelee hänen tietään 60–70-luvun rockin ja undergroundin valo- ja äänimiehestä teatterintekijäksi ja valotilataiteilijaksi. Pitkä työura on ollut monipuolinen ja menestyksellinen, mutta ei suinkaan aina helppo. ”Välillä työ on ollut jäiden polttelua, mahdotonta ja raskasta… Mutta sitten ne jäät kuitenkin ovat syttyneet palamaan!”, summaa Volanen.

Palava jää on osa Teatterimuseon valon teemavuoden Galleria Kandela -studionäyttelyiden sarjaa. Sarja esittelee valon, äänen ja kuvasuunnittelun nykytekijöitä opiskelijoista alan pioneereihin. Galleria Kandela on Zodiakin suojissa syntynyt ja toimiva valo- ja äänitaiteen foorumi, joka tarjoaa valo- ja äänisuunnittelijoille mahdollisuuden esitellä taiteellista työtään esitysten ulkopuolella. 

Ilkka Volasen juuret ovat valo- ja äänisuunnittelijana undergroundissa ja rock-piireissä. 1960-70-luvuilla Volanen kiersi rock-yhtyeiden kiertueilla ja työskenteli Vanhalla Ylioppilastalolla ulkomaisten ja kotimaisten esiintyjien kanssa. Ensi kosketuksensa teatteriin hän sai Tikapuuteatterissa vuonna 1974. 

Viime vuosina Volanen on laajentanut työkenttäänsä teatterista museomaailmaan. Hän on suunnitellut valaistuskokonaisuuksia ja äänimaisemia useisiin museoihin. Tuorein kohde on Kotkassa juuri avattu Merikeskus Vellamo.

Museoiden ja näyttelytilojen lisäksi Volanen valaisee myös kaupunkitilaa ja toteuttaa valotilataideteoksia. Niissä hän voi käyttää ammattitaitoaan toisella tavalla. ”Jos kaupunkitila on harmoninen ja hyvänolontunnetta synnyttävä, se luo myönteistä energiaa”, sanoo Volanen.

Freelance valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen on opettanut valo- ja äänisuunnittelua Teatterikorkeakoulussa ja muissa opetuslaitoksissa. Valtion näyttämötaidetoimikunta myönsi Volaselle näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2004.

Galleria Kandelan näyttelysarja jatkuu koko syyskauden. Kauden muita taiteilijoita ovat Teemu Määttänen, Antti Nykyri, Jari Kauppinen, Tarja Ervasti ja Sirje Ruohtula.

Palava jää
Teatterimuseon studioissa 15.8.–21.9.2008
Avoinna ti–su klo 11–18
Liput 6/3 €, yksi alle 15-vuotias aikuisen mukana ilmaiseksi
Näyttelyinfo 0207 961 670
Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G
www.teatterimuseo.fi

 

 Lue lisää Galleria Kandelasta