Levännein mielin ja kehoin aloitamme Zodiakissa uuden kauden.

Tervetuloa taas kanssamme tanssin äärelle!
Vera Nevanlinnan
sanoin: "Tanssi tekee onnelliseksi".

 


Tanssi tekee onnelliseksi 


(Esipuhe Zodiakin kevätesitteessä 2011)

Zodiakin kevätkauden alkaessa on taas pakko ylistää liikkeen henkeä ja merkitystä, nyt Zodiakin syksyisen Z-luentosarjan inspiroimana.

Kehon kokonaisvaltainen käyttäminen nykypäivän työelämässä alkaa olla jo hälyttävän harvinaista. Valtaosa ihmisistä istuu näyttöpäätteiden edessä käyttäen fyysisestä kehostaan lähinnä käsivarsiaan ja sormiaan. Ihmiskunta on vaarassa jymähtää paikoilleen. Juuri tässä ajassa on ensiarvoisen tärkeää edistää ja ylläpitää tanssia ja tarjota mahdollisuuksia sen äärellä olemiseen niin luovana katsomiskokemuksena kuin omakohtaisen tekemisen mahdollisuutena.

Oman henkilökohtaisen kokemukseni kautta ja uusimpien aivotutkimusten todistamana väitän: tanssiminen tekee onnelliseksi. Keholla on viisautta, jota rationaalisella mielellä ei ole. On eheyttävää tutkimusmatkailla kehossa ja saada sen loputon viisaudenlähde käyttöön. Paitsi itsensä liikuttaminen, myös taiteen kokeminen katsojana harmonisoi itseä, auttaa jäsentämään maailmaa. Taide auttaa myös näkemään ja hyväksymään erilaisuutta.

Virtuaaliajan ihmiselle on tyypillistä, ettemme elä tässä hetkessä. Tällöin elämä soljuu ohi, valuu kuin hiekka sormien välistä ja saattaa loppua ennenkuin huomaammekaan hetken tärkeyttä, sitä että elämä on NYT. Tanssitaiteen yksi ihanuus piileekin siinä, että se tapahtuu samalla kun koemme sitä; se ei sure menneitä tai suunnittele tulevaa. Se pakottaa lempeästi katsojan läsnäolevaksi, luokseen, elävään tapahtumaan.

Ihmiselle on myös tärkeää kokoontua yhteen jonkin asian äärelle, kokea yhteisöllisyyttä ja jakaa kokemuksia toisten kanssa. Juuri tätä tapahtuu Zodiakissa.

Voisi ajatella, että esimerkiksi festivaalit toimivat nykyajan ihmisen versiona entisajan vuoden kiertokulkuun sidotuille sadonkorjuu- ym. juhlille. Helmikuun alussa järjestettävä Sivuaskel-festivaali kokoaa ihmiset yhteisen asian äärelle, puhuttaa ja tarjoaa yhteistä tekemistä. Me tarvitsemme toisiamme myös aivan konkreettisen kohtaamisen ja jakamisen tasolla. Väitän, että sosiaaliset mediat eivät yksinään riitä tyydyttämään ihmisen perustarpeita yhteisöllisyydestä. Aivan erityislaatuinen tunnelma syntyy festivaalikontekstissa, kun yhdessä koetaan kokonainen tapahtuma.

Zodiak tarjoaa korkeatasoisia, haastavia, keskenään hyvinkin erilaisia nykytanssiteoksia. Emme halua tarjota pureskeltuja vastauksia, vaan ennemminkin herätellä kysymään. Kysymmekin, voisiko teoksia katsoa takertumatta omiin ennakko-odotuksiimme tai totuttuihin tapoihimme katsoa maailmaa, vaan pikemminkin havainnoiden teosta hetki hetkeltä. Uskomme, että näin kykenemme löytämään ja huomaamaan meille vielä tuntemattomia alueita ja asioita myös omassa arkitodellisuudessamme.

Tervetuloa Zodiakiin!

Vera Nevanlinna, taiteellinen johtaja

 

 (Kuva Uupi Tirronen)