Z-nuoret, kuva: Anna-Liisa Parkkinen

Kuva: Anna-Liisa Parkkinen

– Zodiak jatkaa työtä ei-ammattilaisten esiintyjien kanssa

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen puitteissa ja tiloissa työskentelee koko kevään ajan kaksi ei-ammattilaisten ryhmää kahden eri projektin parissa. Molemmat prosessit myös huipentuvat esitykseen Zodiakin näyttämöllä.

Z-Nuoret on Zodiakissa kevään 2018 ajan toimiva nuorisoryhmä. Sen muodostaa joukko 16–22-vuotiaita nuoria, jotka valittiin mukaan projektiin avoimen haun kautta. Z-Nuorten viikottaisen työskentelyn lopputuloksena syntyy teos Ehdotuksia utopiasta. Se nähdään Zodiak Stagella 17. ja 18. toukokuuta.

Ryhmän harjoitusjakso alkoi tammikuun lopussa ja jatkuu toukokuun esityksiin saakka. Harjoitusten ja teosprosessin lisäksi Z-Nuoret-ryhmä käy katsomassa Zodiakin ohjelmistossa olevia teoksia.

Ryhmän ohjauksesta vastaavat helsinkiläiset tanssitaiteilijat Elsa Heikkilä ja Anni Puuperä. Teoksen äänisuunnittelun toteuttaa joensuulainen äänitaiteilija Tatu Vanhatalo. Tekijöitä kiinnostaa ryhmälähtöisen teosprosessin tutkiminen ja dialogisuuden mahdollisuudet taiteellisessa prosessissa. Projekti on kaikille kolmelle osa omia opintoja.

Tanssiteos autismin kirjon nuorille

Toinen ryhmä koostuu autismin kirjon nuorista. Ryhmä on työskennellyt koreografi Liisa Pentin kanssa jo syksystä 2015. Nyt keväällä 2018 työskentely on ottanut tavoitteellisemman suunnan, ja valmistumassa on näyttämöesitys työnimellä Too much, too young. Sen ensi-ilta on kesäkuussa Zodiakin näyttämöllä, osana X Dance 2018 -festivaalia. Projektin toteutuksesta vastaa Liisa Pentti +Co.

Teosprosessi tarjoaa autismin kirjon nuorille mahdollisuuden ilmaista itseään taiteen avulla. Teos syntyy viikoittaisilla tanssitunneilla käytettyjen kehollisten harjoitteiden pohjalta. Tavoitteena on saada nuoret löytämään oma liikekieli ja näin tuoda esille jokaisen yksilölliset lahjat.

Too much, too young -tanssiteos antaa nuorille mahdollisuuden esiintyä ammattimaisesti toteutetussa teoksessa yleisön edessä, sekä tilaisuuden taiteelliseen työskentelyyn työryhmän kanssa.

Lisätietoja Z-nuoret-projektista: www.zodiak.fi/kalenteri/z-nuoret-ehdotuksia-utopiasta

Lisätietoja Too much, too young -teosprosessista: liisapentti.com/too-much-too-young/