Zodiak on tarjonnut vuodesta 2001 kutsulla valituille housekoreografeille työskentelyolosuhteet, jotka mahdollistavat suunnitelmallisemman ja pitkäjänteisemmän työskentelyn kahden vuoden aikana. Koreografi, tanssija Veli Lehtovaara on kutsuttu housekoreografiksi näytäntövuosille 2011–2012. Veli aloittaa pestinsä Zodiakissa siis ensi syksynä.

 


Veli Lehtovaarasta housekoreografi 

 Veli Lehtovaara (1982) on koreografi ja tanssija, joka on toiminut tanssin ja esitystaiteen ammattikentällä vuodesta 2006. Lehtovaara on juuri valmistumassa sekä Teatterikorkeakoulusta että  Anne Teresa de Keersmaekerin johtamasta P.A.R.T.S. Research Cycle -koulutusohjelmasta Belgiasta.

Lehtovaaran koreografiat Light as a Feather, Green as an Apple ja Paper plane ovat kiertäneet laajasti ympäri Eurooppaa. Stav Yeinin kanssa luotu lyhytelokuva A Man Standing Behind a Seated Woman puolestaan palkittiin International Dance Online -filmifestivaalilla 2009 ja kiersi sen jälkeen Englannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Virossa.

Lehtovaara on työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen viimeisimpiä töitään ovat mm. Vincent Dunoyerin (FR/BE) Encóre ja Salva Sanchisin (BE) Always Everything. Tänä syksynä hän esiintyy Kiasma-teatterissa Pavlovan koe -teoksessa, jonka työryhmän muodostavat Lehtovaaran ohella Pauliina Hulkko, Jone Takamäki ja Assi Karttunen.

Opiskelujensa aikana Lehtovaara on saanut ohjausta tanssitaiteen kansainvälisiltä huipuilta, mukaan lukien Anne Teresa de Keersmaeker, Deborah Hay, Thierry de Mey, Miguel Gutierrez, Jonathan Burrows, Nigel Charnock ja David Hinton. Suomessa merkittäviä opettajia ovat olleet erityisesti Soile Lahdenperä, Marjo Kuusela, Kirsi Monni, Tero Saarinen ja Malcom Manning.

Veli Lehtovaara toimii Zodiakin housekoreografina näytöntävuodet 2011-2013. Housekoreografina viime vuodesta asti toiminut Ervi Sirén jatkaa työskentelyään vielä ensi vuoden ajan. Erviltä on tulossa syksyllä 2010 ohjelmistoon kaksi uutta teosta: Ilmalautturit ja Katu, jotka saavat ensi-iltansa 15.12.