Voiko työ merkitä liikaa? Onko uupumus uusi normaali? Syntyvätkö todelliset oivallukset epämukavuusalueella?

Tanssin alan vuosittainen ammattilaisfoorumi Kiertoliike pureutuu tänä vuonna intohimotyöhön 13.–14.6.2019 Kuopiossa. Puhumassa muun muassa säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen, kulttuurintutkija Mona Mannevuo sekä työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Santeri Lanér. Taiteellisesta ohjelmasta vastaavat samanaikaisesti järjestettävät Paikallisliike- ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalit sekä Kiertoliike-taiteilijat.

– Intohimossa on kyse rohkeudesta sietää epävarmuutta. Kun olemme epävarmoja osaamisestamme, opimme kaikkein eniten. Jos pystymme olemaan sinut tämän tunteen kanssa, voimme löytää itsestämme aivan uusia puolia, sanoo säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen.

Pölönen avaa Kiertoliikkeen torstaina 13.6.2019 ja kertoo oman huikean tarinansa Nurmijärveltä Nobel juhlallisuuksiin ja Piilaaksoon. Hän uskoo, että vain itseään toteuttamalla, voi voida hyvin. Myöhemmin torstaina työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Santeri Lanér puhuu intohimosta, kutsumuksesta ja uupumuksesta.

– Voisiko menestys olla mahdollista myös ilman kohtuutonta ponnistelua. Voisiko se joskus tulla jopa helposti? Ja mitä jos toisesta näkökulmasta katsottuna on jo saavuttanut menestystä ja voisi vähän hellittää.

Kulttuurintutkija Mona Mannevuo raottaa puolestaa perjantaina intohimotyön pimeää puolta, eli rakenteita, jotka siirtävät vastuun rajojen asettamisesta yksilöille. Mannevuo on huolissaan siitä, että uupumuksesta on tullut työelämän uusi normaali.

Kiertoliikkeessä tarjoutuu myös mahdollisuus oman intohimotyönsä reflektointiin Marja-Liisa Truxin ja Isto Turpeisen osana Tanssin hyvä -toimintatutkimusta vetämissä Oma työ omiin käsiin -työpajoissa. Kaksipäiväisissä työpajoissa tarkastellaan ja työstetään omaa ammatillisista identiteettiä erilaisten alustusten ja harjoitteiden kautta.

Kiertoliike on vuosittain järjestettävä tanssin alan ammattilaisfoorumi. Vuoden 2019 Kiertoliikkeen järjestävät Tanssin talo ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus yhdessä tanssin aluekeskusverkoston kanssa.

– Taiteilijan ammattia pidetään usein yksinäisenä. Ilman seuraa, kollegoja, alan asiantuntijoita ja vertaistukea en kuitenkaan jaksaisi harjoittaa tätä ammattia. Kiertoliike on ainutkertainen mahdollisuus reflektoida mennyttä ja inspiroitua tulevasta koko tanssin kentän kanssa, Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen taiteellinen johtaja Jaakko Toivonen sanoo ja jatkaa:

– Vuoden 2019 Kiertoliike on todellakin ajan hermolla. Kun tanssi, ja välillä koko maailma, tuntuu melkoiselta aivojumpalta, on ihana palata hetkeksi isolla porukalla sen yhteen alkuperäiseen ytimeen – intohimoon.

Kiertoliike 2019 -tapahtuman ilmoittautuminen alkaa 1.4.2019.

Katso koko ohjelma Kiertoliikkeen verkkosivuilta.