Kuva | Photo: Urban Jörén
Kuva: Urban Jörén

- ruotsalaisryhmä nähdään Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä tammikuussa 2017

Suomen Kansallisteatterissa nähdään tammikuussa 2017 ainutlaatuinen tanssivierailu suoraan nykytanssin huipulta. Figure a Sea tuo yhteen ruotsalaisen maineikkaan Cullberg-baletin ja amerikkalaisen post-modernin tanssin legendan Deborah Hayn. Teoksen hienostuneen äänimaiseman on luonut yhtä legendaarinen Laurie Anderson. Vierailu toteutuu Zodiakin ja Kansallisteatterin yhteistyönä.

Figure a Sea sai ensi-iltansa Tukholman tanssin talon suurella näyttämöllä 24.9.2015. Zodiak on yksi teoksen kansainvälisistä osatuottajista.

Cullberg-baletti on Ruotsin kansainvälisesti tunnetuin tanssiryhmä. Ensemble on kahden viimeisen vuoden aikana luonut voimakkaasti nahkansa. Ryhmää vuodesta 2014 johtanut Gabriel Smeets on kutsunut vieraileviksi koreografeiksi sellaisia nimiä kuin Edouard Lock, Jefta van Dinther ja Trajan Harrell ja ohjannut ryhmän suoraan eurooppalaisen nykytanssin ytimeen.

Figure a Sea -teoksessa Cullberg-baletin tanssijat saavat koreografikseen elävän legendan. Vuonna 1941 syntynyt Deborah Hay on ollut amerikkalaisen nykytanssin tärkeimpiä vaikuttajia aina 1960-luvulta lähtien.

Figure a Sea on isolle ryhmälle luotu, vuoroveden lailla aaltoileva nykytanssiteos. Hayn ainutlaatuinen, tanssijan valppaaseen läsnäoloon perustuva tapa luoda koreografiaa saa suuren ryhmän myötä uusia, runollisia ulottuvuuksia. Teoksessa tanssii Cullbergin vakituisten tanssijoiden lisäksi myös suomalainen Vera Nevanlinna. Teoksen valosuunnittelija on kansainvälisesti tunnettu suomalaisnimi Minna Tiikkainen.

Figure a Sea nähdään Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä la 14.1.2017 ja su 15.1.2017. Esitysten liput ovat nyt myynnissä Lippu.fi:ssä sekä Kansallisteatterin lippumyymälässä.

Lisätiedot Cullberg-baletin sivuilla (linkki)

Figure a Sea Suomen Kansallisteatterin sivuilla (linkki)