Koreografi Liisa Pentin uusi ryhmäteos Die Unheimliche Freundin tutkii outouden käsitettä ja kokemusta liikkeen keinoin. ‘Unheimlich’ (epäkotoinen) kuvaa meissä olevaa outoa, tuntematonta ja järkeistämätöntä puolta, aluetta, jota sanat eivät pysty lopullisesti tyhjentämään. 2000-luvun maailmaa hallitseva virtuaalinen ja teknisesti luotu todellisuusvaikutelma näyttäytyy hyödykkeenomaisena, kylmänä ja visuaalista kokemusta painottavana – samalla kun todellisuus yleisesti tunnustetaan monikerroksisemmaksi kuin koskaan. Tieteellinen lähestymistapa pyrkii ottamaan todellisuuden haltuunsa kattavilla selityksillä sekä järkeistämään vielä tuntematonta maailmaa ymmärrettäväksi. Mutta samalla sisällämme asuu yhä kätkettynä, usein kammoksuttavana ja torjuttuna outous itsellemme. Tiukka rationaalisuus tai täydellinen satumaailma eivät poista sen vaaraa eikä hurmaa.

Outo ystävätär liikkuu hämärän, kammottavan ja huumorin sekä olemisen ja esittämisen kysymysten maastossa, jossa outo voi olla kaunista ja ruma riemullista. Teos on Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Liisa Pentin koreografia koostuu lyhyistä yhteenkietoutuvista kohtauksista, joissa liikemateriaali vie pois tutusta ja turvallisesta. Teoksen visuaalinen maailma rakentuu valojen ja lavastuksen luomista illuusioista, silmänkääntötemppujen ja arjen taikuudesta. Teoksen kimmokkeena on toiminut Freudin essee Das Unheimliche vuodelta 1919, samoin kuin amerikkalaisen kuvataiteilijan Robert Longon teossarja The Freud Drawings vuosilta 2000–2002. Teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa lavastaja Simon Le Roux.

Liisa Pentti on keskeisiä suomalaisia koreografeja, joka on vaikuttanut eri tavoin tanssin kentällä vuodesta 1986 lähtien. Hän hakee työssään jatkuvasti erilaisia keinoja ja muotoja, jotka palvelevat kulloisenkin koreografian päämääriä. Liisa Pentin teoksissa liikkeelliset ja tunteelliset elementit nivoutuvat yhteen luoden koreografiaa, jonka voi aistia välittävän kertomuksia. Tyyliä voisi kutsua postmoderniksi romantiikaksi. Liisa Pentin viimeisimpiä teoksia ovat 1-0, matériel du coeur (Zodiak 2005) ja Travel(2006), joita on esitetty Suomen lisäksi mm. Saksassa, Virossa ja Liettuassa. Liisa Pentti on Zodiakin house-koreografi vuosina 2007–09.

"Liike porautuu mielen syövereihin... Pentti tekee filosofista tanssia, jokaisella liikkeellä on merkityksensä." (Anna Venejärvi, Helsingin Sanomat 24.8.2007)

"Gruppen tar avstånd från alla mera traditionella former av enhetskonstnärliga och mot den sceniska världens illusion riktade verk till förmån för öppenhet, ögonblicklighet och publiktillvändhet... Illusionslös är föreställningen trots allt inte. Tvärtom är grundtonen varm, nostalgisk och lekfull med lämpliga stänk av dramatisk ironi när vi på läktaren har intryck av att veta mera än protagonisterna på scenen. Beskrivningen av Liisa Pentti som en postmodern romantiker känns helt befogad." (Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet 24.8.2007)

"tummasävyisistä lähtökohdista on kuitenkin syntynyt lähes hauska ja melko valoisa teos. Pentille ihmisen "pimeys", hänen tuntematon minänsä, ei selvästikään ole mikään pelottava asia. Se on kuin epälooginen ystävä, jota ei voi koskaan täysin tuntea, mutta jonka kanssa on mielenkiintoista tehdä yhteistyötä... Jännittävintä esityksessä onkin se, että vaikka kukin (tanssija) välillä tuntuu seuraavan aivan omaa sisäistä tarinaansa, kokonaisuus ei hajoa, vaan kaikki ovat mukana samassa teoksessa... Kuusihenkinen tanssijajoukko on nimenomaan ryhmä, jossa kaikki työskentelevät toistensa hyväksi, saavat ja antavat energiaa, mutta pystyvät rauhassa suomaan myös tilaa toisilleen." (Annikki Alku, Uutispäivä Demari 28.8.2007)

Konsepti, koreografia ja ohjaus Liisa Pentti
Esiintyjät Giorgio Convertito, Ayara Hernandez, Riina Huhtanen, Felix Marchand, Mickaël Stoeckel, Nina Viitamäki
Äänisuunnittelu Patrick Kosk
Valosuunnittelu Tuukka Törneblom
Puvustus Terttu Torkkola
Lavastus Simon Le Roux
Tuottaja Jutta Heikkilä/ Loistomeininki Oy
Tuotanto Liisa Pentti + Co ja Zodiak, yhteistyössä Helsingin Juhlaviikot