Mesh on verbi asioiden yhteensovittamiselle. Maija Hirvasen koreografia Mesh luo aikojen ja paikkojen läpi matkaavia yhteyksiä ihmisten, hengityksen ja tuulen, asioiden ja tunteiden, sähkön sekä aaltojen välille.

Esityksen tanssi kumpuaa virittäytymisestä samalle taajuudelle monien elämänmuotojen ja ihmisyyden kysymysten kanssa. Maija työryhmineen on tutkinut ja työstänyt ihmisruumiissa ja sen läpi kulkevia verkostoja sekä kytköksiä, joita tanssi voi tehdä. Sienijuuristot vaikuttavat esityksen tapaan olla näyttämöllä.

Mesh tarkastelee monille elämänmuodoille samankaltaisia liikkeen periaatteita näyttämön keinotekoisessa ja pääosin ihmisen luomassa ympäristössä.  Tanssijat kietoontuvat, kukkivat, sähköistyvät, hajoavat, ulvovat ja sovittavat. Teoksen synnyttämät mystiset ja performatiiviset näyttämöoliot ovat hybridejä, jotka liikkuvat olemisen kerrosten välillä. Esityksen ytimessä ovat asioiden väliset yhteydet, muodonmuutokset ja mielikuvituksen rajan venyttäminen.

Mesh saa kansainvälisen ensi-iltansa elokuussa 2022 Hebbel am Ufer 2 -näyttämöllä Berliinissä, osana Tanz im August -festivaalia.

Maija Hirvanen

Maija Hirvanen on helsinkiläinen koreografi ja esitysten tekijä. Hänen töitään on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti keskeisillä näyttämöillä ja festivaaleilla, mm. Kiasmassa, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmassa, Baltic Circle -festivaalin, Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin ja Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmassa Helsingissä, Tanz im August -festivaalilla / Hebbel am Uferissa Berliinissä, ImpulsTanz -festivaalilla Wienissä, Sadlers Wells / Lilian Baylis Studiossa Lontoossa, SPRING -festivaalilla Utrechtissa, Melkwegissa Amsterdamissa, Seoul Performing Arts -festivaalilla Etelä-Koreassa, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis -festivaalilla Pariisissa ja Dansens Husissa Tukholmassa.

Hirvanen on kiinnostunut mm. taiteen ja erilaisten uskomusjärjestelmien välisistä suhteista, yhteistyön prosesseista kulttuurissa ja esityksestä yhteisöllisenä muistina. Hän käsittää esityksen asiana, joka seuraa meitä elämän eri kerroksilla – henkilökohtaisista teoista kollektiivisiin kokoontumisiin, identiteettipolitiikan monimutkaisuuksista liikkeessä olevan kehon läsnäoloon.

www.hirvanen.net


Työryhmä

Koreografia, ohjaus: Maija Hirvanen
Tanssijat: Marika Peura, Marlon Moilanen, Suvi Tuominen, Pie Kär
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus,
Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer, Fyysillisen aikalaistaiteen ystävät
Tuotannon tuki: Arts Management Helsinki

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto

KANTAESITYS