Zodiak Laboratory on Zodiakin residenssikonsepti. Joulukuun 2024 ensimmäisessä ZodLab-residenssissä työskentelevät taitelijat Jacqueline Aylward ja Iris Blauberg.

Teoksen Firefighter keskeisenä ajatuksena on luoda Nicola Aylwardin elämänkerta nykytanssiesityksen muodossa. Nicola työskentelee tällä hetkellä Australiassa suurkaupunkien ulkopuolelle jäävien alueiden maankäytön suunnittelussa ja on erikoistunut tulipalojen torjuntaan. Lopullisen esityksen tarkoituksena ei ole olla kirjaimellinen kertomus Nicolan elämästä ja työstä vaan pikemminkin niiden jäljitelmä, joka välittyy hänen sisarensa kehon kautta. 

Projektissa tarkastellaan pelastajan työtä – ihmisen toimintaa, jossa keho on vaarassa ja jossa painitaan luonnonvoimien kanssa – tanssin välityksellä. Nykyisellä ilmastonmuutoksen aikakaudella pelastajien ja ympäristönhallinnassa työskentelevien työ on entistä tärkeämpää. Mutta entä sitten tanssijoiden työ?

Jacqueline ajatteli alun perin, että Firefighter olisi soolo, mutta muutti sitten mielensä ja kutsui Iris Blaubergin mukaan prosessiin rikastuttamaan sitä ajattelullaan, liikkumisellaan ja olemuksellaan. Tällä hetkellä Jacqueline vastaa teoksen konseptista sekä tehtävien järjestämisestä ja aloittamisesta, kun taas Iris työskentelee tanssijana, taiteellisena keskustelukumppanina ja graafisena suunnittelijana. Zodiak Laboratory -residenssissä kaksikko kokeilee studiossa erilaisia ideoita, jotka pohjautuvat pääasiassa heidän tanssilliseen ja koreografiseen intuitioonsa. 

Jacqueline Aylward on tanssintekijä Naarmista (Melbourne), Australiasta, ja asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Hänelle on erityisen tärkeää työskennellä läheisesti ja henkilökohtaisesti suurten kysymysten ja ongelmien parissa. Jacqueline nauttii tanssin tekemisestä, kun työn ytimessä on uteliaisuus, leikkisyys ja ystävyys.

Iris Blauberg on multimediataiteilija ja tanssija, joka asuu Helsingissä. Hän saa inspiraatiota luonnosta, yhteisöllisyydestä ja avoimuudesta. Tällä hetkellä Iriksen työskentelyn keskiössä on hänen ekologinen taidepraktiikkansa, jonka ytimessä ovat syvälliset somaattiset kokemukset sekä sosiaaliset siteet ihmisiin ja muihin lajeihin. Iris ja Jacqueline ovat aiemmin työskennelleet yhdessä TADaCollectivessa ja bändissään Moss and Flesh.