Taide tuodaan asukkaiden luo Suutarilan kaupunginosaan 24.-27. syyskuuta, kun Paikallismaisemia-festivaali kutsuu katsojan havainnoimaan arkielämän ympäristöjä uudesta näkökulmasta. Toista kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmisto sijoittuu kaupunkitilaan ja julkisiin tiloihin Siltamäessä ja sen lähialueilla.

Festivaalin järjestävät Zodiak - Uuden tanssin keskus, Helsingin Kaupunginteatteri, Teatteri Tuike sekä Pohjois-Helsingin bändikoulu. Festivaalilla nähtävät teokset koostuvat pääosin Valokeilassa Koillinen -hankkeen puitteissa valmistetuista esityksistä ja esityksellisistä konsepteista. Kaikki festivaalin tapahtumat ovat maksuttomia ja tapahtumien järjestämisessä noudatetaan voimassa olevia koronaturvallisuusohjeita.

Torstaina 24.9. festivaalin avaa Tanssia sosiaalisella etäisyydellä -videodokumentaationäyttely Suutarilan kirjastolla. Näyttely esittelee korona-aikana verkon välityksellä tapahtuneita tanssillisia kohtaamisia osallistujien ja Zodiakin tanssitaiteilijoiden välillä. Näyttely on avoinna 26.9. asti kirjaston aukioloaikojen mukaan.

Torstaina ja sunnuntaina on mahdollisuus nähdä alueen ulkotiloissa kiertävä esitys Kylässä koillisessa – kiertomatka pihoilta poluille, joka nimensä mukaisesti tutkailee, millaista on hetkeksi heittäytyä koillishelsinkiläiseen todellisuuteen ja eksyä matkalle halki paikallisten pihojen ja polkujen. Esityksen aikana kuljetaan noin kahden kilometrin matka Tapulikaupungista Suutarilan kaupunginosan puolelle. Esiintyjinä paikallisista asukkaista koostuva teatteriryhmä sekä Helsingin Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun aluetaiteilijat.

Perjantain ohjelmistossa säväyttävät Siltamäen ostarilla Zodiakin koko perheen liikkeellinen esitys Olento maisemassa sekä Pohjois-Helsingin Bändikoulun toteuttamana romurautaa soittava rumpalikokoonpano Trash Drumming. Illan päättää Ursus Factoryn keikka.

Lauantai kutsuu sheikkaamaan Lihadiskossa, Zodiakin esityksessä ruumiillisesta mielihyvästä keskellä Siltamäen ostaria. Iltapäivällä voi taas antautua ympäristön hellittäväksi Teatteri Tuikkeen Aistitarhassa, matkaten hetkeksi arjen toiselle puolen eri aistien vietävänä. Lauantai-illan kruunaa Äänimaisemia Koillisesta -konsertti, joka muuntaa Siltamäen Uimahallin toiseksi, konsertin vallatessa tilan kokonaisvaltaisen ääni- ja kuvaelämyksen näyttämöksi.

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019–2021.

Hankkeen keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja hankkeen välillä. Hanke kutsuu kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan ei pelkästään katsojina vaan myös tekijöinä. Toimijat yhdessä ja erikseen jalkautuvat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea, ulos perinteisistä teatteri- ja esitystiloista. Hanke on yksi Helsingin kaupungin Helsingin malli -hankkeista.