Valokeilassa Koillinen on kolmivuotinen yhteisötaidehanke (2019–2021) Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa. Zodiak toimii hankkeessa yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen kanssa.

Valokeilassa koillinen -hankkeen keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja hankkeen välillä. Hanke kutsuu kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan ei pelkästään katsojina vaan myös tekijöinä. Toimijat yhdessä ja erikseen jalkautuvat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea, ulos perinteisistä teatteri- ja esitystiloista.

Zodiakin residenssitaiteilijoina Valokeilassa koillinen -hankkeessa toimivat Anna Koskela ja Kati Raatikainen. He ovat järjestäneet mm. työpajoja Maatullin ala-asteella, Puistolan palvelutalolla, tanssileirin Tapulissa sekä Kulmilla-esityksen ja Paikallismaisemia-festivaalin.

Hankkeen tapahtumiin voit tutustua Valokeilassa koillisen verkko- ja Facebook-sivuilla sekä Instagramissa.

Verkkosivuilla ajankohtaisista tapahtumista löytyy tietoa Tapahtumat ja Etätaidetta-kohdista. Aikaisempaan toimintaan voi tutustua Galleriassa.

Hankkeen kaikki toiminta on ilmaista ja saavutettavaa. Valokeilassa koillinen -hanke osa Helsingin mallia, joka kuuluu kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

Taiteilijat

Anna Koskela

Anna Koskela
Kuva: Henriikka Koskenniemi

 

"Ajattelen kehon olevan huvipuisto, jossa saa ja pitää hullutella. Minä tanssin, koska tanssiminen on parasta mitä on. Tanssiessani osallistun maailmaan kolmiulotteisena toimijana. Keho on ihmisen ensisijainen olinpaikka maailmassa, koti ja lähiluonto. Haaveilen oikeudenmukaisesta maailmasta, jossa ketään ei pudoteta kelkasta. Työssäni käsittelen lihallisuuden riemua ja jaettua ihmisyyden kokemusta."

La Iglesia dice: El cuerpo es una culpa.
La ciencia dice: El cuerpo es una máquina.
La publicidad dice: El cuerpo es un negocio.
El cuerpo dice: Yo soy una fiesta.

Eduardo Galeano

Kirkko sanoo: Keho on synti.
Tiede sanoo: Keho on kone.
Mainokset sanovat: Keho on liiketoimintaa.
Keho sanoo: Minä olen juhla.

– Eduardo Galeano (espanjasta vapaasti kääntänyt Anna Koskela)


Kati Raatikainen

Kati Raatikainen

Olen helsinkiläinen koreografi, esitystaiteilija sekä tanssi- ja joogaopettaja.

Taiteellisessa työssäni sijoitun taiteiden väliin. Viime vuosina olen keskittynyt erityisesti ekologian kysymysten sekä monenlaisten ihmisryhmien ja yhteisöjen kanssa työskentelyyn. Työssäni kokeilen millä tavalla sosiaalinen kenttä voitaisiin jokaisen prosessin ja esityksen myötä ajatella ja järjestellä oikeudenmukaisemmin ja tasavertaisemmin, myös ihmistä laajemmin.

Työskentely-ympäristöjäni ovat parhaillaan Zodiak Uuden tanssin keskus, Kokkolan Talvitanssit - festivaali ja Keski-Pohjanmaan kansanopiston joogakoulutus. Tärkeimpiä taiteellisia töitäni ovat itselleni olleet Yhteis(ty)ö Milla Martikaisen, Johannes Vartolan ja Luka-koiran kanssa (Zodiak Uuden tanssin keskus 2016), Acts of care –esitysinstallaatio (Circus Maximus 2017-2019) sekä tanssiteos Kvartetto kehitysvammaisten tanssijoiden kanssa (ensi-ilta Kokkolan Talvitanssit festivaalilla 2019).

Kati Raatikainen fasilitoi hankkeen aikana muun muassa osaprojektia nimeltään Koillisesta koilliseen. Syksyllä 2020 käynnistynyt osaprojekti kutsui vuosina yli 15-vuotiaita Koillis-Helsingissä asuvia taiteen ja kulttuurin ystäviä mukaan tekemään ja tuottamaan alueelle omia kevytrakenteisia taidetapahtumia ja esityksiä.

Alla lyhyt videokooste Koillisesta koilliseen -hankkeen tuloksista ja sisällöistä.