Olemme huomanneet käynnissä olevan keskustelun taideorganisaatioiden hiljaisuudesta Black Lives Matter -liikkeeseen liittyen, ja pysäyttävä on ollut myös juuri julkaistu yhdenvertaisuusvaltuutetun raportti. Haluammekin pyytää anteeksi sitä, että emme ole käyttäneet ääntämme.

Haluamme edelleen poisoppia rasistisesta ja syrjivästä ajattelusta ja kehittää omaa toimintaamme kohti inklusiivista yhteisöä, ja samalla huomioida omat mahdolliset rakenteellisen rasismin tai syrjinnän muodot ja purkaa niitä. Nämä tavoitteet sisältyvät myös Zodiakin strategiaan ja erityisesti siinä artikuloituihin arvoihin, strategian yleisötyö-liitteeseen sekä keväällä työstettyyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Olemme myös kevään aikana ottaneet käyttöön turvallisemman tilan periaatteet.

Zodiak tukee taiteellista diversiteettiä avoimeen hakuun perustuvalla tuotantomallilla. Tuemme ohjelmistovalinnoissa erilaisia taiteellisia yhteisöjä ja eri-ikäisten ja eritaustaisten ihmisten mahdollisuutta taiteelliseen ilmaisuun.

Zodiakin yleisötyön tavoitteena on pitää kaikki mukana ja antaa ääni yhteiskunnassa taustalle jääville. Yleisötyön keskiössä on tarkastella kriittisesti taiteellisten prosessien valta-asetelmia. Tunnistamme kuitenkin, että työssä on vielä paljon kehitettävää, emmekä ole aktiivisesti kohdistaneet työpanostamme rasisminvastaiseen työhön. Käytännön työssä rasisminvastainen toimintamme on näkynyt onnistuneina kaikkia kunnioittavina kohtaamisina.

Sitoudumme työmme ja organisaatiomme kehittämiseen. Tällä hetkellä vakituinen henkilökuntamme on täysin valkoinen ja siksi muutimme rekrykäytäntöjämme. Nyt rekrytoimme markkinointiin henkilöä anonyymisti turvataksemme prosessin tasapuolisuuden.

Zodiak osoittaa täyden tukensa Black Lives Matter -liikkeelle. Kehitämme Zodiakia, sen yhteisöä ja henkilöstöä edistämään antirasistista toimintaa ja tutustumaan valkoisen etuoikeuden hyödyntämiseen.

Syvennymme kesäloman aikana Kiia Beilinsonin ja Miia Laineen kokoamiin tiedostoihin “Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi” & “Kuinka hyödynnän valkoista etuoikeuttani?” Kehotamme myös seuraajiamme, taiteilijoita ja yleisöämme tutustumaan kyseisiin dokumentteihin.

Kaiken tämän pohjalta kehitämme toimintaamme ja sanoitamme, miten erityisesti Zodiakissa voimme edistää antirasistista toimintaamme. Tiedostamme myös, että tämä on pitkä prosessi, ja sitoudumme tekemään töitä toiminnan edistämiseen. Juuri nyt työmme jatkuu kesäloman jälkeen.

Tiedotamme antirasistisen toiminnan toimenpiteistämme jatkossa sosiaalisen median kanavissa, nettisivuilla ja tiedotteissa.

Uutinen yhdenvertaisuusvaltuutetun raportista Ruskeat tytöt -sivustolla.