Vuonna 1882 Friedrich Nietzsche julisti, että Jumala on kuollut. Ajatus kiteytti käynnissä olleen kulttuurisen muutoksen, kristillisistä arvohierarkioista ja moraaliasetelmista luopumisen. Sama prosessi jätti, enteellisesti,  Jumalan vastapoolin Saatanan henkiin. 

”Pimeyden voimien” hallitsijasta, samoin kuin hänen myyttisistä vastineistaan (Pan, Dionysos, Lucifer), tuli syntymässä olevan modernistisen taiteen keskeinen inspiraation lähde ja samaistumisen kohde. Hahmosta muodostui uusien kokemisen ja ilmaisun rekisterien avautumisen symbolinen nimittäjä, josta aikakauden esoteeriset ja okkultistiset virtaukset sekä psykoanalyysi imivät käyttövoimaa ja jota ne omalta osaltaan tukivat. 

Uudella vuosituhannella idea diabolisesta, useimmiten miespuolisesta taiteilijanerosta on kyseenalaistunut läpikotaisin. Samalla kysymys taiteilijoiden roolista ja tehtävästä on avautunut uudella tavalla. Jotta taide ei supistuisi pelkäksi yhteiskunnalliseksi käytännöksi, sen tulisi kyetä perustelemaan itsensä suhteessa yksilön ja yhteisöjen elämälle mielen antaviin syviin uudistaviin voimiin. Mutta mitä nuo ”voimat” lopulta ovat? 

Kysymys herää kiinnostavasti hetkenä, jona länsimaisissa yhteiskunnissa on havahduttu ruumiiden välillä vaikuttavien, vaikeasti hallittavien voimien, affektien, kasvavaan vaikutusvaltaan. Taiteellinen idea 'Saatanan kuolemasta' pyrkii jäsentämään affektiivisen yhteyden taiteen ja yhteiskunnallisen tilanteen välillä. Esityksessä aihetta lähestytään ja käsitellään tanssin ja musiikin keinoin, viiden kokeneen ja taiturillisen esiintyjän voimin. Esityksessä sovelletaan esitystaiteen ja esiintyjäkoulutuksen piirissä uudella vuosituhannella kehitettyjä ruumiintekniikoita.

Esa Kirkkopelto

Kreditit

Ohjaaja, koreografi: Esa Kirkkopelto

Esiintyjät: Leila Kourkia, Leena Nordberg, Elina Pirinen, Rasmus Slätis
Koreografia rakennettu yhdessä esiintyjien kanssa

Harpisti ja teoksen musiikki: Katri Tikka

Valo- ja äänisuunnittelu: Mikko Hynninen

Puku- ja tarpeistosuunnittelu: Jouko Korkeasaari

Esitysdramaturginen mentorointi: Pauliina Hulkko

Tuottaja: Inari Pesonen

Video esityksessä: Sinem Kayacan

Hahmo videolla: Jorma Uotinen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Saatana on kuollut -työryhmä, O linjär ry

Tukijat: SKR Uudenmaan rahasto, Baltic Circle -festivaali; Tampereen yliopisto, Teatteritaiteen tutkinto-ohjelma; Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden

Teoksessa on otteita seuraavista sävellyksistä:
Claude Debussy (1862-1918): Danse sacrée
Ekaterina Walter-Kühne (1870-1930): Fantasia Pjotr Tšaikovskin oopperan Jevgeni Onegin teemoista

Työryhmä

Mikko Hynninen on valo- ja äänisuunnittelija, joka työskentelee esitys-, kuva-, ja säveltaiteen parissa. Hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten koreografien ja ohjaajien kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Esa Kirkkopelto on esitystaiteilija, filosofi ja taiteilija-tutkija. Hänen tutkimuksensa kohteena on esiintyvän ruumiin dekonstruktio sekä teoriassa että käytännössä, eli taiteellisesti ja pedagogisesti. Hän on myös kiinnostunut ruumiin kompositionaalisista mahdollisuuksista erilaisissa posthumanistisissa perspektiiveissä. Hän toimii Tampereen yliopistossa taiteellisen tutkimuksen professorina. Hän on vuodesta 2004 toimineen Toisissa tiloissa -esitystaidekollektiivin perustajajäsen.

Jouko Korkeasaari on kuvataiteilija, joka työskentelee monipuolisesti taiteen kentällä. Taiteessaan hän hakee uusia ilmaisumuotoja ja esittämistapoja eri taiteenlajien välimaastossa. Näyttelytoiminnan ohella hän on toteuttanut puvustuksia eri esitystaiteen produktioihin, toiminut stylistinä sekä vaikuttaa myös Hyäryllistä-taitelijaryhmässä.

Leila Kourkia on Helsingissä asuva tanssitaiteilija ja työskennellyt vuodesta 2007 alkaen nykytanssin kentällä Suomessa ja ulkomailla. Työ esiintyjänä ja koreografina on sijoittunut sekä tanssitaiteen että kuvataiteen kontekstiin. Viime vuosina hän on tehnyt esiintyjänä yhteistyötä muun muassa Sonja Jokiniemen, Sanna Kekäläisen, Elina Pirisen ja Liisa Pentin kanssa. Tanssi mahdollistaa Leilalle luontevimman tavan kysyä millä tavalla elämä asettuu ruumiiseen ja liikuttaa sitä.

Leena Nordberg on helsinkiläinen tanssitaiteilija ja taidepedagogi. Nordberg on toiminut yli 25 vuotta freelancer-tanssijana ja vastannut Sibelius-lukion tanssilinjan koulutuksesta vuodesta 2000 lähtien. Tanssijana ja pedagogina hän on keskittynyt työssään erityisesti improvisaatioon ja ruumiilliseen kuvitteluun. Viimeaikaisia merkittäviä töitä ovat opetustyön lisäksi olleet Elina Pirisen Brume de mer (2018-2022), Tanssiteatteri Tsuumin Improvisoidut iltamat (2021-2024) sekä Sukset ristiin susirajalla -taideakatemian toiminnanjohtajuus (2022-2024).

Elina Pirinen on pienen Ruusu-tyttären ja Irinja-kissan äiti, ja Helsingissä sekä Kalliojärven rannalla asuva, kansainvälisesti työskentelevä palkittu tanssitaiteilija, musiikintekijä ja lyyrikko. Taiteessaan hän etsii lohdutusta, toivoa, elämänjanoa, syvää iloa, luovaa perseilyä, salaista ja avointa affektiivista yhteyttä toisiin, taiteen oman kielen tuottamaa weirdoilua, voimallisia ja sensuelleja ruumiinavauksia yö-ja päivätajuisiin tunnelmiin, kuin istukan lailla kytkeytyen feministiseen libidiaaniseen virtaan ja älykkyyteen näiden kautta. Hän on työskennellyt useasti eri yhteyksissä taiteilija-ystävien Leila Kourkia ja Leena Nordberg kanssa ja nyt iloisen neitseellisesti taiteilijoiden Esa Kirkkopelto ja Rasmus Slätis kanssa. Pirisen teoksia on esitetty ympäri maailmaa. Hänen kansainvälisenä agentuurinaan toimii Plan B.

Inari Pesonen on Helsingissä työskentelevä nykytanssin ja esitystaiteen freelancetuottaja. Hänellä on tutkinnot nykytanssin (BA, University of Chichester) ja taidehistorian aloilta (FM, Turun yliopisto). Inari on työskennellyt Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa hanketuottajana vuosina 2015-17 sekä tuottajana tanssiryhmä Liisa Pentti +Co:ssa 2017-21. Tällä hetkellä hän työskentelee tanssiteatteri Sivuun Ensemblessä tuottajana ja tiedottajana sekä yhteistyössä Rakkaudesta-työryhmän kanssa.

Rasmus Slätis on helsinkiläinen näyttelijä ja teatterintekijä. Hän on kansainvälisesti menestyneen ja palkitun Nya Rampen -teatteriryhmän perustajajäsen. Nya Rampenin tuotantojen ohella Slätis on esiintynyt teatteri- ja tanssituotannoissa Suomen lisäksi Ruotsissa, Ranskassa, Sveitsissä sekä Saksassa, jossa hän asui vuosikymmenen ajan. Slätis on opettanut useaan otteeseen Teatterikorkeakoululla, viimeksi yhdessä tanssija ja koreografi Karolina Ginmanin kanssa. Ginman ja Slätis ovat viime vuosien ajan tehneet useamman yhteistyön, viimeksi joulukuussa 2023 Teatteri Takomossa esitetty Raja/Hermes.  

Katri Tikka on espoolainen vapaa taiteilija (MuM Sibelius-Akatemia, BM Norges Musikkhøgskole). Hän on kantaesittänyt lukuisia teoksia, mm. Timo Alakotilan harppukonserton Joensuun kaupunginorkesterin solistina (2023). Hän esiintyy yhdessä mm. sopraano Linnéa Casserlyn, vibrafonisti Arttu Takalon, tenori Heikki Hattusen ja laulaja-lauluntekijä Osmo-Matias Ojasen kanssa. Norjassa Katri opiskeli klassisen musiikin ohella kansanmusiikkia ja improvisaatiopohjaista nykymusiikkia. Hän on esiintynyt useilla eri festivaaleilla (mm. Urkuyö ja Aaria, Lux Musicae Siuntio, Festspelen i Piteå), ja toiminut solistina myös barokkiharpulla. Vuonna 2023 hän tallensi YLElle Lilly Kajanus-Blennerin harppumusiikkia ja hänen soittoaan kuullaan 2020 ensiesityksensä saaneessa TV-konsertissa Diandran ja Aarnen kauneimmat joululaulut.

Kiitos

Toisissa tiloissa -ryhmä, Rättö & Lehtisalo, Hanna Järvinen, Otso Kautto, Miki Aaltonen, Henri Järvinen, Fabian Nyberg ja Jenna Broas, Olli Kontulainen, Ruusu Pirinen, Päivi ja Jouni Pirinen, Irinja, Pepita Hänninen, Laura Pietiläinen, Sonja Jokiniemi, Juho ja Lydia Hellsten, Olga Nikander ja Tikki Slätis, Kaisa ja Kimmo Tikka, Kulttuurikeskus Caisa / Mikko Orpana, ja koko Zodiakin henkilökunta.

Esitystiedot

Ensi-ilta:
Ti 26.3.2024 klo 19.00
Zodiak Stage, Kaapelitehdas, Helsinki

Muut esitykset:
To 28.3. klo 19*
Ti 2.4. klo 19
Ke 3.4. klo 19
Pe 5.4. klo 19
La 6.4. klo 15
Ma 8.4. klo 19
Ti 9.4. klo 19
Ke 10.4. klo 19
Pe 12.4. klo 19
La 13.4. klo 15  
*Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen

Kesto: n. 70 min