Ryan Masonin ohjaamalla kurssijaksolla lähestymme liikettä yksinkertaisten toimintojen kautta, joilla on potentiaali kehittyä monimutkaisen monikerroksellisiksi dynaamisiksi kokemuksiksi.

Ryan Mason kurssin sisällöstä:

Taiteilijana kiinnostuksen kohteeni ovat muiden muassa jatkuvassa jakamisessa, kohtaamisessa, integroimisessa, keksimisessä, vapauttamisessa, tulkkaamisessa, kumoamisessa, sulattamisessa (digesting). Kurssin ohjaajana tarjoan nämä kiinnostuksen kohteet kohdattavina kokemuksina. Kurssilla käydään läpi työkaluja, jotka auttavat näiden kehollistumisessa. Ajattelen opettamisen käsitettä nautinnollisena jakamisprosessina, joka muotoutuu ainutlaatuiseksi dialogiksi jokaisessa kohtaamisessa.Toisin sanoen ei esimerkiksi ole kahta samanlaista kurssituntia. Kohtelen jokaista kurssikertaa työpajana - tapaamme, jaamme aikaa ja tilaa, opimme toisiltamme - tämä on kuin seikkailu. Osa seikkailun ideaa on, että ei aina tarkalleen tiedä etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Kuinka hauskaa!

Lähestyn liikettä yksinkertaisten toimintojen kautta, joilla on potentiaalia kehittyä monimutkaisen monikerroksellisiksi dynaamisiksi kokemuksiksi. Olen inspiroitunut kehosta, sen identiteetiltään abstraktista ilmaisuvoimaisesta potentiaalista, sen konkreettisesta fysiikasta, representaatiosta, fiktiosta, fantasiasta. Voimme esimerkiksi päästä käsiksi kasvojen lihaksiin ja tutkia niiden ilmaisukoodeja, joita emme tunnista. Voimme liikuttaa kehoamme alhaalla lattiaa pitkin tutkiaksemme liukumisen ja paineen vaikutuksia. Saatamme kuvitella itsemme jättiläisinä kävelemässä vuorien yli tai kahlaamalla valtamerien halki. Voimme puhua käsiimme kuullaksemme oman äänemme, ja tutkia ääniä mahdollista fyysistä ilmaisua varten. Voimme kuvitella housujemme kävelyttävän jalkojamme ympäri huonetta. Saatamme etsiä hiljaisuuden tilan vain tarkkaillaksemme sitä, tai yrittää siirtää hiljaisuutta kehon läpi. Voimme huulisynkata kitsch´iin musiikkiin ja katsoa kuinka vakavasti voimme ottaa itsemme. Jokainen tunti tarjoaa omia ainutlaatuisia löytöjään ja seikkailujaan kohdatessamme, etsiessämme ja kehollistaessamme tuntematonta.

Ryan Mason on Helsingissä asuva taiteilija, esiintyjä ja opettaja, jolla on tausta koreografiassa ja tanssissa. Hän valmistui koreografian maisteriksi Taideyliopistosta 2023 ja BFA California Institute of the Arts 2007. Vuonna 2018 hän perusti kumppaninsa Annamari Keskisen kanssa Thar Be Dragons - ryhmän, joka on helsinkiläinen tanssiteatterialusta tutkimukseen, koulutukseen ja esitysten tekemiseen. Thar Be Dragons on tehnyt tilausteoksia teattereille Staatstheater Kassel ja Staatstheater Braunschweig sekä toiminut kutsuttuina opettajina ja työpajojen vetäjinä ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Viimeiset 10 vuotta Ryan on tehnyt koreografiaa ja opettanut itsenäisesti niin ammattikoulutuksissa kuin työpajoissa ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa, muun muassa seuraavissa paikoissa Springboard Danse Montreal, Hubbard Street Pro, SEAD, NYU Tisch, ja Anton Bruckner Privat University.

https://www.tharbedragons.org/

 

* * * * *

Heittäydy liikkeeseen - nykytanssia kaikille -kurssikokonaisuudessa ohjaajina toimivat pääsääntöisesti menneen, kuluvan ja tulevan kauden esitysohjelmistossa nähtävien teosten koreografit ja esiintyjät. Heittäydy liikkeeseen -tunnit sopivat kaikille ja mukaan voi heittäytyä vaikkei aiempaa tanssikokemusta omaisikaan. Heittäydy liikkeeseen - nykytanssia kaikille -tuntien keskiössä on liike ja liikkuminen mutta kurssit ovat myös mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin tanssipraktiikoihin vaihtuvien ohjaajien kautta.