Kosketusliike on käytäntöjohteista tutkimusta, kehollista tietoa, tanssia ja taiteen osallistavia menetelmiä yhdistävä projekti, joka keskittyy ruumiillisuuteen somaattisena ja sosiokulttuurisena lokuksena. Sen keskiössä on kosketus aistimellisena ja varhaisimpana tapanamme kurottautua kohden maailmaa ja kanssaihmisiä.

Kosketusliike-työpajoissa lähestytään yhdessä osallistujien kanssa kosketusta liikettä luovana ja kokonaisvaltaisena tapahtumana; kuinka tulla kosketetuksi ja olla kosketuksissa, sekä liikkua, improvisoida ja tanssia kosketuksen siivittämänä. Mitä kosketuksella voidaan saada aikaan? Kosketuksen ja luovan liikkeen välistä vuorovaikutusta tarkastellaan muun muassa terapeuttisena, sosiaalisena, taiteellisena, poliittisena ja tiedostavana tapahtumana.

Työpajoissa käytetään metodologisia harjoitteita, joissa terapeuttinen ja tietoinen kosketus yhdistyy tanssin somaattisiin menetelmiin, kontemplatiivisiin ja mindfullness-pohjaisiin menetelmiin, sekä taiteen erityisesti yhteisöllisiin ja osallistaviin menetelmiin. Kurssin tarkoitus on tarjota osallistujille turvallinen yhteinen tila, jossa ohjatusti lähestytään luovaa kehollista läsnäoloa, kosketuksen ja vapaan liikkeen välistä kokemuksellista vuorovaikutusta, päästellään irti kehon ja mielen jännityksistä, syvennetään itsetuntemusta ja yhteyden kokemusta toisiin tanssimalla uusia polkuja yhteiselle kartalle.

Kosketusliike-työpajat ovat osa käytäntöjohteista postkvalitatiivista tutkimusprojektia, jonka tavoiteena on löytää uusia tapoja yhdistää tieteellinen tarkastelukulma, kehollinen tieto, bodywork, luova liike ja tanssitaide. Työpajoja ohjaavat yhteistyössä tanssi- ja esitystaiteilijat Elena Ruuskanen ja Sini Haapalinna, kraniosakraaliterapeutti Mari Kärkkäinen ja sen tutkimuksellista osuutta mentoroi fenomenologi Ilmari Kortalainen.

Kosketusliike-projektin tavoitteena on tuottaa uutta ymmärrystä, metodologiaa, työskentelytapoja, yhteisöllisiä kokemuksia, taidetta ja arkikulttuuria liittyen kosketukseen ja sen merkitykseen yksilöiden onnellisuudessa ja yhteisöjen hyvinvoinnissa. Kosketusliike luo yhteyksiä eri alojen tekijöiden ja diskurssien välille (kuten tanssitaide, filosofia, kulttuuriantropologia, kontemplatiiviset praktiikat, terveys ja hyvinvointi) ja pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan kosketuskulttuuriimme sekä henkilökohtaisten että yhteisöllisten transformaatioiden muodossa.

Torstaisin 25.1.-8.3. klo 18-20
Ohjaajat: Sini Haapalinna, Mari Kärkkäinen ja Elena Ruuskanen
Paikka: Zodiak studio C4
Kesto: 7 krt / 14 h
Kurssimaksu: 145 euroa
Ilmoittautuminen 7.1. mennessä.
HUOM! Ilmoittautumisaika on päättynyt mutta kurssilla on vielä tilaa. Ota yhteyttä: elina.ruoho-kurola@zodiak.fi

Sini Haapalinna (1975) työskentelee kontakti-improvisaation, esitys- ja yhteisötaiteen, sekä art & science -praktiikoiden yhteenliittymissä, toimien usein yhteistyössä eri alojen taiteilijoiden, tieteilijöiden, aktivistien ja asiantuntijoiden kanssa. Hän on opiskellut kulttuuriantropologiaa Helsingin yliopistossa, esitystaidetta ja -teoriaa TeaKissa sekä valmistunut tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Viime vuosina hän on kansainvälisten kontakti-improvisaatiotapahtumien lisäksi harjoittanut itämaisia filosofioita ja body-mind -praktiikoita eri opettajien johdolla ympäri Aasiaa.

Mari Kärkkäinen on toiminut CranioSacral ja SomatoEmotional -terapeuttinina vuodesta 1996. Craniosacral Therapy on John E. Upledgerin kehittämä hoitomenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. CranioSacral -terapiassa Mari on erikoistunut sen psykosomaattiseen puoleen, jota kutsutaan nimellä SomatoEmotional Release. Hän on myös valmistunut Helsingin Yliopistosta työnohjaaja/coach/fasilitaattoriksi ja Helsingin Psykoterapia Instituutista ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi.

Elena Ruuskanen (s. 1983) on työskennellyt tanssijana useissa nykytanssi- sekä monitaiteellisissa projekteissa. Hän on lisäksi toiminut eri tanssilajien opettajana, syvimpänä intohimonaan löytää luovan mielen yhteys vapaaseen liikkeeseen ja improvisatorisen tanssin tuottamiseen. Elena on myöskin hoito- ja hoiva-alan ammattilainen. Hänen läsnäolollaan ja käsittelyllään on usein motivoiva vaikutus kehon ja mielen hyvinvointiin.

* * * * *

Varmista paikkasi kurssille ilmoittautumalla hyvissä ajoin. Kurssikirje ja -lasku lähetetään osallistujille heti ilmoittautumisajan umpeuduttua sähköpostitse. Jos laskua tai kirjettä ei löydy sähköpostistasi niin muistathan tarkistaa myös sähköpostisi roskapostikansion.

Ilmoittautuminen on sitova. Mahdolliset peruutukset on tehtävä viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä klo 18 mennessä sähköpostilla elina.ruoho-kurola@zodiak.fi. Tarkista kurssin viimeinen ilmoittautumispäivä ylempää tältä sivulta. Tämän jälkeen peruutuksesta peritään kurssimaksu kokonaisuudessaan, ellei osallistujalla ole esittää lääkärintodistusta.

Zodiakin järjestämiä kursseja ja työpajoja voi maksaa myös kulttuuri- ja liikuntaseteleillä (Smartum Oy) sekä virikeseteleillä (Edenred Oy). Voit maksaa seteleillä kurssin ensimmäisellä kerralla tai tuoda setelit Zodiakin toimistoon sen aukioloaikoina (arkisin klo 11-16). Kursseja ei ole mahdollista maksaa käteisellä.

Lisätiedot ja tiedustelut: Elina Ruoho-Kurola, elina.ruoho-kurola@zodiak.fi, p. 050 587 0470 (arkisin klo 11-16)