Maija Kaunismaan äänenkäytön työpaja sopii kaikille ääntä työvälineenä tai muuten arjessa käyttäville (tanssinopettajat, tanssijat, esiintyjät, laulajat, näyttelijät...) – kaikille äänen toiminnasta kiinnostuneille. Työpajafestivaalilla toteutettavassa työpajassa vierailee näyttelijä, tanssija, koreografi ja laulaja Lotta Kuusisto.

Äänen alkulähde on sisällämme näkymättömissä, joten äänen tuottaminen – puhe, laulu yms. – on säilynyt mysteerinä vuosisatojen ajan. Ääntöelimet ovat kehittyneet alun perin ihmiskehon perustoimintoja varten, eli hengittämiseen ja syömiseen. Vasta paljon myöhemmin kehittyivät ääni, puhe sekä varsinainen kieli ja laulu. Vaikka äänen tuottamisen prosessi on monimutkainen, nykyään ymmärretään hyvin, miten ääni toimii fysiologisella tasolla. Tästä huolimatta vain harvat osaavat hyödyntää tietoa oman äänensä tuottamisessa!

Puhuminen ja laulaminen ovat osin tahdosta riippumattomia fysiologisia ja psykologisia prosesseja. Laulamista pidetään usein synnynnäisenä lahjakkuutena tai vain joidenkin ihmisten etuoikeutena. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla! Puhe-ja laulutaitoja voi kehittää helposti oikeilla harjoituksilla ja ymmärryksellä siitä miten ääni toimii. Myös sinä voit löytää oman persoonallisen äänesi ja saada ääneesi lisää sävyjä, energiaa, eloisuutta ja voimaa!

Näin löydät persoonallisen äänesi
Kurssilla opit tiedostamaan äänen tuottamiseen vaikuttavat fysiologiset ja psykologiset prosessit, joilla vaikutat oman äänesi tuotantoon. Optimaalinen äänenkäyttötaso saavutetaan äänihuulten korkeuden ja hengityksen tasapainolla. Tämän tavoittaminen ei vaadi erityislahjakkuutta: ääntä tuottavia lihaksia voi harjoittaa samoin kuin muitakin kehon lihaksia. Kurssi tarjoaa sinulle avaimet, joilla vapautat parhaan, persoonallisen äänesi ja voit aloittaa äänenkäytön järkevän ja tuloksellisen harjoittelun.

Kurssin hyödyt
– Löydät parhaan mahdollisen äänesi ja opit käyttämään ääntäsi optimaalisesti.
– Äänenkäytöstäsi tulee rikkaampaa, ja saat siihen lisää sävyjä, energiaa ja voimaa.
– Kommunikoit selkeämmin ja helpommin. Viestisi välittyy kuulijoille aiempaa tehokkaammin.
– Saat ratkaisuja ja keinoja äänenkäytön ongelmiin.
– Huomaat jatkossa äänen toimintaan ja puhe-elinten terveyteen vaikuttavat seikat.
– Tiedät enemmän ihmisäänen toiminnasta fysiologisella ja psykologisella tasolla.


Maija Kaunismaa (KM, kasvatustiede ja musiikkipedagogia) on säveltäjä, muusikko, laulaja ja äänenkäytön valmentaja. Kaunismaalla on Estill Figure Professional (EFP) sertifikaatti Estill Voice Model -menetelmästä. Hän on Estill Master Teacher (EMT) Trainee, mentorinaan Estill CCI Mary McDonald Klimek Yhdysvalloista. Kaunismaa on toiminut ammattilaulajana eri puolilla maailmaa, esiintynyt mm. New Yorkin Carnegie Hallissa, ja toiminut taustalaulajana islantilaiselle popartisti Björkille sekä tehnyt kaksi omaa soololevyä.

Kaunismaa on toiminut säveltäjänä, sovittajana, kapellimestarina, musiikillisena johtajana, laulujen harjoituttajana ja esiintyjänä yli kolmessakymmenessä ammattilaisteatterituotannossa. Hän on säveltänyt musiikkia Suomen Kansallisteatterille, eri kaupunginteattereille, ammattilaisteattereille sekä omille yhtyeilleen. Oman sooloesityksensä “Kertomuksia Keittiöstä” Kaunismaa teki yhdessä kirjailija Sofi Oksasen kanssa Suomen Kansallisteatteriin vuonna 2011, ja julkaisi samanaikaisesti ensimmäinen sooloalbuminsa ”Liian lyhyt hame – Kertomuksia keittiöstä”. Kaunismaa julkaisi toisen sooloalbuminsa ”The Pine House Songs” keväällä 2020 jonka hän kirjoitti ZCLA:n residenssitaiteilija Los Angelesissa. Kaunismaa toimii taiteellisen työnsä lisäksi äänenkäytön valmentajana Helsingissä ja Los Angelesissa.

Lisätietoja www.maijakaunismaa.com


Palautetta Maijan asiakkailta
“Maijan opetuksen avulla olen löytänyt oman ääneni. Olen siitä ikuisesti kiitollinen.”

“Maija. Sun seurassa inspiroituu aina ja kaikki tuntuu olevan mahdollista! Oot mahtava ja turvallinen ope, ja sun seurassa on mahtavaa löytää ja kasvaa! Tajuan aina sen, miten kaikki liittyy kaikkeen ja kaikki on yhtä. Kiitos!”


“Luottamus ja selkeä palaute ovat oman äänen kanssa työskennellessä valttia. Luottamus opettajaan ja opettajan luottamus oppilaaseen tuottaa pieniä ihmeitä. Hyvä palaute, ei siis pelkästään kehuminen vaan tarkka ja oivaltamiselle tilaa jättävä, vahvistaa oppimista. Maijalla on uskomaton taito luoda luottamuksen ilmapiiri, joka johtaa uskaltamiseen ja uusiin saavutuksiin.

Käsittämätöntä, että reilusti viiskymppisenä tanttana voi lyödä maihin entiset pelot ja maneerit. Vaati kannustavan, lempeän, huiman tarkkanäköisen ja herkkäkorvaisen oppaan. Sellainen on Maija.”