Koreografi-esitystaiteilija Mikko Niemistön työpaja perustuu hänen taiteelliseen prosessiinsa, joka pureutuu unen todellisuuteen. Työpajassa tutkitaan tapoja käyttää unia koreografisena ja esiintyjäntyöllisenä lähtökohtana.

Mitä unen tarjoama käsitys ajasta, tilasta ja todellisuudesta tarjoaa esitystaiteellisiin prosesseihin, jotka perustuvat useimmiten fyysiseen läsnäoloon, tilankäyttöön ja kohtaamiseen? Ja ennen kaikkea, mitä unien muisteleminen ja jakaminen tarkoittavat tässä ajassa?

Mikko Niemistön ohjaama työpaja tulee perustumaan osallistujien pitämään unipäiväkirjaan sekä erilaisiin harjoitteisiin, joissa pohditaan, miten nähdyt unet materialisoituvat tässä hetkessä ja tässä ruumiissa, jakamisen hetkellä. Fyysisissä harjoitteissa tunnustellaan unen logiikkaan perustuvaa työskentelyä, assosiatiivisuutta ja suodattamattomia impulsseja. Harjoitukset juontavat juurensa Niemistön teoksiin Odd Meters ja Astral Projections, joissa unet ja niiden logiikka toimivat taiteellisina lähtökohtina.

”…every dream transmits the DNA of its time. Attending to this unconscious material can offer access to the things that hover at the edge of our political imaginaries — the conflicts that preoccupy a particular cultural milieu, but which remain latent in its public discourse”

-Sharon Sliwinski, Dreaming in Dark Times


Työpaja soveltuu niin pidempään tanssia harrastaneille kuin ammattilaisille.

Työpajaan sisältyy Mikko Niemistön Odd Meters -esityksen katsominen pe 11.9. (esityksen voi käydä katsomassa myös muuna itselleen sopivana ajankohtana, esitykset Zodiakin näyttämöllä 2.-13.9.)

 

Mikko Niemistö on koreografi, esitystaiteilija ja kuraattori, joka työskentelee Helsingissä ja ulkomailla. Hän on toteuttanut sekä sooloteoksia että monialaisia kokonaisuuksia joissa eri taiteenlajit käyvät vuoropuhelua. Mikko on koulutukseltaan Master of Fine Arts in Choreography (Dans och circushögskolan / New Performative Practices -maisteriohjelma, Tukholma, 2017). 

Teoksissaan Mikko tutkii ihmiskehon suhdetta ympäristöönsä: tiedostamattomia ja tiedostettuja ruumiillisia yhteyksiä yhteiskunnan rakenteisiin. Häntä kiinnostavat erityisesti hiljainen kehollinen tieto, ruumiin ja mielen taustakohina sekä kehomuistojen kasaumat. Tällä hetkellä hänen työskentelynsä keskittyy asioihin, jotka sijoittuvat arkitodellisuuden katvealueille, kuten unen, protestin ja digitaalisen maailman tiloihin.

www.mikkoniemisto.com