Elle Sofe Saran ja Joar Nangon tanssiesitys, esittäjänä Norjan kansallinen nykytanssiryhmä Carte Blanche. | Dánsačájáhus – Elle Sofe Sara & Joar Nango

Viime vuosikymmeninä useat länsimaat ovat perustaneet komissioita, jotka tutkivat valtion järjestelmällisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden vähemmistöryhmien historiaa. BIRGET; Ways to deal, ways to heal on vastine Norjan totuus- ja sovintokomissiolle, jonka tehtävänä on antaa ehdotuksia saamelaisten ja norjalaisten sovinnon edistämiseksi kesäkuun 2023 aikana.

Birget on saamelainen ilmaisu, joka kuvaa pärjäämistä tai selviytymistä muuttuvassa ympäristössä. Birgetin voimaannuttamana Sara, Nango ja Carte Blanche kannustavat yleisöä voittamaan pelkonsa käsitellä raskasta ja vaikeaa aihetta ja kutsuvat heidät riehakkaaseen esitykseen, joka kyseenalaistaa sosiaalisia ja poliittisia rajoja, rajoituksia sekä nykypäivän sovinnollista ilmapiiriä.

Esitysprosessi alkoi Guovdageaidnussa (Kautokeinossa), jossa Carte Blanchen tanssijat saivat kokea saamelaiskulttuurin, kaamoksen ja pohjoisen kylmyyden kehoissaan. Kohtaamisissaan saamelaisten kanssa tanssijat kuulivat henkilökohtaisia tarinoita valtion hyväksikäytöstä, ja näitä tarinoita tanssijat kantavat mukanaan lavalla. Myös lavastuksen materiaalit ja esineet on kerätty Finnmarkin tundralta.

Elle Sofe Sara (s. 1984) on koreografi ja ohjaaja, joka asuu ja työskentelee Guovdageaidnussa (Kautokeinossa) Pohjois-Norjassa. Hänen käsialaansa ovat tanssi- ja joikuesitys Vástádus eana – The answer is land sekä useat palkitut lyhytelokuvat. Elle Sofen taiteellinen työ paljastaa usein tilan, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat; kollaasin saamelaisesta fyysisyydestä ja henkisyydestä sekä yksinkertaisista elementeistä. Elle Sofe on valmistunut koreografian maisteriksi Oslon taidekorkeakoulusta KhiO:sta. Hän oli Arctic Arts Festivalin festivaalitaiteilija vuosina 2020 ja 2021. Tällä hetkellä Elle Sofe tekee ensimmäistä pitkää elokuvaansa, josta tulee myös maailman ensimmäinen joikumusiikkielokuva.

Joar Nango (s. 1979) on Tromssassa asuva arkkitehti ja taiteilija. Joarin teokset tutkivat taiteen ja arkkitehtuurin välistä rajaa, ja hän ottaa usein yleisön osaksi installaatioitansa. Joar opiskeli arkkitehtuuria Norjan tiede- ja teknologiayliopistossa (NTNU) vuosina 2002–2008 ja oli vaihto-opiskelijana Bergen Arkitekthøgskolessa (BAS) ja Kunsthochschule Berlin-Weißenseessa. Nango oli mukana perustamassa idealistista arkkitehtuurikollektiivia Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), ja vuonna 2020 hän oli festivaalitaiteilijana Bergen International Festivalilla.

Katso lisää tietoja teoksesta Carte Blanchen kotisivuilta.

Teoksen arvio Aftenpostenissa (käännetty englanniksi).

Teoksen arvio NRK:n (Norjan yleisradio) sivuilla (käännetty englanniksi).

Teoksen arvio Dagsavisenissa (käännetty englanniksi).

Oheisohjelma

Ennen esitystä klo 17.30 Kaapelitehtaan Konttori -kahvilassa esitetään Andreas Daugstad Leonardsenin dokumenttielokuva Birget; a portrait of a process. Elokuvan esittelee Carte Blanchen taiteellinen johtaja Annabelle Bonnéry. Kesto 40 min. Ilmainen pääsy.

Esityksen jälkeen taiteilijakeskustelu Kaapelitehtaan Konttori -kahvilassa n. klo 20.30 alkaen. Keskustelussa läsnä Carte Blanchen taiteellinen johtaja Annabelle Bonnéry, sekä tanssijat Adrian Barczak ja Noam Eidelman Shatil. Ilmainen pääsy.

 

 

 

Čájáhusa namma lea Birget. Dat muitala ahte olmmoš nagoda ja ceavzá rievddalmas dilis. Čájáhusain «BIRGET» de Elle Sofe Sara, Joar Nango ja Carte Blanche bovdejit geahččat hávddodeaddji oktavuođa olbmuid geat jávohuvve ja institušuvnnalaš sivalašvuođa gaskkas.

Maŋemus logijagiin leat olu oarjemáilmmi riikkat ásahan kommišuvnnaid guorahallat unnitlogujoavkkuid historjjá geat leat gillán stáhta systemáhtalaš veahkaválddi. Ovdamearkan namuhit Lulli-Amerihká apartheidstivrema, Kanada internáhttavuogádaga ja mo davviriikkat leat systemáhtalaččat deaddán sámi álbmoga ja inuihtaid.

Sáhttá go traumaid ja persovnnalaš historjjáid juogadeapmi ásahit empáhtalaš oktasašlanja mii dahká ahte fas oažžu áigái luohttevaš oktavuođaid stuorra stáhtain.

Čájáhusas mii čohkket, guldalit ja ráhkadit kollektiivvalaš lihkastaga mas oaidnit eallilan soabahusa, dan sadjái go dušše formáliseret dan. «BIRGET» geahččá leaikkastalli, muhto moaitevaš čalmmiin vuogi movt Stáda lea duhppeniežas kolinisttalaš árbbi.

Elle Sofe Sara (r.1983) lea koreográfa ja rešisevra. Son orru ja bargá Guovdageainnus Finnmárkkus. Son lea ráhkadan dánsačájáhusa luđiin «Vastadus eana- The answer is land» ja maiddái máŋggaid bálkkašuvvon oanehisfilmmaid. Elle Sofe dáiddalaš doaimmas lea dávjá sadji addojuvvon dasa ahte ovddeš ja dáláš deaivvadit, mas oidno fysalaš- ja vuoiŋŋalašvuohta ja čielga gaskaoamit. Sara lea KHIOs váldán koreográfiija MA, ja lea leamaš festiválprofiila Davvi-Norgga riemuin Hársttákas (2020, 2021) ja dál son lea bargamin vuosttaš speallofilmmain mii lea máilmmi vuosttaš juoiganmusikála filbma.

Joar Nango (f.1979) lea arkiteakta ja dáiddár. Son orru Tromssas. Su doaimmas leat lávgalaga dáiddá ja arkitektuvra, ja dávjá váldojit geahččit fárrui su installašuvnnaide. Son lea lohkan arkiteaktan NTNUs áigodagas 2002-2008. Son lea maid leamaš lonohallamis dáppe: BAS ja Kunsthochschule Berlin-Weißensee. Nango lea okta álggaheddjiin idealisttalaš arkiteaktakollektiivva Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), ja lei Bergena Festspillaid 2020 Festspilladáiddár.


Idea ja konsepti | Idéa ja konseapta: Elle Sofe Sara & Joar Nango
Koreografia |  Koreografiija: Elle Sofe Sara
Lavastus | Scenografiija: Joar Nango
Pukusuunnittelu | Bivttashábmejeaddji: Indrani Balgobin
Säveltäjä | Komponista: Anders Rimpi
Valosuunnittelu | Čuovgahábmejeaddji: Arne Kambestad
Dramaturgi | Dramaturga: Thomas Schaupp
Koreografin assistentti: Alexandra Wingate
Tutkimus: Ravdna Turi Henriksen
Tanssijat |Dánsárat: Adrian Barczak, Aslak Aune Nygård, Brecht Bovijn, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Gaspard Schmitt, Ihsaan de Banya, Mai Lisa Guinoo, Nadege Kubwayo, Noam Eidelman Shatil, Ole Martin Meland, Naomi Schouten,
Manon Champion
Alkuperäinen miehitys: Irene Vesterhus Theisen, Anne-Lise Rønne, Ole Martin Meland, Aslak Aune Nygård, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Adrian Bartczak Noam Eidelman Shatil, Hanne van Driessche, Brecht Bovijn, Gaspard Schmitt, Daniel Mariblanca, Tilly Sordat, Trine Lise Moe
Yhteistuottajat | Mielbuvttadeaddji: Den Norske Opera & Ballett, Bergen International Festival, Nordic Next, BIT Teatergarasjen

Ennakkokuvat: Helge Hansen
Esityskuvat: Øystein Grutle Haara
Ensi-ilta: 9.2.2023, Oslo, Den Norske Opera & Ballett

Helsingin vierailua tukee Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.

Suomalais-norjalaisen kulttuurirahaston logo

VIERAILUESITYS