Mustaa huumoria ja vallloittavaa intohimoa kahden soolon yhteisillassa.

 

CARL KNIF: Claude glass

Carl Knifin oman sooloteoksen Claude glass lähtökohtana on Antonio Vivaldin vuonna 1725 säveltämä Neljä vuodenaikaa, elektroakustisten ruotsalaismuusikoiden uudelleen tulkitsemana. Tanssiteoksen nimi viittaa kuvataiteessa 1700-luvulla käytettyyn peiliin, jonka avulla taiteilija näki maalattavan maiseman rajattuna ja tummennettuna, ikäänkuin kauniimpana ja maalauksellisempana.

Teoksen näyttämötila on kuin elävä taulu, joka hetkittäin värittää Claude glass -peilin tavoin näyttämötapahtumaa. Carl Knifin abstrakti liikesanasto muovautuu teoksessa pakonomaisesta liikekielestä runolliseen tanssiin. Poeettisten mielleyhtymien ja mustan huumorin kautta käsitellään työn ja luovuuden problematiikkaa. Sammuuko jokin kun yrittää liikaa tai ottaa itsensä liian vakavasti? Miten sammunut maisema saadaan jälleen syttymään?

 

ELINA PIRINEN: Lover of the Pianist

Elina Pirinen esiintyy tänä keväänä ensimmäistä kertaa Zodiakin ohjelmistossa. Lover of the Pianist on Pirisen eroottisesti virittynyt sooloteos kymmenessä kohtauksessa. Teos puskee yleisön eteen rakastamista, salassa pitämistä, suoruutta, röyhkeilyä ja herkistelyä. Vahvasti heittäytyvän Pirisen ilmaisukeinoina ovat laulu, soitto, puhe ja liike. Lover of the Pianist on itsenäinen jatko-osa vuonna 2009 Täydenkuun tansseilla kantaesitetylle sooloteokselle A Friend of the Pianist.

Elina Pirinen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2008. Tanssi- ja nykyteatteriopintojen lisäksi hänellä on laaja musiikkikoulutus. Pirinen toimii tanssijana, koreografina, muusikkona ja musiikintekijänä. Lover of the Pianist on hänen kolmas yhteistyönsä valosuunnittelija Nanni Vapaavuoren kanssa.

”Claude Glassissa hurmaa sen lievä itseironinen ote. Jo alun vimmainen liikepurkaus vasten näyttämön betoniseinää tehtiin juuri sen verran yli, että se oli tehokasta, mutta ei totista. Knifillä on myös armoitettu läsnäolemisen ja näyttämökarisman kyky. Kaikki mitä hän tekee vaikuttaa mielenkiintoiselta ja merkitykselliseltä, vaikka se olisi vain penkkien siirtelyä.”
(Annikki Alku, Uutispäivä Demari 10.3.2011)

"Illan toinen soolo, Elina Pirisen Lover of the Pianist, on järisyttävä, jopa pelottava. [...] Soolo kasvaa hurjaksi kuvaksi taiteilijan ja yleisön välisestä kieroutuneesta suhteesta. [...] Teoksen painajaismainen loppukuva paisuu monumentaalisiin mittasuhteisiin."
(Jukka O. Miettinen, Helsingin Sanomat 5.3.2011)

CARL KNIF Claude glass
Koreografia ja tanssi Carl Knif
Valosuunnittelu ja lavastus Jukka Huitila
Äänisuunnittelu Janne Hast
Pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila
Kuvat Charlotte Estman-Wennström
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Carl Knif

ELINA PIRINEN Lover of the Pianist
Koreografia ja tanssi Elina Pirinen
Valosuunnittelu Nanni Vapaavuori
Kuvat Elina Brotherus
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Elina Pirinen

Liput 20/12 €

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 9.3.2011